«Ξεκλειδώνει» επιτέλους ο αναδασμός στο Δοξάτο

- Η υλοποίηση του αναδασμού θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες αγρότες μιας περιοχής. - Παρακάμφθηκαν ευτυχώς τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την μελέτη του έργου

0
800

Παρακάμφθηκαν ευτυχώς τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την έναρξη της μελέτης του αναδασμού στο αγρόκτημα Δοξάτου και από την αρχή της νέας χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την κατάρτισή της. Κατά τη διαδικασία έγκρισης της σύμβασης το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εντοπίσει δυο πλημμέλειες σε ένα πρακτικό όπου δεν αιτιολογήθηκαν όπως θα έπρεπε ορισμένα δεδομένα.
Ακολούθησε ο έλεγχος σε δευτεροβάθμιο όργανο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Αθήνα, από το οποίο ζητήθηκε να γίνουν ορισμένες χρονοβόρες διαδικασίες.
Το δευτεροβάθμιο όργανο τελικώς συνεδρίασε και με σχετική απόφασή του τελικώς η διαδικασία απαγκιστρώθηκε, όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας το μέλος της επιτροπής διαγωνισμού του έργου και Τοπογράφος Μηχανικός της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Σταμάτης Χούχος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Πήγαμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δικαιωθήκαμε. Πλέον περιμένουμε ότι θα έρθει ο ανάδοχος για να υπογράψει τη σύμβαση από τη νέα χρονιά…».
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ήταν αυτή που προκήρυξε την εκπόνηση μελέτης προϋπολογισμού 1.120.000 ευρώ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η έναρξη της διαδικασίας για τον αναδασμό του αγροκτήματος Δοξάτου είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2021 από τον τότε Αντιπεριφρειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας της μετατροπής του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του αναδασμού, καθώς θα καταδείξει πώς πρέπει να γίνει η διανομή. Επίσης θα δείξει ποιοι θα συμμετάσχουν αφού ακολουθηθούν αυτές οι διαδικασίες, καθώς χρειάζεται και η συμμετοχή των αγροτών και των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες θα ωθήσουν τους αγρότες να δηλώσουν συμμετοχή στον αναδασμό.
Η περιοχή του αναδασμού στο αγρόκτημα Δοξάτου αφορά 19.000 στρέμματα. Μέχρι σήμερα στην περιοχή όπου είχε κηρυχθεί αναδασμός από το 2007, δεν μπορούσαν να γίνουν μια σειρά από εργασίες που έχουν άμεση σχέση με το αγροτικό εισόδημα των κατοίκων. Στην περιοχή που κηρύσσεται ο αναδασμός δεν μπορεί κανένας αγρότης να κάνει δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η δημιουργία γεώτρησης για πότισμα, η παραγωγή πολυετούς καλλιέργειας (πχ καλλιέργεια δέντρων). Επίσης δεν μπορεί να κάνει και καμία υποδομή όπως για παράδειγμα μια αποθήκη ή μια κτηνοτροφική μονάδα. Η υλοποίησή του αναδασμού θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες αγρότες μιας περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ