Ξεκίνησε χθες το συσσίτιο την Ιεράς Μητρόπολης Δράμας

0
521

– Λειτουργεί δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας
– Θα σιτίζει αρχικά 54 άτομα σε καθημερινή βάση


 

Ξεκίνησε χθες 2 Μαΐου η επαναλειτουργία του συσσιτίου της Τράπεζας Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, που αρχικά θα εξυπηρετεί 52-54 άτομα. Η επανέναρξη έγινε με την τελετή Αγιασμού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο στο κτήριο σίτισης της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Δράμας. Ο Αγιασμός τελέστηκε παρουσία των εθελοντριών που βοηθούν στην παρασκευή των φαγητών, εκπροσώπων του ιερού κλήρου αλλά και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.
«Το συσσίτιο ξεκίνησε στα χρόνια του μακαριστού Παύλου, λόγω όμως της περιόδου του κορωνοϊού, αναγκαστικά διεκόπει η λειτουργία του» δήλωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας για να προσθέσει «Μετά την περίοδο του κορωνοϊού και το τραγικό γεγονός της απώλειας του μακαριστού Παύλου, ξεκινάμε πάλι τη λειτουργία του συσσιτίου. Είναι μια φιλανθρωπική πράξη των ενοριών της ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, οι οποίες με τον τρόπο αυτό θέλουν να εφαρμόσουν τα λόγια του Αποστόλου που λέει «Τῆς εὐποιΐας μὴ ἐπιλανθάνεσθε», δηλαδή να μη ξεχνάτε ποτέ τους άλλους ανθρώπους και να τους ευεργετείτε, όταν οι άνθρωποι αυτοί είναι εμπερίστατοι (οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη και τους λείπουν κάποια βασικά πράγματα για τη συντήρηση στη ζωή τους). Όπως είπε ο Χριστός, του φτωχούς πάντα θα τους έχετε ανάμεσά σας, οπότε πρέπει να τους φροντίζουμε. Αυτός είναι ο ρόλος του συσσιτίου».
Όπως είπε επίσης ο κ. Δωρόθεος: «Στη Δράμα είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα πολύ ωραίο κτήριο. Μοναδικό θα έλεγα, που έγινε επί μακαριστού Παύλου και τον ευγνωμονούμε και είναι εις μνημόσυνο του η σημερινή επαναλειτουργία. Αλλά και με την επιχορήγηση του ιδρύματος Σ. Νιάρχος».
Στη κτήριο σίτισης της Ιεράς Μητροπόλεως, καθημερινά εθελόντριες θα μαγειρεύουν για τους εμπερίστατους, για τους φτωχούς. Σε κάποιες περιπτώσεις τα γεύματα θα μεταφέρονται από την Μητρόπολη και στα χωριά για να μην υποχρεώνονται οι ωφελούμενοι να μετακινούνται στην πόλη της Δράμας. Από την άλλη πλευρά όσοι βρίσκονται στην πόλη της Δράμας θα επισκέπτονται το συσσίτιο καθημερινά και θα λαμβάνουν την πακεταρισμένη τροφή, η οποία θα μαγειρεύεται αυθημερόν, από εθελόντριες κυρίες. Όλο αυτό το έργο υπάγεται στο γενικό Φιλόπτωχο της Μητροπόλεως και χρηματοδοτείται από τους ναούς και τη Μητρόπολη, όπως είπε ο Μητροπολίτης Δράμας.
«Ελπίζουμε ότι ο κόσμος που είναι φιλότιμος και ευσυγκίνητος θα ευαισθητοποιηθεί από την προσπάθεια αυτή και θα προσφέρει τρόφιμα τα οποία έχει ανάγκη η λειτουργία του Φιλόπτωχου, είτε στη μνήμη κάποιων συγγενικών του προσώπων είτε γιατί το επιθυμεί. Σε όλα αυτά θα υπάρχει διαφάνεια. Στο τι προσφέρουμε, το τι εισέρχεται και εξέρχεται από το συσσίτιο. Όλα θα είναι καταγεγραμμένα, όπως και οι δωρητές τους οποίους θα ευχαριστούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα» εξήγησε ο κ. Δωρόθεος.
Ο Πατήρ Φίλιππος, υπεύθυνος της λειτουργίας του συσσιτίου της ΙΜ Δράμας, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, πρόσθεσε ότι: «Με την επαναλειτουργία του συσσιτίου ευελπιστούμε να βοηθήσουμε τους εμπερίστατους. Αυτήν τη στιγμή σιτίζουμε γύρω στους 54. Αυτό φαντάζομαι θα αυξηθεί συν τω χρόνω. Έχουμε βάλει ένα πλαφόν που είναι απαραίτητο για το εκκαθαριστικό και το Ε1, αλλά κάθε περίπτωση κρίνεται μοναδικά και αν υπάρχει ανάγκη, δεν θα αρνηθούμε τη βοήθειά μας. Οι ωφελούμενοι θα προσέρχονται στις ενορίες και από εκεί θα παραπέμπονται στο συσσίτιο με κάποια δικαιολογητικά που χρειάζονται και συστατική επιστολή από τον ιερέα ότι όντως υπάρχει ανάγκη. Θεωρώ ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που πραγματικά υπάρχουν ανάγκες. Εμπερίστατοι υπάρχουν πάντα, ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι καλές. Ενδεχομένως τώρα ακόμη περισσότερο. Πιθανόν κάποιοι άνθρωποι να διστάζουν να χτυπήσουν την πόρτα μας. Εμείς για ότι προκύψει δεν θα αρνηθούμε να συμπαρασταθούμε κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την καθημερινή σίτιση τους. Το συσσίτιο της ΙΜ Δράμας ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια και γινόταν στην ενορία των 12 Αποστόλων. Έχει ιστορία μεγαλύτερη από μια δεκαετία. Το 2016 μεταφέρθηκε στο κτήριο σίτισης της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Δράμα. Το φαγητό θα μοιράζεται μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Υπάρχει και η επιθυμία αν μπορέσουμε ίσως με κάποιες δωρεές να κάνουμε μια αποθήκη. Μετά και οι ενορίες θα μετέχουν αναλόγως και όσο χρειάζεται. Όλα γίνονται από την εκκλησία και το απλό κεράκι των ανθρώπων».
Σε δηλώσεις του για την επανεκκίνηση του συσσιτίου της ΙΜ Δράμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ δήλωσε: «Εμείς θέλουμε να επαινέσουμε την πρωτοβουλία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωροθέου και των συνεργατών του για την προσπάθεια να εξασφαλιστεί ένα πιάτο φαγητό, σε πρώτη φάση 54 συμπολίτες μας που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους. Ευχόμαστε να μην αυξηθεί αυτός ο αριθμός αλλά από τα δεδομένα που υπάρχουν στην κοινωνία μας ενδεχομένως αυτό να συμβεί. Ο Χριστοδούλειος Οίκος των του Χριστού πενήτων όπως λέγεται η Τράπεζα της Αγάπης στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, είναι ένας χώρος που θα στεγάσει αυτή την πρωτοβουλία. Εμείς στο μέτρο των δυνατοτήτων μας μέσω των υπηρεσιών μας, έχουμε σταθεί αρωγοί και συμπαραστάτες και όπου χρειαστεί θα το κάνουμε και στο μέλλον. Παρακινούμε όλους τους ανθρώπους που εθελοντικά θέλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της ΙΜ Δράμας να το κάνουν διότι αυτό της ελεημοσύνης είναι ένα έργο που ο Θεός το ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ