Βήματα στον οινοτουρισμό κάνει ο Δήμος Δράμας

0
1145
Ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και η συνεργάτης του Δήμου Αριστοτέλη σε θέματα τουρισμού κ. Μαρία Πάπα

– Παρουσιάστηκε χθες η οινική δικτύωση των Δήμων Δράμας, Αριστοτέλη Χαλκιδικής και Τσάρεβο Βουλγαρίας
– Χρ. Μαμσάκος: «Ευελπιστούμε ότι ξεκινούμε ένα ταξίδι το οποίο θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα»

Η παρουσίαση τής οινικής δικτύωσης του Δήμου Δράμας, του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής και του Δήμου Τσάρεβο της Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημαρχείο της Δράμας. Η παρουσίαση έγινε καθώς η πόλη της Δράμας έχει επιλεγεί να τιμηθεί για το οινικό προϊόν της μέσα από τη συνεργασία των τριών δήμων.
Στην παρουσίαση, η κα Μαρία Πάπα, επιστημονική υπεύθυνη τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη, είπε ότι η Δράμα επιλέχθηκε να είναι ο τιμώμενος προορισμός στην επόμενη διοργάνωση του γαστρονομικού φεστιβάλ «KOUZINA» που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αριστοτέλη. Όπως διευκρίνισε η κα Πάπα, το τιμώμενο προϊόν του επόμενου γαστρονομικού φεστιβάλ «KOUZINA» θα είναι ο οίνος.
Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, επεσήμανε ότι η παρουσίαση αφορά την οινική δικτύωση των τριών δήμων, που αποτελεί μία καινοτόμο μορφή συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μέσα από τη συνέργεια των τριών περιοχών. «Θέλουμε να αναπτύξουμε τον οινικό τουρισμό στην πόλη της Δράμας και μάλιστα μας δίνεται μία πρώτη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τα κρασιά της πόλης μας και να καλέσουμε τους πολίτες να επισκεφτούν σε μία οινική διαδρομή τα μοναδικά μας οινοποιεία». Ο κ. Μαμσάκος πρόσθεσε ότι ο Δήμος Δράμας δηλώνει ένα μεγάλο παρών σε αυτές τις πρωτοβουλίες και συνέχισε: «Από την άλλη πλευρά, με την ιδιότητα και του προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης των Δήμων της Ελλάδας, θεωρώ ότι (οι πρωτοβουλίες αυτές) είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Μπορεί να αποτελέσουν τον προπομπό, για να μπορέσουμε τέτοιες πετυχημένες προσπάθειες να τις αναδείξουμε. Θα αποτελέσει έναν πιλότο για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τις μοναδικές ομορφιές των περιοχών μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μέσα από αυτή τη συνεργασία θέλουμε επίσης να καταδείξουμε ότι ο τουρισμός είναι κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη. Η Δράμα, δυστυχώς, είναι στα πρώτα βήματα, αλλά ευελπιστούμε ότι ξεκινούμε ένα ταξίδι το οποίο θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, με την παρουσίαση μίας παρθένας αλλά πανέμορφης περιοχής. Τα κρασιά είναι κινητήριος δύναμη, διότι οι τοπικές επιχειρήσεις εξάγουν το μοναδικό κρασί της περιοχής σε παγκόσμια εμβέλεια. Πιστεύω ότι με τη συνένωση των δυνάμεων του Δήμου Δράμας, του Δήμου Αριστοτέλη και του Δήμου Τσάρεβο θα μπορέσουμε να αναδείξουμε και να παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στηρίζοντας την κοινωνία αλλά και την επιχειρηματικότητα».
Η κα Πάπα παρουσίασε, μέσω οπτικού υλικού που προβλήθηκε, τι έχει κάνει ο Δήμος Αριστοτέλη για τον οινοτουρισμό και πώς στοχεύει να αναπτύξει την προσπάθειά του καταρχάς στη Δράμα, αλλά και στην υπόλοιπη Μακεδονία. Σύμφωνα με όσα είπε, η προσπάθεια ανάπτυξης του γαστροτουρισμού στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη παρουσιάζεται μέσα από το γαστρονομικό φεστιβάλ «KOUZINA», το οποίο διαρκεί από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου κάθε χρόνο και περιλαμβάνει 32 κύριες δραστηριότητες, κάθε ημέρα σε διαφορετικό μέρος και 200 παράλληλες δραστηριότητες τις οποίες παρακολουθούν δημοσιογράφοι που εναλλάσσονται από όλη την Ευρώπη. Η κα Πάπα εξήγησε ότι, παρά την προσπάθεια που αναπτύσσει ο Δήμος Αριστοτέλη, θεωρεί τις συνεργασίες ως απαραίτητο βήμα για την επιτυχία του σχεδιασμού του. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να δικτυώσει το οινικό του προϊόν κάνοντας μία πρώτη συνεργασία με τον Δήμο Δράμας. Η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί μία οινική διαδρομή που αυτή τη στιγμή χαρτογραφείται και ξεκινά από τον Άθωνα του Δήμου Αριστοτέλη, φθάνει στη Δράμα και συνεχίζει στο Τσάρεβο της Βουλγαρίας, ενώνοντας το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα. Στόχος είναι η περιοχή μας να προσελκύσει οινοταξιδευτές από τη Βουλγαρία αλλά και να υπάρξει ανταλλαγή οινοταξιδευτών. Αυτή η προσπάθεια αναμένεται να αρχίσει να αποδίδει καρπούς στα πρώτα δύο με τρία χρόνια.

Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Εφραιμίδης

Για το ίδιο θέμα, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας, κ. Μανώλης Χατζόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μία πρώτης τάξης ευκαιρία, καθώς η χώρα μας θέλει να επενδύσει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού την επόμενη περίοδο. Υπάρχει, όπως είπε, πεδίο προκειμένου να αναδειχτεί ο τουρισμός της περιοχής μας και, γιατί όχι, να απογειωθεί.

Ακολούθως, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννης Εφραιμίδης, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι ένας από τους βασικότερους πυλώνες τουριστικής ανάπτυξης είναι η γαστρονομία. Πρόσθεσε ότι η Δράμα έχει αρκετούς επαγγελματίες και οινοποιεία και, για να επιτευχθεί η ανάδειξη του οινικού τουρισμού, απαιτούνται καλή συνεργασία και καλή στόχευση. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα (αυτής της προσπάθειας) θα είναι σύντομα ορατά και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Δράμας θα συνεχίσει την προσπάθεια με την ίδια δυναμική που είχε μέχρι τώρα υπό την αιγίδα του Δημάρχου, με στόχο σύντομα να υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ