Προβλήματα με τη σπορά της πατάτας στο Νευροκόπι λόγω των βροχοπτώσεων

0
1027

Προβλήματα που μπορεί να απειλούν με σοβαρούς κινδύνους το φετινό εισόδημα από την παραγωγή πατάτας στο Νευροκόπι έχουν οι καλλιεργητές της περιοχής λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων.
Η σπορά της πατάτας θα έπρεπε να έχει τελειώσει πολύ νωρίτερα αλλά λόγω του καιρού αυτό δεν στάθηκε δυνατό. Για την ακρίβεια η σπορά της πατάτας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη αν και διανύουμε τον Ιούνιο. Οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν ήταν λιγότερες φέτος και ο φόβος για προβλήματα στην παραγωγή είναι υπαρκτός μεταξύ των καλλιεργητών. Όπως λένε χαρακτηριστικά παλαιότεροι αγρότες της περιοχής δεν θυμούνται άλλη χρονιά να έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η περίοδος της σποράς και περιμένουν ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις και στο χρόνο συγκομιδής, αν και αυτό είναι μάλλον το μικρότερο κακό.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου κ. Απόστολος Βέσμελης, σε δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας εξήγησε σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει ότι τα ζητήματα που δημιουργούνται φέτος με την σπορά της πατάτας είναι σοβαρά. «Η σπορά δεν έχει τελειώσει ακόμη λόγω των βροχοπτώσεων παρότι μπήκαμε στον Ιούνιο» τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως είπε επίσης η διαδικασία της σποράς της πατάτας ξεκινά στις αρχές Απριλίου, αλλά φέτος δεν έχουμε τελειώσει ακόμη αν και έχουμε μπει στο καλοκαίρι. Η διαδικασία της σποράς θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι τα μέσα Μαΐου. «Υπάρχουν αγρότες που πέταξαν τους σπόρους, διότι αυτοί δεν μπορούν να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και οι σπόροι που σπάρθηκαν δεν ξέρουμε τις εξέλιξη θα έχουν γιατί η σπορά έγινε σε υγρά ακόμη χωράφια για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε φέτος. Το κόστος της αγοράς σπόρων είναι σημαντικό για τους παραγωγούς γιατί μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 400 ευρώ ανά στρέμμα. Από την άλλη πλευρά αν κάποιος αποφασίσει να αγοράσει σπόρους αυτό τον καιρό, δεν υπάρχουν, αλλά ήδη είναι και αργά για την διαδικασία της σποράς. Επειδή φέτος σπείραμε πάρα πολύ αργά εννοείται ότι θα καθυστερήσει και η συγκομιδή της πατάτας. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια καθυστέρηση στην συγκομιδή της τάξης περίπου των 25 ημερών».
Αυτή την περίοδο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πατάτες και οι τιμές είναι πολύ καλές. «Το θέμα βέβαια είναι αν τελικά θα πάρουμε προϊόν. Διανύουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά» προσθέτει για να επισημάνει: «Στα Λευκόγεια λόγω των βροχοπτώσεων είναι ζήτημα αν έχει σπαρθεί το 50% της παραγωγής. Στο Περιθώρι που είχαμε λιγότερες βροχοπτώσεις η σπορά έχει τελειώσει τις προηγούμενες ημέρες, αλλά ακόμη και εκεί δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η παραγωγή αν εμφανιστούν καύσωνες και δύσκολες καιρικές συνθήκες που δεν θα επιτρέψουν να ολοκληρώσει τον κύκλο της η πατάτα. Αυτό που μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα για τη φετινή παραγωγή είναι ότι σίγουρα θα είναι μειωμένα τα στρέμματα και η παραγωγή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!