Υπάρχουν προοπτικές για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στη Δράμα;

Ο πρώην πρόεδρος του Τμήματος Οινολογίας κ. Σπυρίδων Μάμαλης μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ για τo 1o Wine Hackathon

0
2145
Κρασί Οίνος

Με πολύ μικρούς ρυθμούς κινείται η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, στην Δράμα σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει ο νομός Δράμας κι αυτή είναι μια διαπίστωση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μένουν πολλά να γίνουν στον τομέα αυτό.

Στην προσπάθεια ανάπτυξης του οινοτουρισμού στην περιοχή μας κινείται και η εκδήλωση του τμήματος Οινολογίας της Δράμας που θα πραγματοποιηθεί την ερ­χόμενη εβδομάδα.

To 1o Wine Hackathon θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στο Hydrama Grand Hotel, στη Δράμα, όπως είπε ο καθηγητής εργαστηρίου του Τμή­ματος Οινολογίας κ. Σπυρίδων Μάμαλης και πρώην πρόεδρος του τμήματος, μιλώντας στα “Χ”. Ο ίδιος εξήγησε ότι πρόκειται για μια δράση ανταλλα­γής απόψεων και διαμόρφωσης προτάσεων για την ανάπτυξη του Οινοτουρισμού στην Δράμα με δεδομένη μάλιστα την προτεραι­ότητα των τοπικών επιχειρήσεων και της Περιφέρειας ΑΜΘ να ανα­πτύξει τον συγκεκριμένο τομέα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το εργαστήριο μάρκετινγκ και ανά­πτυξης νέων οινικών προϊόντων και τροφίμων του Τμήματος Οι­νολογίας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης όπως είπε ο κ. Μάμαλης, έχει αναπτυχθεί ένας κόμβος οι­νολογίας, ο οποίος περιλαμβάνει φορείς που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων οίνου στην περιοχή της Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα hackathons είναι εκδηλώ­σεις, όπου διάφορες ομάδες συμμετεχόντων εργάζονται πάνω σε μία ιδέα ή μία πρόταση. Σε αυτό το hackathon, καλούνται οι συμμετέχοντες να ασχοληθούν με τους παράγοντες που συμ­βάλλουν στη διαμόρφωση της εικόνας της περιφερειακής ενό­τητας Δράμας ως οινοτουριστικό προορισμό.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης έχουν κληθεί εκπρό­σωποι της πολιτείας και της τοπι­κής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα θα παρατεθούν έξι ομιλίες απο πανεπιστημιακούς καθηγητές που θα αναπτύξουν το θέμα του οινοτουρισμού απο διαφορετικές πλευρές (ως βιωματική εμπειρία, ως φιλοσοφία κλπ). Στην συνέ­χεια και στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα εκτεθούν απο τους σπουδαστές του τμήματος εμπειρίες απο την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι σπουδαστές του τμήματος επισκέφθηκαν για μια εβδομάδα την Αυστρία όπου παρακολούθη­σαν πρόγραμμα οινοτουρισμού. Εκεί επισκέφθηκαν τουριστικές περιοχές, μονάδες, οινοποιεία, ζυθοποιίες κλπ.

Επίσης στο πλαίσιο της εκδή­λωσης που θα γίνει την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Δράμα θα δημι­ουργηθούν στρογγυλά τραπέζια, όπου θα τεθούν συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την ανά­πτυξη του οινοτουρισμού, όπως για παράδειγμα η οινική ταυτότη­τα της Δράμας, οι υποδομές που υπάρχουν και η προβολή των δραμινών προιόντων

Ποιός μπορεί να συμμετάσχει;

Το Wine Hackathon είναι ανοιχτό σε μεμονωμένα άτομα, ομάδες και φορείς, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων 40 άτομα στις ομάδες εργασίας. Οι συμμετέχοντες θα τοποθετη­θούν σε ομάδες και κάθε ομάδα πρέπει να αποτελείται από 5 έως 10 συμμετέχοντες. Κάθε ομάδα πρέπει να περιλαμ­βάνει:

  • Τουλάχιστον ένα μέλος πρέ­πει να είναι φοιτητής τριτοβάθμι­ας εκπαίδευσης
  • Τουλάχιστον ένα μέλος πρέπει να διαθέτει επαγγελμα­τική εμπειρία στο κρασί ή στον τουρισμό
  • Τουλάχιστον ένα μέλος πρέπει να είναι ερευνητής, κα­θηγητής, μεταδιδακτορικός ή διδακτορικός φοιτητής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ