“Δεν είμαι ενάντια στη λειτουργία των λατομείων, αλλά να ληφθούν μέτρα” δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας στα “Χ”.
«Mε τη δημιουργία χώρου απόθεσης στείρων υλικών διογκώνεται το ήδη υπάρχον πρόβλημα για το περιβάλλον».
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών σκόνης από τις εξορύξεις των λατομείων στον Βώλακα, διότι έχουν παρουσιαστεί προβλήματα υγείας σε κατοίκους και κυρίως σε παιδιά, σημειώνει στα «Χ» ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Βώλακα κ. Τρύφων Μπόσκος.
Από τις συζητήσεις που γίνονται στο χωριό, όπως αναφέρει, φαίνεται ότι πολλά παιδιά και ενήλικες πάσχουν από άσθμα εξαιτίας της σκόνης. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αλλά η τοπική κοινωνία δεν καταθέτει επίσημα την διαμαρτυρία της» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπόσκος. Όπως αναφέρει, η προοπτική αύξησης της λατομικής δραστηριότητας απειλεί τις 40-50 οικογένειες κτηνοτρόφων που υπάρχουν στο χωριό και δημιουργεί κίνδυνο μείωσης των βοσκοτόπων εάν η εξόρυξη επεκταθεί. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι ενώ γενικότερα δεν είναι κατά της λειτουργίας των λατομείων θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τόσο για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος όσο και για την διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων.
«Το 80% της περιοχής του Βώλακα από ότι γνωρίζω είναι χαρτογραφημένη με τοπογραφικά. Αν η εκμετάλλευση των μαρμάρων φτάσει στο 80% της περιοχής μετά από μερικά χρόνια, τότε θα γίνει πραγματικός κρανίου τόπος» επισημαίνει στα “Χ” ο κ. Μπόσκος, ο οποίος και μέσω επιστολής που απέστειλε στην εφημερίδα, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να μην αυξηθούν τα προβλήματα από την εξόρυξη μαρμάρου στην περιοχή.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του, με αφορμή τις τελευταίες συζητήσεις ως προς την προστατευόμενη περιοχή και τη δημιουργία χώρου εναπόθεσης στείρων υλικών των λατομείων, η κοινότητα Βώλακα, με σχετική απόφαση του Δασαρχείου Δράμας το 1988, χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενη. Ως το έτος 2013, δηλαδή επί 25 χρόνια, όπως λέει ο κ. Μπόσκος, στην περιοχή δεν έγινε καμία καινούργια παραχώρηση εκτός από αυτές που ήδη υπήρχαν πριν την απόφαση του Δασαρχείου.
Ο κ Μπόσκος στην ίδια επιστολή, μιλά και για τις ευθύνες του σημερινού προέδρου της Κοινότητας Βώλακα, λέγοντας ότι το 2013 ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, έφερε θέμα τροποποίησης των ορίων της προστατευόμενης περιοχής, την οποία το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία και μειοψήφησε ο κ. Μπόσκος. Ο πρώην κοινοτάρχης του Βώλακα μιλά και για τις αποφάσεις που λήφθηκαν εκείνη τη χρονική περίοδο από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Αποκεντρωμένη, προσθέτοντας ότι το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Νευροκοπίου «συναίνεσε στην παραχώρηση χώρων εκμεταλλεύσεις σε δύο επιχειρήσεις εξόρυξης μαρμάρου έναν δεξιά και έναν αριστερά της περιοχής των ήδη υπαρχόντων λατομείων εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο ιδιοτελή συμφέροντα και προεκλογικές δεσμεύσεις ενώ η τροποποίηση αυτή δίνει σήμερα το δικαίωμα σε κάθε επιχείρηση να πιέζει το Υπουργείο να γίνει κι άλλη αλλαγή των ορίων της προστατευόμενης περιοχής».
Στην επιστολή που έστειλε στα “Χ” ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Βώλακα αναφέρει ότι: «Ως προς τον χώρο εναπόθεσης στερεών υλικών των λατομείων, το Τοπικό Συμβούλιο όπως το Δημοτικό Συμβούλιο και το Περιφερειακό είναι αναρμόδια για τέτοιου είδους απόφαση. Την ευθύνη και υποχρέωση την έχουν οι ίδιες οι λατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη μαρμάρου. Αρμοδιότητες των τοπικών αρχών τοπικής δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι η εφαρμογή των κανόνων και του νόμου που διέπουν την εξόρυξη και εκμετάλλευση μαρμάρων σε συνεργασία πάντα με τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Θεωρώ ότι με τη δημιουργία χώρου απόθεσης στείρων υλικών διογκώνεται το ήδη υπάρχον πρόβλημα για το περιβάλλον διότι θα χρησιμοποιηθεί μεγάλη στρεμματική έκταση. Ο Βώλακας επίσης τυγχάνει να είναι κτηνοτροφικό χωριό και με τη ραγδαία αύξηση των ατομικών εκμεταλλεύσεων σε λίγα χρόνια, ίσως και σύντομα, δεν θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει σε βοσκότοπους το ζωικό κεφάλαιο που διαθέτουν οι κάτοικοι με ενδεχόμενο να χάσουν πολλές οικογένειες μεγάλο μέρος από το εισόδημά τους και επιδοτήσεις.
Κλείνοντας, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών σκόνης διότι έχουν παρουσιαστεί προβλήματα υγείας σε κατοίκους και κυρίως σε παιδιά. Να μην επιτραπεί από κανένα Υπουργείο άλλη τροποποίηση. Αν παρ ελπίδα γίνει, ο δήμος να προσφύγει στο συμβούλιο της επικρατείας και να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις στην υπόγεια εξόρυξη του μαρμάρου. Καθώς επίσης τα στείρα υλικά να χρησιμοποιηθούν ως υπόστρωμα σε όλους τους αγροτικούς και τους δασικούς δρόμους του νομού με επικάλυψη 5 έως 10 cm, με υλικό 3Α και να κατευθυνθούν σε μεγαλύτερη παραγωγή δομικών υλικών. Τέλος επειδή η περιοχή του Βώλακα έχει κορεστεί από τη λειτουργία λατομείων και πλήθος τοπογραφικών τα οποία είναι σε εξέλιξη για τη δημιουργία και άλλων λατομείων, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν ένα όριο στις αδειοδοτήσεις. Οι εταιρείες εξόρυξης μαρμάρων να πειστούν περισσότερο για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Τα ανωτέρω και άλλα περισσότερα θα προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι θα συντάξουν ολοκληρωμένη μελέτη για την περιοχή μετά από ανάθεση από τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου με αρωγούς Βουλευτές του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αρμόδιες υπηρεσίες».