Κάθε χωριό και χωματερή

Περισσότερη ενημέρωση και ενεργοποίηση των ποινών για τους παραβάτες προτείνει η Οικολογική Κίνηση Δράμας

0
2846

Απογοητευτική είναι η κατάσταση με τις ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν διάσπαρτες στον Νομό Δράμας και προκαλούν (πέραν των άλλων) σημαντικές εστίες περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Μόνο στα όρια του Δήμου Δράμας υπάρχουν δυο ανεξέλεγκτες χωματερές στην περιοχή του Ξηροποτάμου ενώ τα προβλήματα στην περιοχή του Καπνολογικού Ινστιτούτου, στον χείμαρρο Καλιφύτου και αλλού αναγεννώνται συνεχώς.

Παρά τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται αυτό το διάστημα από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Δράμας η ανευθυνότητα ή η άγνοια απο μεγάλη μερίδα πολιτών συνεχίζεται. Εκτός από τις παράνομες χωματερές, η συγκέντρωση απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων έξω από τους κάδους εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα που δεν φαίνεται ότι θα λυθεί εύκολα.
Η Οικολογική Κίνηση της Δράμας διαπιστώνοντας ότι γύρω από την πόλη της Δράμας αλλά και σε ολόκληρο τον Νομό έχουν δημιουργηθεί μικρές και μεγάλες παράνομες χωματερές αποφάσισε να δημιουργήσει μία μικρή φωτογραφική ομάδα, προκειμένου να καταγράψει τις παράνομες χωματερές της πόλης και του νομού με στόχο να καταγραφούν και τελικά να πάψουν να υφίστανται.Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας καλεί τους πολίτες στην Οικολογική Κίνηση Δράμας στην οδό Χατζηανέστη την ερχόμενη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στις 7.30 το απόγευμα προκειμένου να οργανωθεί αυτή η προσπάθεια.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κ. Ανδρέας Μπακιρτζής είπε ότι “απαιτείται η συνδρομή των πολιτών, προκειμένου να συγκεντρωθεί φωτογραφικό υλικό για τις χωματερές σε όλο τον Νομό κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται. Στόχος είναι να εξαλειφθούν. Θα φθάσουμε μέχρι τον Συνήγορο του Πολίτη. Οι χωματερές είναι παράνομες και δεν μπορεί αυτό το φαινόμενο να συνεχιστεί”.
Ο κ. Α. Μπακιρτζής σημείωσε ότι κάθε χωριό σχεδόν έχει ανεξέλεγκτη χωματερή. Επεσήμανε ότι το πρόβλημα ρύπανσης στην περιοχή του Καπνολογικού Ινστιτούτου δεν έχει πάψει.
Ο χώρος από την μία πλευρά καθαρίζεται και από την άλλη ξαναγεμίζει. Επιβαρυμένη είναι η κατάσταση από πλευράς ρύπανσης και στον χείμαρρο Καλλιφύτου, τόσο και στην περιοχή των θερμοκηπίων όσο στην περιοχή των Ρομά. Πρόσθεσε επίσης ότι η συγκεκριμένη περιοχή του χειμάρρου δεν καθαρίζεται εκτός από μια προσπάθεια που είχε γίνει πριν από περίπου δυο χρόνια μετά από παρέμβαση της Οικολογικής Κίνησης Δράμας όταν έγινε προσφυγή από πλευράς Οικολογικής και στην Εισαγγελία. Η κατάσταση στο ίδιο σημείο είναι και σήμερα απογοητευτική.
Η κατάσταση τόσο με την ρύπανση σε διάφορα σημεία του Νομού όσο και με τις ανεξέλεγκτες χωματερές μπορεί να περιοριστεί εάν υπάρξει περισσότερη ενημέρωση των πολιτών (πχ με την διανομή ειδικών φυλλαδίων) ενώ θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι ποινές για όσους επιμένουν να επιβαρύνουν το περιβάλλον χωρίς να συμμορφώνονται σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας ο οποίος επεσήμανε ότι θα πρέπει επικαιροποιηθεί και ο κανονισμός καθαριότητας των Δήμων όπως και να ενεργοποιηθούν τα λεγόμενα “Πράσινα Σημεία” για την συγκέντρωση των άχρηστων υλικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ