Βελτιώνεται η Ε.Ο. Δράμας-Ξάνθης

Προκηρύχθηκε η κατασκευή της νέας γέφυρας στην “Μαρμαριά” του Δ. Παρανεστίου

0
3935

Μια σημαντική εξέλιξη για την ασφαλή μετακίνηση των οχημάτων στον ορεινό όγκο της Δράμας δρομολογείται με την προχθεσινή απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να προχωρήσει στην προκήρυξη για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του έργου της νέας γέφυρας στην Μαρμαριά του Δήμου Παρανεστίου, από την οποία διέρχεται μεγάλος όγκος οχημάτων στην Εθνική Οδό Δράμας Ξάνθης.

Η κατάσταση της γέφυρας εδώ και αρκετά χρόνια είναι προβληματική καθώς η διέλευσή της εγκυμονεί κινδύνους. Όπως λένε οδηγοί που διέρχονται από την παλιά γέφυρα, είναι αισθητοί οι τριγμοί που προκαλούνται κατά την όδευση των οχημάτων, σημαντικός αριθμός των οποίων είναι συρόμενα φορτηγά που μεταφέρουν ξυλεία από τον ορεινό όγκο της Δράμας. Πρόκειται για πρόβλημα που ήταν γνωστό στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ και το οποίο υφίσταται εδώ και 25 χρόνια τουλάχιστον, όπως έχουν αναφέρει παράγοντες και αιρετοί της περιοχής του Παρανεστίου.
Το έργο «Κατασκευή γέφυρας Μαρμαριάς επί της Εθνικής Οδού Νο 14 Δράμας –Ξάνθης μετά των προσβάσεων» που σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν ίσως και το ωριμότερο μελετητικά έργο οδοποιίας της ΠΑΜΘ όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές, αλλά εκκρεμούσε επί πολλά έτη, επιτέλους αρχίζει, καθώς βρίσκεται ήδη στην φάση της διακήρυξης του διαγωνισμού για την κατασκευή του.
Θυμίζουμε ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου είχε υπογραφεί η διάθεση κονδυλίου ύψους 3.5 εκ ευρώ περίπου, που αφορά στην κατασκευή της νέας και ασφαλούς γέφυρας στην Εθνική Οδό Δράμας – Ξάνθης.                                                                         Η καινούρια γέφυρα θα έχει μήκος 72,60 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα, θα κατασκευαστεί σε μικρή απόσταση από την σημερινή γέφυρα και θα ακολουθεί νέα βελτιωμένη χάραξη, αποφεύγοντας τις επικίνδυνες στροφές που υπάρχουν σήμερα. Για αυτόν τον λόγο, θα κατασκευαστεί επίσης και νέο τμήμα της Εθνικής Οδού συνολικού μήκους 630 μέτρων.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λοιπόν μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Δράμας, προκήρυξε ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής της γέφυρας Μαρμαριάς επί της οδού Δράμας – Ξάνθης περιλαμβανομένων των προσβάσεων . Το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α. στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014 – 2020» με αναθέτουσα Αρχή την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Το έργο κατασκευής της νέας γέφυρας έχει διάρκεια σύμβασης 730 ημέρες.
Πρόκειται για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας βορειοδυτικά της υφιστάμενης η οποία κατασκευάστηκε πριν μισό και πλέον αιώνα και είναι μιας διαδρομής. Στην παρούσα γέφυρα οι οδηγοί πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διέλευση από το αντίθετο ρεύμα για να περάσουν, σύμφωνα με όσα είπε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του πριν από ένα μήνα περίπου μιλώντας για την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου. Η νέα γέφυρα που δημιουργείται θα έχει δυο λωρίδες κατεύθυνσης για τα οχήματα, συν δυο λωρίδες πεζογέφυρας εκατέρωθεν …

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ