«Βικτωρία – Μαρτυρίες και αναμνήσεις από την Πόλη… σαν μυθιστόρημα»

Μία ακόμη εξαιρετική εκδήλωση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας

0
2836

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Βίκης Δράκου, με τίτλο: «Βικτωρία» διοργάνωσε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας.

Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας κα Λίζα Θεοδωρίδου και στην διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου μίλησαν οι φιλόλογοι Χρυσάνθη Τσιουτσιουλικλή και Βίκη Παπαθανασίου, όπως και η οικονομολόγος κα. Χριστιάνα Βέλλου, καθώς και η ίδια η συγγραφέας. Στη διάρκεια της παρουσίασης υπήρχε ζωντανή μουσική και προβολή παλαιών φωτογραφιών.

Η συγγραφέας Βίκη Δράκου

Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κα Βίκη Δράκου για το βιβλίο της αλλά και την παρουσίαση “Βρίσκομαι σε αυτή την ωραία εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου μου με τίτλο «Βικτωρία» από τις εκδόσεις Νησίδες που κυκλοφόρησε πριν από ένα περίπου χρόνο και συγκεκριμένα τέλη Νοεμβρίου του 2018. Παρόλο που αυτή είναι η δέκατη παρουσίαση που έχει γίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα, για εμένα έχει ιδιαίτερη σημασία διότι με τις περισσότερες κυρίες της Μέριμνας Ποντίων Κυριών γνωριστήκαμε και βαδίσαμε 11 ολόκληρες ημέρες στον Πόντο με την καθοδήγηση του αείμνηστου πλέον Διαμαντή Λαζαρίδη που είχα την τιμή να γνωρίσω σε αυτό το οδοιπορικό”.
Όπως είπε η κα Δράκου το βιβλίο αφηγείται, χωρίς να έχει καθόλου μυθιστορηματικά στοιχεία, μαρτυρίες και αναμνήσεις της οικογένειάς μου αρχίζοντας από το 1887 που γεννήθηκε η γιαγιά μου η Βικτωρία το όνομα της οποίας βρίσκεται στον τίτλο του βιβλίου. Τρεις γενιές πίσω παρακολουθούμε την πορεία της οικογένειας με φόντο τα ελληνοτουρκικά και τον ελληνισμό της Πόλης. Φαίνεται το πως φθάσαμε στο 1964 που ήταν η χρονιά που αναγκαστήκαμε, (μικρό παιδί εγώ με την οικογένειά μου) να εγκαταλείψουμε την πόλη και να εγκατασταθούμε στην Θεσσαλονίκη όπου ζούσαν οι επίσης πρόσφυγες γονείς της μητέρας μου.
Μέσα από την ιστορία της οικογένειας εκτυλίσσεται η ιστορία της εποχής. Η εποχή είναι το κάδρο, το πλαίσιο, λέει η ίδια η συγγραφέας σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να απομονωθούν η οικογένεια και τα προσωπικά από τα ιστορικά γεγονότα.
Συμπερασματικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποτελούν και το φόντο του θέματος στο βιβλίο της η κα Βίκη Δράκου επεσήμανε στα ΧΡΟΝΙΚΑ “Δυστυχώς από την αρχή φαινόταν ότι ο ελληνισμό αυτός ήταν καταδικασμένος. Από τα χρόνια της δημοκρατίας. Το σχέδιο ήταν να απαλλαγεί η Τουρκία και να γίνει εκκαθάριση από όλους τους ξένους που κατοικούσαν εκεί ριζωμένοι για γενιές. Αυτή ήταν η πολιτική και του Κεμάλ και του Ινονού και συνεχίζεται σήμερα. Ωστόσο μόνο σε εμάς που γεννηθήκαμε σε αυτά τα μέρη υπάρχει ένας διχασμός. Διότι γνωρίσαμε και το πρόσωπο του Τούρκου ως φίλου, συναδέρφου και γείτονα που μας βοήθησε, μας στήριξε και μας προστάτευσε με όλο το ρίσκο. Τέτοιες ιστορίες υπάρχουν μέσα στο βιβλίο. Η αλήθεια δεν είναι ποτέ άσπρο – μαύρο…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ