Βήματα αναβάθμισης των υποδομών υγείας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ωστόσο οι ελλείψεις στον Νομό Δράμας συνεχίζουν να είναι υπαρκτές αλλά και αισθητές

0
1473

Προτάσεις της τάξης των 27.269.459 ευρώ έχουν ενταχθεί στο ΕΠ της ΠΑΜΘ«Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014-2020 για την βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών υγείας, μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους, έργα στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας καθώς και τις μονάδες της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Θυμίζουμε ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η προμήθεια καινούργιου εξοπλισμού για τα Γενικά Νοσοκομεία Διδυμοτείχου, Δράμας και Κομοτηνής, συνολικού προϋπολογισμού 3.091.550 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Στο πλαίσιο αυτό σε προηγούμενη δήλωσή του στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος έχει επισημάνει ότι “…αποδεικνύουμε την έμπρακτη στήριξή μας στις υποδομές της δημόσιας υγείας και στην λειτουργία του Νοσοκομείου της Δράμας” για να προσθέσει ότι ήδη από τις αρχές του έτους, για το Νοσοκομείο της Δράμας με απόφαση της Περιφέρειας, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού άνω των 2 εκ ευρώ. Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε, ότι εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, έργα για το Νοσοκομείο της Δράμας, άνω των 3.000.000 ευρώ συνολικά από τις αρχές του 2018. Είχε ανακοινώσει επίσης ότι ήδη ετοιμάζεται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Δράμας. Το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Δράμας εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 6.000.000 ευρώ. Η μελέτη για την υλοποίηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ με το ποσό των 150.000 ευρώ”.
Εντωμεταξύ η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έκανε γνωστό χθες, ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί προμήθειες Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (Ψηφιακός Αγγειογράφος, Στεφανιογράφος), στο Νοσοκομείο Κομοτηνής (Μηχανήματα Τεχνητού Νεφρού, Πολυθρόνες αιμοκάθαρσης), στο Νοσοκομείο Δράμας (Μόνιτορ παρακολούθησης Μ.Ε.Θ, εξοπλισμός Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών), στα Κέντρα Υγείας Χρυσούπολης, Ελευθερούπολης και Πρίνου (Ακτινογραφικά μηχανήματα και Ηλεκτροκαρδιογράφοι) στο Περιφερειακό Ιατρείο Δοξάτου (Ανέγερση κτιρίου, Ξενοδοχειακός εξοπλισμός, Βιοχημικός Αναλυτής) και στο ΕΚ.Α.Β. (14 ασθενοφόρα), συνολικής δημόσιας δαπάνης 6.866.131,73€.
Εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται η ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη, η υπογραφή νέων συμβάσεων καθώς και η παραλαβή εξοπλισμού των υπολοίπων εγκεκριμένων πράξεων…
Παρόλα αυτά μένουν ακόμη να γίνουν πολλά βήματα για να καλυφθούν τα κενά που έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων όπως για παράδειγμα οι ρευματολόγοι, οι ογκολόγοι, οι δερματολόγοι και όχι μόνο εξαιτίας της έλλειψης ή της μη επαρκούς διάθεσής τους επιτείνεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες ασθενείς που προσφεύγουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο της Δράμας επείγει αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα η λειτουργία τμήματος νοσηλείας ογκολογικών ασθενών αν όχι η λειτουργία ογκολογικής κλινικής παρότι ο Νομός βρίσκεται στις πρώτες θέσεις περιστατικών που σχετίζονται με τις νεοπλασίες .
Την ίδια ώρα είναι πολλά τα κενά που υπάρχουν στα περιφερειακά κέντρα του ΕΣΥ στους περιφερειακούς Δήμους του Νομού, με ελλείψεις σε παιδιάτρους, οδηγούς ασθενοφόρων και άλλες ειδικότητες που αφορούν είτε το ιατρικό είτε το βοηθητικό προσωπικό…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ