Ξεκινούν από σήμερα τα εξωτερικά ιατρεία

0
4642

– Π. Κιόρτεβε στα «Χ»: «Θετική η επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων. Παθολογικά περιστατικά έρχονται πλήρως παραμελημένα»
– Σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα για το Νοσοκομείο Δράμας που δεν φιλοξενεί πλέον περιστατικά covid
– Στο Νοσοκομείο Δράμας λειτουργεί μόνο μία κλινική covid όπου θα νοσηλεύονται μόνο τα ύποπτα περιστατικά και όχι τα θετικά κρούσματα

Αρχίζει από σήμερα η επαναλειτουργία και ο προγραμματισμός τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπως έκανε γνωστό η διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου.
Πιο συγκεκριμένα ξεκινά σταδιακά η επαναλειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων μικροβιολογικού – ανοσολογικού – αιματολογικού και ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων, με μειωμένα ραντεβού. Παράλληλα στο Νοσοκομείο της Δράμας πλέον δεν θα νοσηλεύονται ασθενείς με covid αλλά θα μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία γειτονικών νομών. Στo Γενικό Νοσοκομείο Δράμας λειτουργεί σήμερα μόνο μια κλινική covid όπου θα νοσηλεύονται μόνο τα ύποπτα περιστατικά και όχι τα θετικά κρούσματα.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για τις αλλαγές που ισχύουν από σήμερα στο Νοσοκομείο της Δράμας, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, κ. Παρθένα Κιόρτεβε, είπε ότι απόφαση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκει το Νοσοκομείο Δράμας, είναι να υπάρξει αποσυμφόρηση των μικρών νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας τα οποία επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία. Στην κατεύθυνση αυτή το Νοσοκομείο Δράμας έχει μετατραπεί σε «non covid» νοσοκομείο. Το ίδιο ισχύει τόσο για τις κλινικές όσο και για τη ΜΕΘ. Θα νοσηλεύονται μόνο ύποπτα περιστατικά σε μια κλινική covid, ενώ η δεύτερη κλινική covid (η παλιά ορθοπεδική) καθαρίστηκε και από σήμερα, Δευτέρα, επανέρχεται στην κανονική της λειτουργία. Όσον αφορά στα ύποπτα περιστατικά που θα νοσηλεύονται στην μια κλινική covid, μόλις διαπιστωθεί ότι είναι θετικά, θα μεταφέρονται στο Νοσοκομείο της Καβάλας ή στο Νοσοκομείο των Σερρών».
Επίσης, σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, από σήμερα Δευτέρα ξεκινά και η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, τα οποία ήταν κλειστά για 3 μήνες. Την αλλαγή αυτή ζητούσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί εδώ και αρκετές εβδομάδες, μετά τη μείωση των περιστατικών covid. O λόγος ήταν διότι υπάρχουν ασθενείς με χρόνιες παθήσεις οι οποίοι έχουν παραμεληθεί πάρα πολύ και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας
Σε σχέση με την πιθανή έλευση νέου κύματος της πανδημίας η κ. Κιόρτεβε εξήγησε απαντώντας στα «Χ»: «Όσον αφορά το τρίτο κύμα της πανδημίας, εάν είναι τόσο μεγάλο ώστε να χρειαστεί να νοσηλεύσουμε και πάλι περιστατικά με covid, προφανώς και θα νοσηλεύσουμε και εμείς τους ασθενείς αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία. Μέχρι στιγμής, εδώ και αρκετές εβδομάδες νοσηλεύουμε ελάχιστα περιστατικά. Το τελευταίο περιστατικό με covid μεταφέρθηκε την Παρασκευή στο Νοσοκομείο της Καβάλας».
Η απόφαση για την επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων είναι προφανώς θετική, όπως είπε η κ. Κιόρτεβε προσθέτοντας ότι τα τηλεφωνήματα από χρόνιους ασθενείς που παρακολουθούνται από γιατρούς του νοσοκομείου και πάσχουν από άλλα νοσήματα (πλην του covid) ήταν καθημερινά. «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχει αυξηθεί η προσέλευση των ασθενών στα επείγοντα. Πρόκειται για παθολογικά περιστατικά τα οποία έρχονται πλήρως παραμελημένα (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, ασθενείς με βαριές αναιμίες, ζαχαροδιαβητικοί πλήρως απορυθμισμένοι κλπ).

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο Δράμας
Από σήμερα 1η Φεβρουαρίου ξεκινά σταδιακά η επαναλειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων μικροβιολογικού – ανοσολογικού – αιματολογικού και ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων, με μειωμένα ραντεβού, ανακοίνωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας.
Η είσοδος των ασθενών από την Κεντρική Πύλη θα γίνεται 10 λεπτά πριν από το ραντεβού τους, δηλαδή όσο χρόνο απαιτείται για τη δήλωση των στοιχείων τους και την αποχώρηση του προηγούμενου ασθενή.
†Ο ασθενής θα γνωρίζει ήδη από τη γραμματεία εξωτερικών ιατρείων ή το τηλεφωνικό κέντρο τον αριθμό προσέλευσής του στο εκάστοτε ιατρείο, ενώ ομοίως ενημερωμένη με την αντίστοιχη ανά Ε.Ι., θα είναι και η πύλη.
• Η είσοδος του ασθενή στον χώρο του Νοσοκομείου θα γίνεται μετά από τον αντίστοιχο έλεγχο, από τους νοσηλευτές και φύλακες στην εξωτερική πύλη.
– Η επαναλειτουργία των απογευματινών ιατρείων θα επανεξεταστεί μετά την επαναλειτουργία των πρωινών τακτικών εξωτερικών ιατρείων και ανάλογα με τα δεδομένα και τις οδηγίες που θα παρασχεθούν από το Υπουργείο Υγείας.
– Όλοι οι προσερχόμενοι ασθενείς θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα.
– Ο χώρος αναμονής των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη απόσταση μεταξύ των ασθενών και θα υπάρχει Νοσηλευτής ο οποίος θα ελέγχει την τήρησή της.
– Οι ασθενείς που επιθυμούν προσδιορισμό ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία μόνο για συνταγογράφηση (πλην διαβητολογικών και νεφρολογικών ασθενών) θα εφαρμόζουν υποχρεωτικά την άυλη συνταγογράφηση.
– Όσον αφορά την συνταγογράφηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, όσοι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων και της Τοπικής Μονάδας Υγείας, θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον θεράποντα νοσοκομειακό ιατρό τους ώστε να εκδίδονται οι συνταγές και να τις παραλαμβάνουν από την πύλη του Νοσοκομείου. Λόγω προσωπικών δεδομένων οι συνταγές θα παραδίδονται στους φύλακες σε κλειστό φάκελο και στη συνέχεια προσωπικά στους ασθενείς ή σε αρμοδίως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.
– Επίσης, από σήμερα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ξεκινά σταδιακά και η επαναλειτουργία των προγραμματισμένων χειρουργείων.
– Οι υπεύθυνοι χειρουργοί μετά από συνεργασία με την επιτροπή χειρουργείου και στην περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα, ανάλογα με το πρόγραμμα και τη λίστα χειρουργείου, θα επικοινωνούν με τους ασθενείς των οποίων τα χειρουργεία έχουν ακυρωθεί, θα επαναπρογραμματίζεται το χειρουργείο τους και θα δίνονται οδηγίες – κατά περίπτωση – για τον προεγχειρητικό έλεγχο που απαιτείται.
– Όλοι οι ασθενείς που θα έχουν προγραμματισμένο χειρουργείο θα εξετάζονται για covid-19, πριν την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο, σε επίπεδο προεγχειρητικού ελέγχου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ