Ξεπέρασαν τους 100 οι δρομείς του Via Egnatia

Την Παρασκευή στο Αρχ. Μουσείο η ομιλία της Κατερίνας Περιστέρη

0
2323

Στολίδι για την Δράμα το οποίο κρύβει πραγματικούς θησαυρούς, χαρακτήρισε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της ΠΑΜΘ κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, σημειώνοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που επελέγη ως χώρος για να πραγματοποιηθεί (στο πλαίσιο του φεστιβάλ Via Egnatia), η ομιλία της Αρχαιολόγου και Τομεάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κας Κατερίνας Περιστέρη.

Ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι η επιλογή του χώρου σχετίζεται με την επιδίωξη να αναδειχθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας, που κρύβει όπως είπε θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας, όπως ο σταδιοδείκτης και οι μιλιοδείκτες, που βρέθηκαν στην περιοχή της Αρχαίας Εγνατίας στην περιοχή του Καλαμπακίου.
Οι εκδηλώσεις για το 5ο Φεστιβάλ Via Egnatia που διοργανώνει η ΠΑΜΘ ξεκινούν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 10.30 το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Όπου θα γίνει μια εκδήλωση με τίτλο “Ιριδισμοί ψυχής – βλέποντας με τα μάτια των τυφλών” και ιστορικές προσεγγίσεις, μέσω της ψηλάφησης των ιστορικών εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας…Θα γίνει επίσης διανομή ενημερωτικού εντύπου για τη Via Egnatia, τυπωμένο σε γραφή Braille.
Στις 6.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση, με ομιλήτρια την αρχαιολόγο και Τομεάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κα. Κατερίνα Περιστέρη. Η κα. Περιστέρη, θα αναπτύξει το θέμα: «Μνημειακό Ταφικό Συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολη». Στο τέλος της εκδήλωσης στην οποία θα παρευρίσκεται και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό σχήμα του Μανώλη Παργεντάκη.
Το φεστιβάλ Via Egnati θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου με τον αγώνα δρόμου 10 χλμ., Μαυρολέυκη – Καλαμπάκι στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας. Ως τόπος συνάντησης, έχει οριστεί το Καλαμπάκι, και η συγκέντρωση των αθλητών θα γίνει στις 9.30 π.μ. Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει στη Μαυρολεύκη, στις 10.30 π.μ., ενώ ο τερματισμός και η απονομή των επάθλων, προβλέπεται στις 12 μ.μ., στο Καλαμπάκι.
Ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε χθες ότι “Ο αγώνας δρόμου θα έχει αφιερωματικό χαρακτήρα στην θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το μετάλλιο θα είναι αφιερωμένο στο γεγονός της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι δρομείς του αγώνα έχουν ήδη φθάσει τους 100. Στο τέλος του αγώνα δρόμου θα τιμηθεί και ο δραμινός πρωταθλητής στίβου Κώστας Δουβαλίδης ο οποίος μας κάνει περήφανους…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here