Τρομάζουν οι αυξήσεις της Δ.Ε.Η. στη Δ.Ε.Υ.Α.Δ.

0
834

– Τ. Χατζηγιάννης στα «Χ»: «H Δ.Ε.Υ.Α.Δ., όπως και οι άλλες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν»
– Στ. Ηλιόπουλος στα «Χ»: «Το βάρος αυτής της αύξησης δεν μπορούν να το σηκώσουν οι δημότες»


 

Τρομάζει η αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της Δ.Ε.Υ.Α.Δ., αφού τα ποσά εμφανίζονται τριπλάσια σε σχέση με το σύνηθες κόστος. Από 1.500.000 ευρώ τον χρόνο αυξάνονται στα 4.500.000 ευρώ τον χρόνο, λόγω της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας. Το οικονομικό βάρος είναι αδύνατο να επωμιστεί η Δημοτική Επιχείρηση, αλλά από την άλλη πλευρά είναι αδύνατη η μετακύλιση της αύξησης στους δημότες και στους λογαριασμούς ύδρευσης.

Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. το μεσημέρι της Δευτέρας και, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Δ., κ. Τάσος Χατζηγιάννης, δυστυχώς, το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτό, ενώ πρόσθεσε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Δ., όπως και οι άλλες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα τέτοιο κόστος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να μετακυλιστεί αυτό το κόστος στους λογαριασμούς ύδρευσης και στους δημότες, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. σημείωσε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Δ. δεν μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία και θα εξετάσει αν μπορεί να εξασφαλίσει μείωση του κόστους των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με τη βοήθεια της πολιτείας. «Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθεί η πολιτεία ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Δεν είναι θέμα μόνο της δικής μας Δ.Ε.Υ.Α.Δ. Εμείς δεν χρωστάμε πουθενά. Εμείς λέμε ότι θα παλέψουμε να πληρώσουμε αυτό το κόστος, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλες Δ.Ε.Υ.Α. ανά την Ελλάδα, οι οποίες χρωστούν, έχουν ρυθμίσεις χρεών και θα κλείσουν».

Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Δ., κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, είπε στα «Χ» ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης χθες το μεσημέρι, υπήρξε μία εισήγηση από τους διοικητικούς παράγοντες για την αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. «Στην ουσία, με ρήτρα που υπάρχει μέσω της Δ.Ε.Η., υπάρχει αύξηση των λογαριασμών ρεύματος, τρεις φορές επάνω. Αν τα πράγματα συνεχίσουν κατ’ αυτό τον τρόπο, από 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, η Δ.Ε.Υ.Α.Δ. θα πρέπει να πληρώσει 4.500.000 ευρώ».
Στην ερώτηση τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη Δ.Ε.Υ.Α.Δ., ο κ. Ηλιόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Αυτό σημαίνει κλείσιμο. Δεν μπορεί να μεταφέρεις ένα τόσο μεγάλο ποσό στους δημότες, γιατί εδώ υπάρχει δυσκολία να εισπραχθούν υφιστάμενες οφειλές που φθάνουν το ποσό των 11 εκατ. ευρώ. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα γίνει αν γίνουν και αυξήσεις όπως αυτές που συζητούμε. Θα πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε μια λύση από την κυβέρνηση».
Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι το θέμα αυτό το έθεσε και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου συμμετέχει κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας. «Οι υπόλοιποι δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είπαν ότι οι νέοι λογαριασμοί που έρχονται παρουσιάζουν αύξηση 120-150%. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Όλοι περιμένουν αυτή τη στιγμή τις αντιδράσεις της κυβέρνησης. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μία δυνατή αντίδραση για την κυβερνητική πολιτική που αφορά το ενεργειακό κόστος. Θα θέσω το ζήτημα και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός μέσω και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Ήδη οι δήμοι έχουν πάρα πολλά προβλήματα αυτή τη στιγμή και δημιουργείται πλέον ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Το βάρος αυτή της αύξησης δεν μπορούν να το σηκώσουν οι δημότες. Δεν το συζητάμε. Εδώ ο κόσμος δεν έχει για τα προς το ζην, φανταστείτε να γίνουν και αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών που αφορούν την ύδρευση».
Όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, η συζήτηση για το πρόβλημα αυτό ξεκίνησε και στην Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελλάδος και όλοι αναμένουν τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, για τις οποίες, όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς, όπως σημειώνει: «Θεωρώ ότι επίτηδες διόγκωσαν έτσι το πρόβλημα. Θα κάνουν μία πολύ μικρή ελάφρυνση, αλλά στην ουσία οι αυξήσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ