Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας για το 2022

0
2356

– Αιχμηρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης
– Τι είπαν οι κ.κ. Χρ. Μαμσάκος, Κ. Χαρακίδης, Αλ. Τσιαμπούσης και Στ. Ηλιόπουλος


 

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας και ο πίνακας στοχοθεσίας για το 2022 στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο ασκήθηκε έντονη κριτική στην Δημοτική Αρχή για καθυστέρηση στην κατάθεσή του προϋπολογισμού, όπως και για έλλειψη οράματος, αλλά και για τη μη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων από τον Δήμο Δράμας, στον βαθμό που θα έπρεπε.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας, με έξοδα περίπου ύψους 48 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα έσοδα, όπως και ο πίνακας στοχοθεσίας για το 2022, πέρασε με 11 θετικές ψήφους των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής και καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους που μετείχαν στη συνεδρίαση.

Μαμσάκος: «Μόνο τους τελευταίους μήνες του 2021 δημοπρατήθηκαν έργα 4 εκατ. ευρώ»
Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, σε σχέση με την κριτική που ακούστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, είπε ότι άλλο είναι η αντιπολίτευση και άλλο η παραπληροφόρηση. Σε σχέση με την παραγωγή έργου από την Δημοτική Αρχή, είπε ότι τους τελευταίους μήνες του 2021 δημοπρατήθηκαν έργα περίπου 4 εκατ. ευρώ. Ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή παρέλαβε αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς αδειοδότηση και πρόσθεσε ότι, σε συνεργασία με την Κοινότητα Δράμας, η Δημοτική Αρχή θα δώσει λύσεις στις αδειοδοτήσεις όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων. Πρόσθεσε ότι μέσα στα έργα που δημοπρατήθηκαν ήταν και η αγροτική οδοποιία, που αφορά τη βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη, και αξιοποιήθηκαν χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και το «Αντώνης Τρίτσης». Αναφέρθηκε στην κατασκευή της νέας παιδικής χαράς του Δημοτικού Κήπου, που προχώρησε σε δημοπράτηση, λέγοντας ότι αυτό έγινε τώρα, γιατί πιο πριν δεν υπήρχε διαχειριστική μελέτη (για τον Δημοτικό Κήπο).
Αναφέρθηκε στην κατασκευή του νέου Παιδικού Σταθμού της οδού Χελμού, στην προμήθεια απορριμματοφόρων, καδοπληντηρίων και κάδων, και πρόσθεσε ότι έχει λυθεί οριστικά η επεξεργασία των απορριμμάτων, αναφέροντας τη μονάδα μηχανικής διαλογής και το εργοστάσιο προδιαλογής. Μιλώντας για την κοινωνική πολιτική, είπε ότι το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Δράμας παρουσιάστηκε στην Ευρώπη ως καλή πρακτική και η Δράμα μπήκε για πρώτη φορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μεταξύ των 13 περιοχών που μπήκαν πιλοτικά στο πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων είπε ότι έγινε αξιοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», υπήρξε αξιοποίηση του «Πράσινου Ταμείου», του προγράμματος «Φιλόδημος» και του ταμείου ανάκαμψης, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα δύο μεγάλα έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. Τόνισε ότι ο Πολιτιστικός Οργανισμός «έχει πάρει τα πάνω του» και οι κακές χρονιές αποτελούν πλέον παρελθόν. Είπε ότι στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας δρομολογήθηκαν νέα τμήματα και ενεργειακές αναβαθμίσεις των Παιδικών Σταθμών. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται με δωρεές ιδιωτών και επεσήμανε ότι οι δωρητές υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν έγινε κάτι από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Χαρακίδης: «Υπάρχουν διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις που άλλοι δήμοι αξιοποιούν ενώ ο Δήμος Δράμας είναι απλά θεατής»
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη + Ζωή», Κυριάκος Χαρακίδης, άφησε αιχμές για την καθυστέρηση της ψήφισης του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι φέτος η Δημοτική Αρχή έσπασε τα ρεκόρ (καθυστέρησης). Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός θα ξεκινήσει να τρέχει στην καλύτερη περίπτωση τον Μάρτιο και αυτό σημαίνει ότι στερούνται έργα από τον Δήμο Δράμας, ενώ υπάρχει και μικρή απορρόφηση κονδυλίων για Ανέφερε ότι στη Δημοτική Αρχή υπάρχει παντελής έλλειψη οράματος και, παρότι υπάρχουν διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις που άλλοι δήμοι αξιοποιούν, ο Δήμος Δράμας είναι απλά θεατής.

Τσιαμπούσης: «Ξοδεύετε πολύ περισσότερο πολιτικό χρόνο για να ψάχνετε δικαιολογίες, από το να δουλεύετε»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα», κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή απέδειξε ότι έχει αδυναμία να δημοπρατήσει έργα. Είπε ότι στον προϋπολογισμό είναι συγκεντρωμένες 15 ΣΑΤΑ και ο Δήμος Δράμας κάθε χρόνο δεν μπορεί να εκτελέσει ούτε μία. Σημείωσε ότι, ενώ άλλοι δήμοι δημοπρατούσαν συνεχώς μελέτες και έργα το προηγούμενο διάστημα, η Δημοτική Αρχή έψαχνε για δικαιολογίες. «Ξοδεύετε πολύ περισσότερο πολιτικό χρόνο για να ψάχνετε δικαιολογίες, από το να δουλεύετε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιαμπούσης, προσθέτοντας ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική και δεν την ενδιαφέρει το μέλλον του Δήμου Δράμας. Παράλληλα, είπε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Δημοτική Αρχή είναι να ανακοινώνει υποψηφίους δύο χρόνια πριν από τις δημοτικές εκλογές. «Δεν μπορείτε να εκτελέσετε ούτε αυτά που σας κάνουν δωρεές» είπε ο κ. Τσιαμπούσης ανάμεσα σε άλλα.

Ηλιόπουλος: «Αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα βοηθήσει σε τίποτε στην ουσία τον τόπο»
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι η Δημοτική Αρχή άγεται και φέρεται από τις επιδιώξεις ανθρώπων (σημ. των δωρητών) που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα της πόλης, ενώ οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Είπε επίσης ότι ο τόπος φθίνει συνεχώς, γιατί δεν έχει πέσει το βάρος εκεί όπου πρέπει, δηλαδή στον ανθρώπινο παράγοντα. «Έργα που να αφορούν τον άνθρωπο δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα βοηθήσει σε τίποτε στην ουσία τον τόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ