«Στο πόδι» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι – Αναμένουν αλλαγές στη συνδεδεμένη

0
17383

– Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης μιλά στα «Χ»
– «Να τελειώσει το άγχος που έχουν οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι για το αν θα πληρωθούν τις συνδεδεμένες τους κανονικά ή αν θα παίρνουν ψίχουλα»

Θετικές είναι οι αλλαγές που αναμένουν οι κτηνοτρόφοι σε σχέση με το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό τουλάχιστον διαβεβαίωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης, κ. Κώστας Ακριτίδης.
Ο ίδιος ανέφερε: «Ο Νίκος Δημόπουλος ως εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επισκέφθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την προηγούμενη εβδομάδα μετά από πρόσκληση του ίδιου του υπουργού, προκειμένου να καταθέσει όσα έχουμε δηλώσει με έγγραφό μας τόσο προς το υπουργείο όσο και προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να αλλάξει η συνδεδεμένη για τη νέα ΚΑΠ. Είναι απαράδεκτο να δίνεται επιδότηση 200 έως 250 ευρώ στους παχυντές, δηλαδή αυτούς που εισάγουν μοσχάρια, ενώ στους κτηνοτρόφους να δίνεται επιδότηση 32 ή 40 ευρώ.
Στη συνάντηση που είχε ο εκπρόσωπος μας φαίνεται ότι ο υπουργός πείστηκε από αυτά τα οποία θέσαμε ως ερωτήματα και μάλιστα ορίστηκε και νέα συνάντηση το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις που έκαναν οι κτηνοτρόφοι για να διορθωθεί το λάθος που έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τις συνδεδεμένες των βοοειδών. Στόχος είναι να επανέλθουμε, τουλάχιστον στα ποσά τα οποία έπαιρναν με τη συνδεδεμένη οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι των βοοειδών, δηλαδή από 160 ευρώ και πάνω. Αυτό ήταν κάτι πολύ βασικό για τους κτηνοτρόφους. Η παρέμβαση ήταν πάρα πολύ σωστή από τον εκπρόσωπο μας τον Νίκο Δημόπουλο, αλλά και ο υπουργός έβαλε νερό στο κρασί του και άκουσε ακριβώς τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην κτηνοτροφία. Ευελπιστούμε την επόμενη εβδομάδα, στη συνάντηση που θα γίνει, να τελειώσει αυτή η ιστορία, όπως και το άγχος που έχουν οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι για το αν θα πληρωθούν τις συνδεδεμένες τους κανονικά ή αν θα παίρνουν ψίχουλα, γιατί πραγματικά τα 32 ευρώ ανά γέννα είναι ψίχουλα. Είναι ντροπή. Δεν μπορεί να παίρνουν τα εισαγόμενα μοσχάρια την επιδότηση και να μην την παίρνουν τα ελληνικά μοσχάρια.
Η βοοτροφία δοκιμάζεται και το περίεργο είναι ότι αυτή είναι περιορισμένη μόλις στο 7% της παραγωγής που καταναλώνουμε στη χώρα μας. Αντί να δώσουν κίνητρα στους κτηνοτρόφους των βοοειδών να αυξήσουν το ζωικό κεφάλαιο και τις επενδύσεις τους στην κτηνοτροφία, προσπαθούν μάλλον να την κλείσουν. Για ποια ελληνική κτηνοτροφία μιλάμε όταν ενισχύονται τα εισαγόμενα μοσχάρια; Εμείς κάναμε τις προτάσεις μας και πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, για να ηρεμήσουν οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι που είναι αυτή τη στιγμή στο πόδι. Πέρα από τα προβλήματα που έχουμε στην ενέργεια και τις ακριβές ζωοτροφές υπάρχει ο κίνδυνος να μας πάρουν τις συνδεδεμένες και να μας δώσουν ψίχουλα».

Υπάρχουν σκέψεις και για κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων
Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν κάνει τηλεδιάσκεψη και έχουν συζητήσει και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, αλλά ευελπιστούν ότι θα λυθεί το πρόβλημα των συνδεδεμένων και του ΑΤΑΚ, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τις ενισχύσεις τους όπως είπε στα «Χ» ο κ. Ακριτίδης προσθέτοντας: «Όποιος δεν έχει ΑΤΑΚ για να δηλώσει τα χωράφια που σπέρνει, στην ουσία δεν θα επιδοτείται, θα του επιβάλλεται ποινή. Το υπουργείο πρέπει να κάνει αλλαγή στροφής. Ελπίζω ότι το υπουργείο θα πάρει πίσω το ΑΤΑΚ, ώστε να έχουμε μία οριστική απόφαση για μία τριετία μέχρι να τελειώσει το κτηματολόγιο. Το θέμα είναι ότι τόσο εμείς οι κτηνοτρόφοι όσο και οι αγρότες παράγουμε πολύ ποιοτικά προϊόντα και αντί να μας ενισχύσουν, βρισκόμαστε πάντοτε αντιμέτωποι με νέα προβλήματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξει μία εθνική στρατηγική για την κτηνοτροφία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ