Βυθιζόμενοι κάδοι σε 7 ακόμα κοινότητες του Δήμου Προσοτσάνης

0
429

Εκσυγχρονίζει περισσότερο τον τομέα της καθαριότητας ο τοπικός δήμος


Σε προσωρινό ανάδοχο για την προμήθεια συστημάτων βυθιζόμενων κάδων τους οποίους θα τοποθετήσει στις κοινότητές του, κατέληξε ο Δήμος Προσοτσάνης μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής του Επιτροπής και την ολοκλήρωση της δημοπρασίας. Ο προσωρινός ανάδοχος κατέθεσε προσφορά 211.978 ευρώ έναντι του προυπολογισμού του έργου που ήταν 212.970 ευρώ.
Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” έκανε γνωστό ότι ο δήμος έχει ήδη προχωρήσει στην τοποθέτηση υπογείων συστημάτων κάδων στην Προσοτσάνη και την Πετρούσα και πλέον θα ακολουθήσουν οι άλλες κοινότητες. Το σκεπτικό του δήμου, όπως είπε ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, ήταν οι βυθιζόμενοι κάδοι να μην έχουν αυτόματο συμπιεστή, για λόγους επικινδυνότητας και προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά, όπως αυτά που συνέβησαν σε άλλες περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Μάιο του 2022, βρήκε τραγικό θάνατο βρήκε ένας 35χρονος άνδρας στην Αλεξανδρούπολη που εντοπίστηκε διαμελισμένος σε κάδο υψηλής συμπίεσης απορριμμάτων που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο της πόλης. Ο 35χρονος είχε προσπαθήσει να ανοίξει την πόρτα του κάδου και εισήλθε μέσα. Την ίδια ώρα ο ηλεκτρονικός μηχανισμός του κάδου έλαβε σήμα ότι ο κάδος είναι γεμάτος και άρχισε να λειτουργεί. Δυστυχώς ο άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του νέου αυτού έργου των βυθιζόμενων κάδων χωρίς αυτόματο συμπιεστή στον Δήμο Προσοτσάνης θα τοποθετηθούν πλέον συστήματα υπόγειων κάδων, συμβατών με τα υπάρχοντα απορριμματοφόρα του δήμου προκειμένου να αναβαθμιστούν οι κοινόχρηστοι χώροι του δήμου, στις Κοινότητες Φωτολίβους, Σιταγρών, Αργυρούπολης, Καλής βρύσης, Καλλιθέας, Κοκκινογείων και Μικρόπολης.
Mε τους βυθιζόμενους κάδους επιχειρείται μια ουσιαστική αναβάθμιση στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Προσοτσάνης. Η λειτουργία των βυθιζόμενων κάδων βοηθά στην σταδιακή εξάλειψη των υπέργειων κάδων απορριμμάτων που πέρα από το πρόβλημα αισθητικής που δημιουργούν στους δημόσιους χώρους προκαλούν σημαντικά προβλήματα δυσοσμίας ειδικά το καλοκαίρι. Με την συνέχιση της τοποθέτησης περισσότερων υπόγειων κάδων μπορεί να βελτιωθεί πολύ περισσότερο το επίπεδο υγιεινής προς όφελος των δημοτών.
Με την συνέχιση της τοποθέτησης περισσότερων υπόγειων κάδων μπορεί να βελτιωθεί το επίπεδο υγιεινής τόσο στον Δήμο Προσοτσάνης όσο και σε όποιον δήμο χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μέθοδος. Είναι σαφές λοιπόν ότι με αυτή την κίνηση, θα υπάρξουν περιβαλλοντικά οφέλη που έχουν να κάνουν καταρχάς με την αισθητική των δημόσιων χώρων αφού οι κάδοι θα βρίσκονται κάτω από το έδαφος και δεν θα είναι ορατοί. Ταυτόχρονα, η χρήση των βυθιζόμενων κάδων θα βοηθήσει και στην βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.
Με το συγκεκριμένο σύστημα βελτιώνεται το αστικό περιβάλλον λόγω της έλλειψης προβλημάτων δυσοσμίας και απουσίας έκθεσης των απορριμμάτων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλά και σε αδέσποτα ζώα. Ακόμη, υπάρχει μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων εξαιτίας των λιγότερων δρομολογίων που απαιτούνται για τα οχήματα αποκομιδής. Αυτό σημαίνει και μικρότερο λειτουργικό κόστος αλλά και κέρδος χρόνου για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, αφού απαιτούνται λιγότερα καύσιμα για μετακινήσεις των απορριμματοφόρων αλλά λιγότερος χρόνος απασχόλησης για την συγκεκριμένη λειτουργία από το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ