Ξεπέρασαν τους 9.418 οι εμβολιασμοί στη Δράμα

0
7745

– Rapid test χθες σε Μικρόπολη και Καλλιθέα
– Πού θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες

Με καλούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, το οποίο λειτουργεί με τρεις εμβολιαστικές γραμμές και καθημερινά εμβολιάζει περίπου 160 έως 170 άτομα. Η προσέλευση των πολιτών είναι μεγάλη και δεν υπάρχουν ακυρώσεις ραντεβού για εμβολιασμό, σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας και δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Παρθένα Κιόρτεβε ενημερώνοντας τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας.
Εξήγησε, επίσης, ότι με το εμβόλιο της Astra Zeneca εμβολιάζεται αυτή τη στιγμή η ηλικιακή ομάδα 60-64, ενώ με το εμβόλιο της Pfizer εμβολιάζονται ακόμη πολίτες από 80 ετών και άνω. O εμβολιασμός αυτών των ηλικιών, ενώ είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες, δεν ολοκληρώνεται ώστε να ακολουθήσουν και οι νεότερες ηλικίες, κάτι που σημαίνει ότι ο πληθυσμός αυτής της ηλικιακής κατηγορίας είναι μεγάλος και, όπως είπε η κ. Κιόρτεβε, από ότι προκύπτει στη Δράμας υπάρχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού που είναι γηρασμένο.
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι είναι αρνητικό το γεγονός πως υπάρχουν καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, κάτι που αφορά όχι μόνο το Νοσοκομείο της Δράμας αλλά και τα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα πανελλαδικά. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων που πρέπει να προχωρήσει επειγόντως, όπως είπε η κ. Κιόρτεβε.
Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των «Χ», έπαψε να υφίσταται το πρόβλημα που υπήρχε με τη μη διαθεσιμότητα ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 75-79, όπως λένε οι φαρμακοποιοί της Δράμας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, παρά τις προσπάθειες των φαρμακοποιών να εξυπηρετήσουν τους πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας και να τους κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μέσω της ειδικής πλατφόρμας, αυτό δεν ήταν εφικτό. Η ένδειξη που λάμβαναν προσπαθώντας να κλείσουν ραντεβού ήταν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο στο εμβολιαστικό κέντρο που επέλεγαν. Ωστόσο, όποιο εμβολιαστικό κέντρο κι αν επέλεξαν για ραντεβού, η απάντηση που έπαιρναν από το σύστημα ήταν η ίδια. Το πρόβλημα αυτό, λοιπόν έχει αποκατασταθεί και δεν υφίσταται πλέον. Ήδη στο διάστημα των ημερών που μεσολάβησαν άρχισε να λειτουργεί πέραν των άλλων και το εμβολιαστικό κέντρο στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου, ενώ στις 16 Μαρτίου αναμένεται και η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου. Αυτή τη στιγμή, στον Νομό Δράμας είναι διαθέσιμα για ραντεβού τα εμβολιαστικά κέντρα στο Κ.Υ. Νευροκοπίου, στο Κ.Υ. Προσοτσάνης, στο Κ.Υ. Παρανεστίου, στο Κ.Υ. Δράμας και στο Νοσοκομείο Δράμας.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι την Τετάρτη 10 Μαρτίου είχαν γίνει στη Δράμα 9.418 εμβολιασμοί. Την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν ήδη ολοκληρώσει 6.365 πολίτες, ενώ 3.163 πολίτες έκαναν και τη δεύτερη δόση. Συγκριτικά, μέχρι την Τετάρτη, στην Καβάλα είχαν γίνει 11.936 εμβολιασμοί, στην Ξάνθη 7.594, στη Ροδόπη 6.847 και στον Έβρο 16.882.

Εκτεταμένοι προληπτικοί έλεγχοι με rapid test στον Δήμο Προσοτσάνης
Χθες, Πέμπτη, μέχρι και το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν rapid test στην Μικρόπολη και την Καλλιθέα του Δήμου Προσοτσάνης, μετά από αίτημα του τοπικού δήμου, ενώ τα rapid test θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα χωριά του Μενοικίου, στην Καλή Βρύση και την περιοχή της Πετρούσας, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης.
Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης είπε ότι υπάρχει φημολογία για ύπαρξη κρουσμάτων σε κοινότητες του δήμου και για τον λόγο αυτό ο Δήμος Προσοτσάνης ζήτησε από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Δράμα τη διεξαγωγή rapid test. «Ήταν λογικό να ευαισθητοποιηθούμε, για να προλάβουμε τυχόν εξάπλωση της πανδημίας. Τελευταία υπάρχει μια έξαρση. Ακούσαμε για κρούσματα στην Καλλιθέα και την Προσοτσάνη. Από εκεί και πέρα, από τις ενδείξεις μέχρι τις επιβεβαιώσεις χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Ωστόσο, εμείς ακόμα και από τις ενδείξεις είμαστε υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή στον κόσμο. Στην Καλλιθέα γνωρίζουμε επίσημα ότι έχουμε 7 κρούσματα, αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα. Ακούσαμε επίσης, χωρίς να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, ότι στη Μικρόπολη υπάρχουν 5 κρούσματα. Αυτά τα δεδομένα αποτελούν έναν ακόμα λόγο για να είναι περισσότερο προσεκτικός ο κόσμος. Όταν, λοιπόν, ακούμε κάτι ανησυχητικό, καλό είναι να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Εμείς ως δήμος προτείνουμε στον κόσμο ότι, εφόσον ο ΕΟΔΥ έστειλε προσωπικό στην περιοχή μας για να γίνουν δωρεάν rapid test, να προσέλθουν για να τα κάνουν».
Πάντως, από τη διενέργεια των rapid test που έγιναν χθες στην Καλλιθέα βρέθηκε μόνο 1 θετικό αποτέλεσμα και αντίστοιχα κανένα στη Μικρόπολη, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» η συντονίστρια της ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Δράμα, Δρ Έλενα Γαμβρέλη. Ωστόσο, τα rapid test στις κοινότητες αυτές θα επαναληφθούν.

Πού θα γίνουν τα δωρέαν rapid test τις επόμενες μέρες
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που θα γίνουν με rapid test από τον ΕΟΔΥ στη Δράμα, σήμερα Παρασκευή θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Κέντρο Ενημέρωσης της πλατείας Ελευθερίας από τις 9:00 μέχρι και τη 13:00, αλλά και στην Κοινότητα Χωριστής. Το Σαββατοκύριακο δεν διεξάγονται rapid test από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ ενώ το πρόγραμμα των δωρεάν δειγματοληψιών θα συνεχιστεί και πάλι από την Τρίτη στην κοινότητα Αγίου Αθανασίου, στο Κέντρο Ενημέρωσης της πλατείας Ελευθερίας, και στη δομή Πολυδεύκης. Την Τετάρτη θα γίνουν δειγματοληψίες στο Κέντρο Ενημέρωσης της πλατείας Ελευθερίας, στη Νεφροθεραπευτική Κλινική στην περιοχή της Χωριστής και στην κοινότητα Μυλοποτάμου. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί δράση drive through στην πόλη της Δράμας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Παγοποιείου, όπως επίσης και στο Κέντρο Ενημέρωσης της πλατείας Ελευθερίας. Την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 19 Μαρτίου, έχουν προγραμματιστεί δειγματοληψίες στο Κέντρο Ενημέρωσης της πλατείας Ελευθερίας και στις κοινότητες Νικοτσάρα και Βώλακα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ