Ξεπάγωσε στο Νευροκόπι το έργο για το 12/θέσιο

0
954

– Επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα είχαν γράψει τα «Χ» στις 12 Ιουνίου πριν τις επίσημες ανακοινώσεις
– Οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε ανακοίνωσαν τη Δευτέρα νέο διαγωνισμό για την αποπεράτωση του σχολείου


 

Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε ανακοίνωσε τη Δευτέρα την διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου τής αποπεράτωσης του 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Νευροκοπίου. Το έργο περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες & ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις με συνολική δαπάνη προϋπολογισμού συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 4.515.000 ευρώ. Όρισε δε ως συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, μια περίοδο 700 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης.
Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών αποφασίστηκε η 7η Σεπτεμβρίου 2023, και ως ημερομηνία και ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 13η Σεπτεμβρίου 2023.
Με την κίνηση αυτή ξεπαγώνει ουσιαστικά το έργο της κατασκευής του νέου 12/θέσιου σχολείου στο Νευροκόπι που παρέμενε σε στασιμότητα επί μια ολόκληρη τριετία λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με τους προηγούμενους αναδόχους.
«Δεν είναι απλώς μια θετική εξέλιξη, αλλά δείχνει ότι οι υπηρεσίες κινήθηκαν γρήγορα αποδεικνύοντας ότι έχουν πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της συνέχισης του έργου μετά από τρία χρόνια στασιμότητας. Εμείς σαν δήμος αυτό που μας ενδιαφέρει είναι φέτος να υπάρξει ανάδοχος του έργου. Ο διαγωνισμός λήγει τον Σεπτέμβριο αλλά όλοι ελπίζουμε, γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί η δρομολόγηση των δημοσίων έργων να μην καθυστερήσουμε λόγω ενστάσεων» δήλωσε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο Δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης.
Το έργο της αποπεράτωσης του κτηρίου του νέου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου ήταν το πρώτο έργο που εντάχθηκε στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ της περιόδου 2021-2027, με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, όπως είχαν δημοσιεύσει πριν ακόμη από τις επίσημες ανακοινώσεις τα «Χ». Η εξέλιξη αυτή διασφάλισε και την χρηματοδότηση του έργου για να οδηγηθεί σύντομα σε νέο διαγωνισμό όπως είχαν γράψει τα «Χ» από τις 12 Ιουνίου αναφέροντας ότι «Η απόφαση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου έχει κοινοποιηθεί προς τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε που το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε νέο διαγωνισμό με σκοπό την αποπεράτωση του κτηρίου της σχολικής μονάδας που παραμένει δυστυχώς ακόμη στα θεμέλια».
Το έργο του νέου 12/θέσιου σχολείου παρέμενε «παγωμένο» λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με τους προηγούμενους αναδόχους του έργου. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το 2023 όπως προβλεπόταν από την προηγούμενη προγραμματική συμφωνία, φτάνοντας ακόμη και στην αβεβαιότητα για την συνέχιση της αποπεράτωσής του. Ευτυχώς το πρόβλημα αυτό λύθηκε με την απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του έργου ένα ποσό της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ και μεταφέρθηκε στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.
Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου μέχρι το 2027 (που λήγει η επόμενη προγραμματική περίοδος) ήταν προϋπόθεση για να προχωρήσει η νέα δημοπράτησή του. Οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε νέο διαγωνισμό με την προηγούμενη χρηματοδότηση να τελειώνει το 2023.
Τα «Χ» όμως επιβεβαιώθηκαν και σε άλλα σημεία για την πορεία του έργου όπως για παράδειγμα την εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο του 2023 θα υπάρχει νέος ανάδοχος του έργου (αν βέβαια δεν ακολουθήσουν ενστάσεις).
Το πολύπαθο έργο είχε μετατραπεί στην κυριολεξία σε «Γεφύρι της Άρτας», αν όχι σε έργο αφού εντάχτηκε από το 2016 στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά προέκυψαν μία σειρά από προβλήματα που αφορούσαν τις εργολαβίες με αποτέλεσμα να βρίσκεται ακόμη και σήμερα στα θεμέλια.
Η σύμβαση για το 12/θέσιο βιοκλιματικό Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου υπεγράφη από τον ανάδοχο εργολάβο στις 14 Σεπτεμβρίου του 2018. Τέσσερα χρόνια μετά οι όποιες ελπίδες ότι ο εργολάβος θα ολοκληρώσει τελικά το έργο αποδομήθηκαν πλήρως. Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος εργολάβος, είχε πάρει 417 ημέρες παράταση σε μια διαδικασία η οποία αποδείχθηκε πραγματικά ψυχοφθόρα για όλους. Υπήρχε και δεύτερος αλλά και τρίτος υποψήφιος ανάδοχος για το έργο από τον ίδιο διαγωνισμό, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να αναλάβουν το έργο, καθώς μεταβλήθηκε και το κόστος του από τις ανατιμήσεις των κατασκευαστικών υλικών.
Για την ανάγκη περαίωσης του έργου είχαν προηγηθεί πολλές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από τους τοπικούς βουλευτές της Δράμας αλλά υπήρξαν και αρκετές νύξεις προς την πολιτεία από τις τοπικές αρχές.
Πλέον η προοπτική υλοποίησης του έργου που παρέμενε παγωμένο μπαίνει σε θετική τροχιά. Αν υπάρξει οριστικός ανάδοχος του έργου μέχρι το τέλος του χρόνου και το έργο ξεκινήσει και πάλι, σύμφωνα με τους όρους της νέας διακήρυξης θα πρέπει να έχει τελειώσει περίπου στα τέλη του 2025 αν φυσικά δεν υπάρξουν άλλες απρόσμενες εξελίξεις, κάτι που φυσικά δεν θα ήθελε κανείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!