Υπάρχουν ήρωες πίσω από τις στολές

Ο Δραμινός Αστυνομικός Γ. Καράκελες που κινδύνευσε την ζωή του για να σώσει μια ηλικιωμένη γυναίκα το πρωί της Παρασκευής μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ

0
4939

 Δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του, ο δραμινός αστυνομικός Γιώργος Καράκελες. Το πρωί της Παρασκευής μπήκε με αυτοθυσία και χωρίς μέσα προστασίας, στην διώροφη οικοδομή που είχε πιάσει φωτιά σώζοντας την ζωή μιας 90χρονης γυναίκας η οποία κινδύνευε από τους πυκνούς καπνούς, χωρίς την δυνατότητα αντίδρασης.
Ήταν οι πυκνοί καπνοί από την οικία της ηλικιωμένης στο Δοξάτο της Δράμας, που προκάλεσαν και την άμεση αντίδραση των περιοίκων λίγη ώρα πριν. Πολύ γρήγορα επικοινώνησαν με την Πυροσβεστική αναφέροντας το περιστατικό.
Το πλήρωμα του περιπολικού της Αστυνομίας που έφτασε πρώτο στο σπίτι της 90χρονης, αξιολόγησε άμεσα την κατάσταση, ενώ η Πυροσβεστική ήταν καθ’ οδόν για την κατάσβεση της φωτιάς.
Υπήρχε άμεσα κίνδυνος για την ζωή της γερόντισσας και αυτό έκανε τους δυο Αστυνομικούς του περιπολικού να εισέλθουν άμεσα στο σπίτι που ήταν τυλιγμένο από πυκνούς καπνούς για να την διασώσουν. Ο νεαρός Αστυνομικός Γιώργος Καράκελες, δεν υπολόγισε καν τον κίνδυνο που διέτρεχε εκείνη την στιγμή η υγεία του αλλά και η ζωή του καθώς η φωτιά και οι πολύ πυκνοί καπνοί δημιουργούσαν ένα περιβάλλον αποπνικτικό και επικίνδυνο.
Η γερόντισσα είχε βγει στο μπαλκόνι προσπαθώντας να αναπνεύσει. Για να γίνει εφικτή η προσέγγισή της χρειάστηκε οι αστυνομικοί να σπάσουν μία πόρτα και να δράσουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες με κίνδυνο της ζωής τους. Ο Αστυνομικός Γιώργος Καράκελες πήρε άμεσα στην αγκαλιά του την ηλικιωμένη που ήταν σε κατάσταση σοκ και την μετέφερε σε ασφαλές σημείο έξω από το φλεγόμενο σπίτι.
Λίγο αργότερα οι συγγενείς της ηλικιωμένης και τα παιδιά της έκλαιγαν από συγκίνηση για την διάσωση της γυναίκας ευγνωμονώντας για την πράξη του τον Αστυνομικό. Λίγο αργότερα η 90χρονη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου και νοσηλευόταν μέχρι χθες την ώρα που γραφόταν αυτό το ρεπορτάζ. Για τα αίτια της πυρκαγιάς, διενεργεί προανάκριση η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δράμας.
Ωστόσο η πράξη ανθρωπιάς και ηρωισμού του νεαρού αστυνομικού έμεινε χαραγμένη στην μνήμη όλων όσων βρέθηκαν κοντά στο περιστατικό. Ο Γιώργος Καράκελες έδειξε για μία ακόμη φορά ότι πίσω από την στολή της ΕΛ.ΑΣ. δεν υπάρχουν μόνο άνθρωποι αλλά και ήρωες πολλές φορές.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος συγκίνησε τους πάντες με την ανθρωπιά του. Θυμίζουμε ότι ήταν ο ίδιος Αστυνομικός που το 2015 απαθανατίστηκε στην φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη για το Reuters, από την Ειδομένη, την στιγμή που πρόσφερε νερό σε νεαρή πρόσφυγα από τη Συρία και αυτή η στιγμή βέβαια μέσω της φωτογραφίας, έκανε τον γύρο του κόσμου, αναδεικνύοντας την προσφορά και την αλληλεγγύη του Έλληνα Αστυνομικού.

Η φωτογραφία από την Ειδομένη το 2015

O Αστυνομικός Γιώργος Καράκελες, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ για την διάσωση της ηλικιωμένης, δεν σκέφτηκε στιγμή πώς να απαντήσει στην ερώτηση αν υπολόγισε τον κίνδυνο. Θα ξανάκανα μας είπε, χωρίς δεύτερη σκέψη, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο.
Περιγράφοντας τις στιγμές που βίωσε εκτελώντας το καθήκον του μας είπε “Είχε πάρα πολύ καπνό από την φωτιά. Οι κάτοικοι μας ειδοποίησαν ότι υπάρχει μέσα στο διώροφο μία ηλικιωμένη που κινδύνευε. Οι γείτονες δεν μπόρεσαν να την βγάλουν και να την σώσουν. Μπήκαμε μέσα. Δεν ήταν εύκολο να την προσεγγίσουμε από τους πυκνούς καπνούς. Η γυναίκα είχε βγει σε ένα μικρό μπαλκονάκι προσπαθώντας να πάρει ανάσα. Σπάσαμε μια πόρτα από το Σαλόνι για να την βρούμε. Την πήρα αγκαλιά και την μετέφερα αμέσως έξω”.
Σε ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ εάν ο κίνδυνος από την φωτιά και τους πυκνούς καπνούς τον φόβισε η απάντηση του Γιώργου Καράκελε ήταν άμεση: “Δεν το σκέφτηκα καν. Μπήκα μέσα αμέσως μόλις μου ανέφεραν ότι υπάρχει άνθρωπος που κινδυνεύει. Δεν σκέφτηκα εκείνη την στιγμή ούτε τους πυκνούς καπνούς ούτε το μέγεθος της φωτιάς. Λειτούργησα αυθόρμητα και έκανα το καθήκον μου. Η γυναίκα ήταν σοκαρισμένη και για πολύ ώρα δεν καταλάβαινε τι είχε γίνει. Θα το ξανάκανα και πάλι εάν κινδύνευε ανθρώπινη ζωή δεν το συζητάω καν”.
Με την πράξη του αυτή ο Αστυνομικός επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τον λόγο για τον οποίο πολλοί συνάδελφοί του τον θεωρούν πρότυπο και κάποιοι ήρωα. Ο ίδιος απέδειξε ότι πίσω από την στολή του αστυνομικού δεν υπάρχουν μόνο άνθρωποι αλλά και ήρωες γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάποιος που ριψοκινδυνεύει την ζωή του για να σώσει μια άλλη ζωή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ