Βροχή οι καταγγελίες για τα «επικίνδυνα» οικόπεδα

0
4321

Λύση στο πρόβλημα καθαρισμού πολλών ιδιοκτησιών, επικίνδυνων για πυρκαγιά, καλείται να δώσει ο Δήμος Δράμας.
Μιλούν στα “Χ” οι: Μ. Μουρβετίδης, Αλ. Τσιαμπούσης και Στ. Ηλιόπουλος.

Βροχή είναι οι καταγγελίες, τις τελευταίες μέρες στον Δήμο Δράμας για καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων που αποτελούν εστία κινδύνου για πυρκαγιά. “Έχουμε φθάσει σε σημείο να δεχόμαστε από δέκα καταγγελίες σε καθημερινή βάση”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Μιχάλης Μουρβετίδης μιλώντας στα “Χ”. Οι περισσότερες από τις αναφορές των δημοτών αφορούν ιδιωτικά οικόπεδα χωρίς να λείπουν και οι υπόλοιποι χώροι.
Ο Δήμος της Δράμας, με δεδομένο τον μικρό αριθμό προσωπικού που διαθέτει στην υπηρεσία Πρασίνου, καλείται να ανταποκριθεί σε ανάγκες καθαρισμού, όχι μόνο των δικών του χώρων, που είναι αρκετοί, αλλά και να παρέμβει για τον καθαρισμό ιδιόκτητων χώρων οι οποίοι λόγω της ανεξέλεγκτης βλάστησης, συνιστούν εστίες κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς.
“Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι ότι ενημερώνουμε καταρχάς τους ιδιοκτήτες για το πρόβλημα που υπάρχει και για την ανάγκη καθαρισμού των χώρων τους. Στην συνέχεια και εφόσον δεν ανταποκριθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο Δήμος μπαίνει στους ιδιόκτητους χώρους και τους καθαρίζει, χρεώνοντας αντίστοιχα τους ιδιοκτήτες. Υπάρχουν περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, όπου λόγω διαφορών δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη να καθαρίσει τον χώρο. Οι περιπτώσεις είναι πολλές. Ο Δήμος κάνει ότι μπορεί αλλά οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων έχουν πρώτιστα την ευθύνη για τον χώρο που κατέχουν και για τους κινδύνους που δημιουργούνται” εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου.
Για το ίδιο πρόβλημα, που συνιστά ένα σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών κατά την θερινή περίοδο, ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης εξηγεί στα “Χ”: “Στα ιδιωτικά οικόπεδα, δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο να παρέμβει, όταν πρόκειται για ζητήματα διασφάλισης της δημόσιας υγείας ή για περιπτώσεις κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών. Για το ίδιο θέμα έχουμε τονίσει, από το 2018 ακόμη, ότι θα πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις και ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος από την Δημοτική Αστυνομία. Θα πρέπει να ζητείται από τους ιδιοκτήτες να καθαρίζουν αυτούς τους χώρους και σε περιπτώσεις που δεν το κάνουν, ο Δήμος να προχωρά αυτεπάγγελτα, να χρεώνει το κόστος στους ιδιοκτήτες και να επιβάλλει και πρόστιμα. Αυτή την στιγμή αυτό δεν γίνεται από τον Δήμο Δράμας”.
Αναφερόμενος στον κίνδυνο πυρκαγιάς που παρουσιάζεται στην έκταση του Σιδηροδρομικού Σταθμού του ΟΣΕ αλλά και στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη, σημείωσε ότι προφανώς ο Δήμος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες (τον ΟΣΕ στην πρώτη περίπτωση και το ΤΑΙΠΕΔ στην δεύτερη) και να τους ζητήσει να επιληφθούν των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια και την πυροπροστασία αυτών των χώρων. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, τότε θα πρέπει να κινηθεί όπως και στις περιπτώσεις των άλλων ιδιοκτησιών. Ο Δήμος Δράμας μπορεί προφανώς να προσφύγει και στην Εισαγγελία, με δεδομένο τον κίνδυνο που υπάρχει για πυρκαγιά σε αυτούς τους χώρους. Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει καταρχάς μια υπηρεσιακή συνεννόηση, τα υπόλοιπα ακολουθούν”.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας” κ. Στέργιος Ηλιόπουλος σημείωσε στα “Χ” ότι: “Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων μπορούν να καθαρίζουν μόνοι τους τα οικόπεδά τους και 100 μέτρα έξω από αυτά. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει κίνδυνος, δίνεται η δυνατότητα από τον Νόμο, στον Δήμο, να παρέμβει και να καθαρίσει τον συγκεκριμένο χώρο χρεώνοντας τις εργασίες αυτές στους οικοπεδούχους. Σε πολλά οικόπεδα υπάρχουν προβλήματα ιδιοκτησίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Δήμος δεν πρέπει να τα ξεπεράσει, γιατί πρόκειται για την ασφάλεια των πολιτών. Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να προχωρήσει πιο αποφασιστικά και να εφαρμόσει την νομοθεσία ακριβώς όπως προβλέπεται. Στις περιπτώσεις που θεωρεί ότι δεν μπορεί να μπει μέσα σε κάποιο οικόπεδο να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα, ώστε να ανοίξει ο χώρος και να καθαριστεί… Σχετικά με τους χώρους που παρουσιάζουν ιδιαίτερη επικινδυνότητα όπως η έκταση του ΟΣΕ αλλά και το παλιό στρατόπεδο Ανδρικάκη, μπορεί να υπάρξει λύση με εισαγγελική παρέμβαση ή με συνεννόηση με τις υπηρεσίες στις οποίες ανήκουν αυτοί οι χώροι, αρκεί κάποιος να ασχοληθεί”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ