Ξεκίνησαν τα έργα φυσικού αερίου

0
1411

– Ολοκληρώθηκε ήδη η επέκταση του δικτύου στις οδούς Θεοτοκοπούλου και Καραϊσκάκη στη Δράμα
– Τα έργα της αναδόχου εταιρείας θα συνεχιστούν στις οδούς Σούτσου και 19ης Μαΐου

Άρχισαν από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. τα πρώτα έργα για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας. Η εταιρεία είναι ανάδοχος του έργου επέκτασης του δικτύου που διεξάγεται για λογαριασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (Δ.Ε.Δ.Α.). Η επέκταση του δικτύου (το νέο δίκτυο) έχει ήδη προχωρήσει στην οδό Καραϊσκάκη, όπου έχει ήδη γίνει η εγκατάσταση, και αυτή τη στιγμή τα έργα βρίσκονται στην οδό Θεοτοκοπούλου (μεταξύ της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Δράμας και του χώρου πρασίνου δίπλα στο «Νησάκι»), στην οποία επίσης έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του φυσικού αερίου.
Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, κ. Γιάννης Καψημάλης, τα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου γίνονται παράλληλα με τα έργα της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης στην περιοχή, πέριξ της 19ης Μαΐου. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το δίκτυο του φυσικού αερίου, όπως είπε, τα έργα θα συνεχιστούν στην οδό Σούτσου και στη συνέχεια στην οδό 19ης Μαΐου. Μάλιστα, εξήγησε ότι αυτή την εβδομάδα υπάρχει μία μικρή παύση των εργασιών τόσο στα έργα του αερίου όσο και στα έργα της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης, λόγω των αδειών που κατά παράδοση χορηγούνται στα τεχνικά συνεργεία αυτές τις ημέρες.
Το έργο επέκτασης του φυσικού αερίου τόσο στη Δράμα όσο και στην Ξάνθη, όπου επίσης έχουν αρχίσει οι εργασίες εγκατάστασης του δικτύου, θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2023.
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει σε προηγούμενη συνέντευξή του στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας: «Στη Δράμα θα έχουμε γύρω στις 2.000 οικιακές συνδέσεις, οι οποίες μπορεί να είναι και κοινόχρηστες, δηλαδή ένας μετρητής ανά πολυκατοικία. Επίσης, θα έχουμε γύρω στις 340 εμπορικές συνδέσεις και υπολογίζουμε γύρω στις 10 βιομηχανικές συνδέσεις. Η ανάπτυξη του έργου συνδυάζεται με την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι τόσο εμείς που αναπτύσσουμε το δίκτυο όσο και η Περιφέρεια, την οποία χρηματοδοτεί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να έχουμε τελειώσει μέχρι το τέλος του 2023 το σύνολο του έργου. Μέχρι τότε θα έχουν γίνει στη Δράμα οι 2.000 οικιακές συνδέσεις, όπως και οι εμπορικές και βιομηχανικές. Οι οικιακές, εμπορικές και οι βιομηχανικές συνδέσεις δεν θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα, αλλά, όπως το έργο θα εξελίσσεται και το δίκτυο θα επεκτείνεται, θα προστίθενται χρήστες πριν την ολοκλήρωσή του. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει επέκταση του δικτύου στη συνέχεια, δηλαδή μετά το 2023, με άλλο σχήμα χρηματοδότησης το οποίο θα δουλέψουμε στο μεσοδιάστημα».
Η σύμβαση για το έργο επέκτασης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας υπογράφηκε στις 7 Μαΐου 2021 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μάριο Τσάκα, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ, Γεώργιο Κωτούλα. Το έργο αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των περιοχών αυτών, παρέχοντας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης στο φυσικό αέριο που θα αποτελέσει το «καύσιμο – γέφυρα» στη διαδικασία μετάβασης της χώρας προς την οικονομία μηδενικού άνθρακα. Είναι προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου, από τη ΡΑΕ, Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την κατασκευή 1.860 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και περισσότερες από 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών σε 34 πόλεις της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή ενδιαφέροντος από την πλευρά των καταναλωτών μπορεί να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο στην πλατφόρμα που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://deda.gr, ενώ σύντομα αναμένεται και η λειτουργία καταστήματος της ΔΕΔΑ στο κέντρο της Δράμας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, Όπως έχουν κάνει γνωστό στελέχη της εταιρείας στα «Χ».
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ περιλαμβάνει 197 διαδρομές στο κέντρο της πόλης και τις συνοικίες της Δράμας, από όπου θα διέλθει το δίκτυο φυσικού αερίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ