Ξεπέρασαν τις 7.000 οι επισκέψεις στην έκθεση της Βούλας Παπαϊωάννου

0
3273

– Κάθε φωτογραφία και μια ιστορία, στο ισόγειο της καπναποθήκης Αναστασιάδη
– Η έκθεση πήρε παράταση και λειτουργεί έως τις 27 Φεβρουαρίου 2022

Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μέχρι στιγμής για την έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Παπαϊωάννου που διοργανώθηκε από την ΚΥΚΛΩΨ και το Μουσείο Μπενάκη στην ανακαινισμένη καπναποθήκη Αναστασιάδη, ήδη από το φθινόπωρο του 2021.
Περισσότεροι από 7.000 επισκέπτες από τη Δράμα και την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα πολύ σημαντικό έργο, που αφηγείται με τη φωτογραφική ματιά της Βούλας Παπαϊωάννου μια πολύ δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας.
Η έκθεση περιλαμβάνει 75 επιλεγμένα θέματα της μεγάλης Ελληνίδας φωτογράφου από την περίοδο της επιστράτευσης του 1940 μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ανασυγκρότησης μετά την απελευθέρωση. Κάθε φωτογραφία της έκθεσης είναι και ένα μοναδικό κομμάτι από το παζλ της πολύπαθης περιόδου στην οποία αναφέρεται η έκθεση. Μέσα από τη δύναμη της εικόνας, οι επισκέπτες μεταφέρονται νοερά στον χρόνο και ζουν τις διαφορετικές στιγμές της επιστράτευσης του 1940, της κατοχικής περιόδου και της προσπάθειας να ξαναγεννηθεί η χώρα μας από τις στάχτες της.
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η έκθεση από πολίτες αλλά και από σχολικές μονάδες, η λειτουργία της έκθεσης πήρε παράταση έως 27 Φεβρουαρίου 2022.

Ποια είναι η Βούλα Παπαϊωάννου
H Βούλα Παπαϊωάννου εργάστηκε ως φωτογράφος για περίπου 30 χρόνια, και συγκεκριμένα από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Αρχικά, ασχολήθηκε με την αποτύπωση μουσειακών εκθεμάτων και αρχαίων δημιουργημάτων ωστόσο, κατά την περίοδο του 1940 οπότε ήταν και η συμμετοχή της χώρας μας στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, κατέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τα βιώματα του ελληνικού πληθυσμού και των αμάχων που έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι φωτογραφίες «μιλούν» και περιγράφουν την κόλαση του πολέμου και των συνεπειών της κατοχής.

Η ξενάγηση των «Χ» στην έκθεση και στον χώρο της Καπναποθήκης
Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής τα «Χ» επισκέφθηκαν τον χώρο της εντυπωσιακά ανακαινισμένης καπναποθήκης και ξεναγήθηκαν όχι μόνο στον χώρο της έκθεσης αλλά και σε σημεία του υπόλοιπου συγκροτήματος Αναστασιάδη. Πρόκειται για το γνωστό «Μαρμάρινο σπίτι» της Αγίας Βαρβάρας και της Καπναποθήκης που βρίσκεται δίπλα σε αυτό. Η οικία Αναστασιάδη και η Καπναποθήκη όπου θα φιλοξενηθεί το «Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών» της ΚΥΚΛΩΨ, συνδέονται εσωτερικά και μετά την ολοκλήρωση των έργων, σε πολύ σύντομο χρόνο, θα προσθέσουν στην πόλη της Δράμας έναν αισθητικά άρτιο χώρο πολιτισμού.
Από την επίσκεψη στον χώρο όπου εξελίσσονται οι εργασίες, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι μέχρι σήμερα απαιτήθηκε σχολαστική αλλά και επίπονη δουλειά, από εξειδικευμένους τεχνίτες και μηχανικούς, προκειμένου να αποκαλυφθεί η μοναδικότητα και η ιστορικότητα του συγκροτήματος. Οι τρούλοι, οι λίθινες κολώνες στήριξης και οι εσωτερικές καμάρες της κατασκευής εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και παραπέμπουν στην κατασκευαστική τάση της εποχής που δημιουργήθηκε το συγκρότημα, κατά την οποία η πέτρα ως κατασκευαστικό και διακοσμητικό υλικό αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο.
Ο αναπαλαιωμένος χώρος του «Μαρμάρινου σπιτιού» και της καπναποθήκης «Αναστασιάδη» θα ολοκληρωθούν στο σύνολό τους την ερχόμενη άνοιξη, μετά από κοπιαστικές και πολύμηνες εργασίες.

Πληροφορίες για την έκθεση
Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 27 Φεβρουαρίου 2022. Θα είναι ανοιχτή για το κοινό: Πέμπτη και Παρασκευή: 6-9 το απόγευμα. Σάββατο και Κυριακή: 10-2 το πρωί και 6-9 το απόγευμα.
Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας θα γίνεται ξενάγηση σε ομάδες και σχολεία κατόπιν συνεννόησης. Ο προγραμματισμός ομαδικής επίσκεψης γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την ΚΥΚΛΩΨ σε εργάσιμες ημέρες και ώρες στα τηλέφωνα: 2521027457 και 6948083415.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!