Με σειρά εκδηλώσεων γευσιγνωσίας σε οινοποιεία και επιχειρήσεις εστίασης και μεταξύ άλλων την παρουσία του γνωστού από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις σέφ Πάνου Ιωαννίδη ξεκίνησε την Κυριακή στη Δράμα το πρόγραμμα της 6ης Δραμοινογνωσίας.
Το απόγευμα της Κυριακής στις 5:30 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα «Οίνος ευφραίνει καρδίαν» με ομιλητές την πρόεδρο του πανελληνίου συλλόγου διαιτολόγων διατροφολόγων Δρ Dorina Sialvera, τον καθηγητή γαστρονομίας, έρευνας και ανάπτυξη των νέων προϊόντων, σεφ Πάνο Ιωαννίδη και τον ειδικό καρδιολόγο, διδάκτορα του ΑΠΘ, Στράτο Θεοφιλογιαννάκη. Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου 11 χιλιομέτρων με φιλανθρωπικό σκοπό, μέσα από τους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Αδριανής, υπό τον τίτλο DramaWineTrail.
Στην τελετή έναρξης της εκδήλωσης στις 8 το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Ελευθερίας, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, από την Δράμα αλλά και την ευρύτερη περιοχή προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την πανηγυρική έναρξη της Δραμοινογνωσίας. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να δοκιμάσουν οίνους και προϊόντα της αγροτικής οικονομίας που ήταν εκτεθειμένα σε περίπτερα, στον χώρο της πλατείας. Παράλληλα να θαυμάσουν το όμορφο σκηνικό όπου πρωταγωνιστούσαν τα ξύλινα βαρέλια οίνου και το οποίο στήθηκε στον ίδιο χώρο για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Πάντως δεν ήταν λίγοι και οι δραμινοί και όχι μόνο, που έσπευσαν στην εκδήλωση για να δουν από κοντά τον γνωστό τηλεοπτικό σέφ Πάνο Ιωαννίδη και να φωτογραφηθούν μαζί του.
Την τελετή έναρξης συνόδευσε το μουσικό σχήμα χαλκιμιστές ενώ κατά την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησαν σύντομους χαιρετισμούς, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη και Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών νομού Δράμας, Γιάννης Καλαϊτζίδης.
Ο κ. Γεωργιτσόπουλος, είπε μεταξύ άλλων ότι η εκδήλωση αποβλέπει στην αξιοποίηση των προϊόντων οίνου της περιοχής μας και την προώθησή του γευστικά και τουριστικά στην θέση που τους αξίζουν, δημιουργώντας φήμη, αναγνωρισιμότητα, ανταγωνιστικότητα και επισκεψιμότητα στην Δράμα…
Ο κ. Γιάννης Καλαϊτζίδης είπε μεταξύ άλλων ότι στην Δράμα καλλιεργούνται πάνω 4000 στρέμματα αμπελώνων και παράγονται πάνω από 3.000.000 φιάλες ποιοτικού κρασιού. Περισσότερο από το 1/3 της παραγωγής εξάγεται σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Θύμισε ακόμη ότι το ερχόμενο σαββατοκύριακο τα οινοποιεία της Δράμας θα είναι ανοικτά για ξενάγηση των επισκεπτών και δοκιμή των οίνων που παράγουν.
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος θύμισε ότι ο θεσμός ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια με στόχο να αναδείξει τα σπάνια και μοναδικά προϊόντα οίνου της περιοχής μας που δεν είχαν αναδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Είπε επίσης ότι μέσα απο τον θεσμό γίνεται παράλληλα και μια προσπάθεια ανάδειξης της πόλης στους φίλους του οίνου οι οποίοι την επισκέπτονται…
Τι έγινε χθες Δευτέρα και τι ακολουθεί
Το πρωί της Δευτέρας παρουσιάστηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα συνταγές μαγειρικής με το τοπικά προϊόντα από τον σεφ Πάνο Ιωαννίδη που μάλιστα μεταδόθηκαν και πρωινές εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας (ΑΝΤ1) ενώ στις 7 το απόγευμα ο σεφ Χρήστος Βεργαδος παρουσίασε διαφορετικά γλυκά και ζαχαροπλαστικό «φόρεμα» με τα παραδοσιακά “φιογκάκια” της Δράμας.
Η κεντρική μουσική συναυλία θα δοθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας με τον γνωστό τραγουδιστή Μανώλη Λιδάκη.
Όπως έκαναν γνωστό οι διοργανωτές, στις εκδηλώσεις και στα οινοποιεία συμμετέχουν σαν εθελοντές για 6η χρονιά οι φοιτητές του ΤΕΙ ΑΜΘ, του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Δράμας – και για 3η χρονιά το Δημόσιο ΙΕΚ Δράμας με τους εκπαιδευτές και τους καταρτιζόμενους των ειδικοτήτων: τεχνικός οινολογίας – αμπελουργίας, μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας CHEF και τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας.