Τρόμος στους κυνηγούς από τις επιθέσεις λύκων

1
1020

Τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά το τελευταίο διάστημα σε Πλατανιά, Πολύκαρπο, Περιστεριά και Βώλακα με θύματα κυνηγετικά σκυλιά


 

Με το «καλημέρα» της κυνηγετικής περιόδου άρχισαν και πάλι οι επιθέσεις λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους στον Νομό Δράμας. Τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά τέτοιας μορφής, με θύματα άτυχα λαγωνικά, συνέβησαν από τον προηγούμενο μήνα, με τους κυνηγούς να ανησυχούν ήδη για τα χειρότερα κατά την εξέλιξη της κυνηγετικής περιόδου. Θεωρούν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.
Ήδη υπάρχουν και κυνηγοί που έχουν εγκαταλείψει το κυνήγι, αφού τα τετράποδά τους έχουν πέσει θύματα επιθέσεων περισσότερες από μια φορές. Μόνο κατά τη περασμένη κυνηγετική περίοδο άλλωστε, συνέβησαν 54 τέτοια περιστατικά επιθέσεων από λύκους στον Νομό Δράμας, όπως εξήγησε χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, κ. Γιώργος Ελευθεριάδης.
«Μέχρι τώρα στην κυνηγετική περίοδο που μόλις άρχισε, είχαμε τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά επιθέσεων. Τα τρία από αυτά τα σκυλιά κατασπαράχτηκαν από τους λύκους» λέει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας και προσθέτει: «Ένα περιστατικό επίθεσης συνέβη στην περιοχή της Πλατανιάς – Μυρτούσας. Ένα άλλο περιστατικό είχαμε στο Πολύκαρπο κοντά στο Μακρυπλάγι. Ακόμα, είχαμε επίθεση λύκων στην περιοχή της Περιστεριάς στα Κύργια αλλά και στην περιοχή πίσω από τον Βώλακα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα σκυλιά που δέχθηκαν την επιθέσεις λύκων εντοπίστηκαν από τους κυνηγούς κατασπαραγμένα. Δυστυχώς το πρόβλημα με τις επιθέσεις σε κυνηγετικά σκυλιά συνεχίζεται. Είναι γεγονός ότι υπάρχει υπερπληθυσμός των λύκων. Εντοπίζονται και σε άλλα σημεία, ακόμα και μέσα στα χωριά, αλλά και μέσα στη Δράμα. Κυκλοφορούν πλέον και την ημέρα και δείχνουν να μην φοβούνται τον άνθρωπο. Δεν τον θεωρούν εχθρό όπως παλιότερα. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής εδώ στη Δράμα δεν είχαμε περιστατικό επίθεσης σε άνθρωπο. Όμως λύκοι έχουν μπει ακόμα και μέσα σε αυλές. Είχαμε επιθέσεις μέσα σε κτηνοτροφικές μονάδες, όπου μπήκαν και άρπαξαν τα σκυλιά περνώντας από μία και δύο περιφράξεις».
Η καταγραφή των περιστατικών επιθέσεων σε λύκους συνεχίζεται και φέτος στον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας. Το ίδιο γίνεται και σε όλη την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, προκειμένου να υπάρξουν καταγεγραμμένα στοιχεία για όλες αυτές τις επιθέσεις, αλλά τελικά οι κυνηγοί αναρωτιούνται αν αυτό το εγχείρημα θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.
Το ίδιο αναφέρει και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, προσθέτοντας ότι η πολιτεία δεν έχει πάρει κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. «Μόνο πέρσι τα καταγεγραμμένα περιστατικά επιθέσεων από λύκους σε κυνηγετικά σκυλιά στον Νομό Δράμας ήταν 54. Πλέον αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν σχεδόν παντού στον Νομό Δράμας. Πριν από μία πενταετία το πρόβλημα υπήρχε πιο έντονα σε δυο-τρεις περιοχές. Τώρα δεν ισχύει αυτό» εξηγεί ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου κ. Ελευθεριάδης.
Πλέον, όπως εξηγεί, υπάρχει φόβος στους κυνηγούς. «Ειδικά πέρσι υπήρξαν 3 ή 4 ομάδες κυνηγών που σταμάτησαν το κυνήγι γιατί έμειναν χωρίς κυνηγετικά σκυλιά. Τους τα κατασπάραξαν οι λύκοι. Είναι ανάγκη να υπάρξει από την πολιτεία ένας τρόπος για τον έλεγχο του πληθυσμού των λύκων. Σε άλλα κράτη, όπως η Βουλγαρία, έχουν καταγεγραμμένους τους πληθυσμούς των λύκων και επιτρέπουν το κυνήγι του» τονίζει στα «Χ» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας και καταλήγει: «Εμείς δεν θέλουμε να εξαλειφθεί το είδος του λύκου. Αυτό που λέμε είναι να υπάρξει έλεγχος του πληθυσμού του για να σταματήσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ