Βραβείο στον Δραμινό ποιητή Δημήτρη Πέτρου από τα λογοτεχνικά βραβεία του Αναγνώστη για το 2023

0
657
Ο Δραμινός λογοτέχνης Δημήτρης Πέτρου (δεξιά) μαζί με τον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο (αριστερά) που χθες έλαβε το μεγάλο βραβείο για το σύνολο του έργου του

Δ. Πέτρου στα «Χ»: «Κάθε φορά που παίρνεις ένα βραβείο είναι και μία έκπληξη»


 

Τα τελικά αποτελέσματα των ετήσιων λογοτεχνικών βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης» ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τρίτης 13 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη. Ανάμεσα σε αυτά βραβεύτηκε στην κατηγορία της ποίησης, η ποιητική συλλογή «Εικοστός κόσμος» του Δραμινού ποιητή Δημήτρη Πέτρου. Πρόκειται για το δεύτερο έργο τού δημιουργού που βρέθηκε μέχρι σήμερα στις λίστες του διαγωνισμού.
Ο ίδιος έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές Α′ Παθολογική (2013), Χωματουργικά (2016) και Μόρα (2018) (εκδόσεις Μικρή Άρκτος). Ο Εικοστός κόσμος είναι η τέταρτη ποιητική συλλογή του.
Ο Δημήτρης Πέτρου μιλώντας χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας είπε ότι δεν ήταν βέβαιος για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, καθώς η λίστα είχε πολύ σημαντικούς ποιητές και υποψήφια βιβλία για να συμπληρώσει: «Κάθε φορά που παίρνεις ένα βραβείο είναι και μια έκπληξη. Ήταν η δεύτερη φορά που εντάχθηκε ένα βιβλίο μου στις λίστες του περιοδικού «Αναγνώστης». Η πρώτη φορά ήταν με ένα βιβλίο του 2016, τα «Χωματουργικά» που ήταν υποψήφιο και τελικά βρέθηκε στην τρίτη θέση. Η βράβευση της ποιητικής συλλογής είναι σίγουρα χαρά και ηθική ικανοποίηση. Είναι πάντα μια ώθηση, αλλά ταυτόχρονα το βραβείο είναι και βάρος για τη συνέχεια, με την έννοια ότι ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη».
Μιλώντας στα «Χ» για το βιβλίο του «Εικοστός κόσμος», ο Δραμινός ποιητής αναφέρει ότι αυτό είναι καταρχάς μια ποιητική σύνθεση για να συνεχίσει: «Αποτελείται από τρία μέρη. Υπάρχει ένα άτιτλο εισαγωγικό ποίημα και ακολουθούν τρεις ενότητες. Στην ουσία το βιβλίο καταπιάνεται με την ιστορία του 20ου αιώνα και του αντίκτυπου που είχε στους ανθρώπους σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Ταυτόχρονα είναι και μια προσπάθεια αναψηλάφησης του 21ου αιώνα, τουλάχιστον των αρχών του 21ου αιώνα. Μέσα από αυτό εγώ τουλάχιστον διαπιστώνω ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα και ότι πέφτουμε πάλι στα ίδια λάθη. Το βιβλίο είναι μια κριτική προσέγγιση του 20ου αιώνα και της Ευρώπης και του που θέλει να οδηγηθεί, μέσω της ποίησης».
Ο Δημήτρης Πέτρου γεννήθηκε στη Δράμα και από το 2018 ζει στην Αθήνα. Μιλώντας για τη γενέτειρά του σημειώνει στα «Χ»: «Η Δράμα ήταν η πόλη που με όρισε, μπορώ να πω. Τα προηγούμενα τρία βιβλία μου καταπιάνονται με την περιοχή μας και την ορεινή επαρχία της, αλλά και γενικότερα. Τα “Χωματουργικά” αφορούν κυρίως την περιοχή μας και έχουν αναφορές στη Δράμα, στο Στρυμώνα και σε όλο αυτό το βορεινό τόξο. Αλλά και τα τρία πρώτα βιβλία είναι «καταγωγικά» δηλαδή ξεκινούν από τα δικά μας χώματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!