ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ: Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου

0
2117

“…Και ούτος εξέλιπεν εις αρχαίος πολιτισμός και μετ’ αυτού λαός ολόκληρος…εργατικός, έντιμος, φιλοπρόοδος δια το κακούργημα το οποίον διέπραξεν, ότι δεν εγεννήθη τούρκος αλλά Έλλην και χριστιανός”
Μητροπολίτης Αμάσειας Γερμανός-1917

Μαύρη Βίβλος
Με ιδιαίτερο σεβασμό στο έργο που επιτελέστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αυτού της καταγραφής και διάσωσης σε έντυπη μορφή των βίαιων εκδιώξεων του λαού μας στον Εύξεινο Πόντο, η ΜΕΡΙΜΝΑ κυριών Δράμας, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝ ΠΟΝΤΩ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν αποσπάσματα της Μαύρης Βίβλου που αφορούν στις διώξεις στον ευρύτερο Εύξεινο Πόντο σε επιμέλεια της κας Λένας Σαββίδου.
Την ανάγνωση των κειμένων της Μαύρης Βίβλου θα κρατήσουν οι: Διαμαντής Λαζαρίδης, Σαλπιγκτίδης Κωνσταντίνος και Λένα Σαββίδου
Τα αποσπάσματα της Μαύρης Βίβλου θα υπογραμμιστούν με ακούσματα από την σπουδαία μουσική παράδοση του λαού μας.
Οι μουσικοί που λαμβάνουν μέρος είναι:
Λύρα και παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι:
Δημήτρης Δαμιανίδης
Νταούλι:
Μελέτης Λαζαρίδης
Τα αναγνώσματα της Μαύρης Βίβλου θα συνοδέψει αρχειακό φωτογραφικό υλικό σε επιμέλεια της κας Σαββίδου Λένας, ενταγμένο στην ήδη υπάρχουσα εργασία της “ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ”- ΜΝΗΜΗ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, με στόχο την απόδοση προσώπου στα θύματα της γενοκτονίας και σε όσους διεσώθησαν αυτής και έφτασαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα. Γιατί τα θύματα της γενοκτονίας δεν μπορούν να είναι απλώς άψυχοι αριθμοί σε ιστορικά συγγράμματα. Υπήρξαν ως οντότητες ανθρώπινες και προπάτορες μας και πρωτίστως εμείς οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Ώρα έναρξης 08.00μμ
Είσοδος Ελεύθερη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ