Τη Δράμα επισκέφτηκε χθες ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας Ελλάδας και Κύπρου του Ο.Η.Ε.

0
11615
Από αριστερά: ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Δράμας, κ. Παναγιώτης Κοτζαμπάσης, και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ο.Η.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο, Δημήτρης Φατούρος

Τι είπαν στα «Χ» για την επίσκεψη ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Ο.Η.Ε., κ. Δημήτρης Φατούρος, και ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Δράμας, Παναγιώτης Κοτζαμπάσης


 

Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Ο.Η.Ε. για την Ελλάδα και την Κύπρο, κ. Δημήτρης Φατούρος, επισκέφθηκε τη Δράμα χθες Τρίτη και μίλησε με μαθητές του 1ου Γυμνασίου Δράμας με θέμα: «Τα Ηνωμένα Έθνη, ένας δικός σας οργανισμός. Το έργο του Ο.Η.Ε., η σχέση του με την Ελλάδα και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης». Στη συνέχεια, ο κ. Φατούρος μετέβη στο Παρανέστι και συναντήθηκε με το εκπαιδευτικό προσωπικό του Γυμνασίου Παρανεστίου, μιλώντας στους μαθητές για το ίδιο θέμα.

Όπως είπε ο κ. Φατούρος στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», η επίσκεψη και η συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ήταν στο πλαίσιο προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με το έργο και την ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, και πρόσθεσε: «Μιλούμε για τις σχέσεις των Ηνωμένων Εθνών με την Ελλάδα και την παρουσία τους στη χώρα μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφερόμαστε στις δράσεις της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Μιλάμε με τα παιδιά για το πώς το έργο των Ηνωμένων Εθνών επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Προσπαθούμε να τους κάνουμε να αισθανθούν πολίτες του κόσμου και να δουν τα διεθνή θέματα μέσα από ένα τοπικό πρίσμα, για να μπορέσουν και να ερμηνεύσουν πράγματα που συμβαίνουν στις πόλεις και τις κοινότητές τους, για να μπορέσουν να καταλάβουν ποιες είναι οι προκλήσεις και να συμμετάσχουν στην αντιμετώπισή τους. Επίσης, για να δουν ποιοι είναι οι κοινοί μας στόχοι ως ανθρωπότητα. Για παράδειγμα, έχουμε 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και κάθε νέος/νέα μπορεί να συμμετάσχει στην υλοποίησή τους».
O Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Ο.Η.Ε. για την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στην πόλη της Δράμας και συναντήθηκε με μαθητές, χάρη στην πρωτοβουλία του κ. Κοτσαμπάση, διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Δράμας, και των συνεργατών του, τους οποίους ευχαρίστησε για την ευκαιρία αυτή.
Ο κ. Φατούρος είπε ότι, όπως και τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν το 1945, μέσα από μία πρωτοβουλία ανθρώπων, έτσι και η επίσκεψή του στη Δράμα έγινε χάρη στο γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι πήραν αυτή την πρωτοβουλία, οργάνωσαν την επίσκεψη και μάλιστα με έναν εξαιρετικό τρόπο. Ο ίδιος είπε ότι σε αυτές τις συναντήσεις, οι ερωτήσεις των παιδιών έχουν σχέση με τα θέματα νεολαίας. Αφορούν τη στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την νεολαία ή το πώς μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, που τους απασχολεί πάρα πολύ. Επίσης, υπάρχουν ερωτήσεις για το μέλλον τους, για τη νεανική ανεργία, για τη δυνατότητα που θα έχουν στο μέλλον να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών, που σήμερα έχουν 193 κράτη μέλη. Η χώρα μας ήταν στην πρώτη ομάδα των κρατών που ίδρυσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Τα Ηνωμένα Έθνη μέσω της υπηρεσίας U.N.R.R.A. (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) βρέθηκαν στην Ελλάδα τη μεταπολεμική περίοδο, την περίοδο της ανασυγκρότησης της χώρας. Μάλιστα στη Δράμα υπάρχει και μία έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Παπαϊωάννου στην καπναποθήκη Αναστασιάδη, την οποία επισκέφθηκα, με φωτογραφίες από εκείνη την περίοδο. Η Βούλα Παπαϊωάννου ήταν επίσημη φωτογράφος της U.N.R.R.A. Αλλά από τότε έχουν περάσει περίπου 77 χρόνια και ασφαλώς τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα αφορούν κυρίως τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Δράμας, κ. Παναγιώτης Κοτζαμπάσης, σημείωσε στα «Χ»: «H πρωτοβουλία της επίσκεψης του κ. Φατούρου προέκυψε από τη φιλόλογο του σχολείου κα Γεωργιάδου, η οποία είναι υπεύθυνη ενός προγράμματος σχετικού με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο του οποίου ψάξαμε να βρούμε ανθρώπους που θα μπορούσαν να μιλήσουν στους μαθητές, για θέματα που άπτονται του συγκεκριμένου προγράμματος. Ο κ Φατούρος δέχθηκε με πολλή χαρά την πρόσκλησή μας και η επίσκεψή του στο σχολείο μας είναι μεγάλη τιμή. Είχαμε την ευκαιρία να συνδεθούμε διαδικτυακά με σχολεία από τη Λέρο, την Κω, την Καρδαμύλη και την Ίμβρο, που παρακολούθησαν την εκδήλωσή μας διαδικτυακά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!