Βραβεύτηκε το ΓΕΛ Νευροκοπίου από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, με πρωτοβουλία της Χαράς Κεφαλίδου

0
4797

– Η βράβευση αφορούσε την πρωτοβουλία για την στήριξη της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα
– Τα παιδιά συγκέντρωσαν περίπου 6000 υπογραφές σε ιστοσελίδα που δημιούργησαν


Βραβεύτηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου το Γενικό Λύκειο Κ. Νευροκοπίου, από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστα Τασούλα, για την πρωτοβουλία του, που αφορά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, στο πλαίσιο της οποίας δημιούργησε μια ιστοσελίδα προκειμένου τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να ψηφίσουν, δηλώνοντας την υποστήριξή τους.
Η βράβευση που έγινε με πρωτοβουλία της Βουλευτού κ. Χαράς Κεφαλίδου, πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο της Βουλής, παρουσία της ιδίας και του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου. Ο πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και επέδωσε αναμνηστικά ασημένια νομίσματα καθώς και ένα βιβλίο με τα εκθέματα της έκθεσης που λειτουργεί στη Βουλή των Ελλήνων, για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.
Ο κ. Τάσος Μωυσιάδης, διευθυντής ευχαρίστησε εκπαιδευτικούς και μαθητές για την πρωτοβουλία τους αλλά και τον δήμο Κ. Νευροκοπίου που στάθηκε αρωγός και χρηματοδότησε όπου χρειάστηκε τη δράση του σχολείου. Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην βουλευτή Δράμας κυρία Χαρά Κεφαλίδου για την προώθηση της δράσης και την οργάνωση της παρουσίας του σχολείου στη Βουλή, καθώς και τον βουλευτή Δράμας κύριο Θεόφιλο Ξανθόπουλο για την στήριξη του και την παρουσία του στην Βουλή.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο διευθυντής του ΓΕΛ Νευροκοπίου, είπε ότι το σχολείο, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, είχε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει υπογραφές για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, στην Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκε μια ιστοσελίδα, όπου μπορούσαν να εισέρχονται μαθητές και να υπογράφουν την σχετική δήλωση για τη επιστροφή των γλυπτών. H ιστοσελίδα είναι στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: https://rizopoulog.sites.sch.gr
Η πρωτοβουλία του σχολείου, ξεκίνησε το 2021 και αποκόμισε συγχαρητήρια από πολλούς φορείς και πολίτες μεταξύ των οποίων και από την κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ενώ είχε μεγάλη δημοσιότητα από τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης. Η πρωτοβουλία συγκέντρωσε περίπου 5500-6000 υπογραφές υποστήριξης επιστροφής των γλυπτών, όπως επεσήμανε στα «Χ» ο διευθυντής του ΓΕΛ Νευροκοπίου.
Η Βουλευτής κα Χαρά Κεφαλίδου, μιλώντας στα «Χ» χαρακτήρισε ξεχωριστή την ημέρα της βράβευσης του ΓΕΛ Νευροκοπίου, οι μαθητές του οποίου, με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και την προτροπή του διευθυντή κ. Τάσου Μωυσιάδη, είχαν μια ιδέα που ξέφυγε από τα στενά όρια μιας μαθητικής πρωτοβουλίας και αγκαλιάστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Είναι μια πρωτοβουλία που αφορά την κινητοποίηση και άλλων μαθητών προκειμένου να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο. Δηλαδή στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντική. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα της κοινής γνώμης, σε σχέση με την επιστροφή των μαρμάρων. Αυτή η προσπάθεια βέβαια είναι συνέχεια και άλλων πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν, από τη Μελίνα Μερκούρη, τον Κώστα Τασούλα κλπ. Η συγκυρία μας καλεί. Για πρώτη φορά βλέπουμε ότι υπάρχει μεταστροφή του κλίματος στη Μ. Βρετανία αλλά και διεθνώς γιατί αυτή η προσπάθεια δεν είναι μόνο ελληνική αλλά και παγκόσμια, προκειμένου να αποκατασταθεί το μνημείο, που είναι σήμερα «ακρωτηριασμένο». Η προσπάθεια των παιδιών του ΓΕΛ Νευροκοπίου λοιπόν, μετά από πρόταση που έγινε από εμένα προς τη Βουλή, αναγνωρίστηκε και πλέον η χαρά είναι διπλή γιατί τα παιδιά ήρθαν και ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, βραβεύτηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής. Φαντάζομαι, ελπίζω και εύχομαι, αυτή η μοναδική τους εμπειρία να τους ανοίξει δρόμους, στις σκέψεις και στη δημιουργικότητά τους. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν την αίσθηση ότι όταν βάζεις στόχους και τους πιστεύεις, μπορεί να επιτευχθούν και να πάρουν σάρκα και οστά. Ότι μπορείς και εσύ με τις μικρές σου δυνάμεις να συμβάλεις, ώστε να γίνει κάτι πιο μεγάλο, πιο οργανωμένο και πάνω από τις προσδοκίες. Κι όταν η χαρά μοιράζεται, είναι διπλή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ