Υποτονικές οι εκπτώσεις στην αγορά της Δράμας

0
1859

Αντ. Σκουλίδης: «Τα ποσοστά χειμερινών εκπτώσεων στα καταστήματα φθάνουν ή και ξεπερνούν το 50%, αλλά…»


 

Υποτονική ήταν μέχρι σήμερα η κίνηση στα καταστήματα της Δράμας, κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που άρχισαν στις 10 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Αντώνης Σκουλίδης, διευκρίνισε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Η κίνηση ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα με μια διαφοροποίηση στην κατανάλωση, αλλά στη συνέχεια παρατηρήθηκε μεγάλη υποχώρηση, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εκπτώσεων φθάνουν ή και ξεπερνούν το 50% και υπάρχει επάρκεια προϊόντων καθώς η επισκεψιμότητα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων δεν ήταν αυξημένη. Όταν άρχισαν οι εκπτώσεις υπήρχε και επάρκεια αλλά και χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν πολύ δελεαστικές συνθήκες για τους καταναλωτές, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίστηκε στην αγοραστική κίνηση».
Ο κ. Σκουλίδης παρατήρησε ότι οι περισσότεροι έμποροι είναι πολύ δυσαρεστημένοι με τη χαμηλή κίνηση στην αγορά, ενώ και η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον είναι δύσκολη, καθώς δημιουργούνται πολύ σοβαρά προβλήματα. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτή η εικόνα επικρατεί σε όλη την Ελλάδα και δεν παρατηρείται μόνο στη Δράμα. Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση συνετέλεσε γενικώς στη μείωση της κίνησης στα καταστήματα. Από την άλλη πλευρά τα λειτουργικά κόστη ενός εμπορικού καταστήματος έχουν πολλαπλασιαστεί αφού σε πολλές περιπτώσεις το ρεύμα έφθασε να είναι ακριβότερο από το ενοίκιο. Ο εμπορικός κόσμος ζητά να υπάρξει κάποια στήριξη από την πλευρά της πολιτείας και σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν πιέσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά αν συνεχιστεί αυτή η πίεση προς τα νοικοκυριά δεν μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».
Πάντως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας, είπε ότι οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι 28 Φεβρουαρίου και οι έμποροι καλούν τους πολίτες να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις για να καλύψουν τις αγοραστικές τους ανάγκες.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σε ανακοίνωσή της, εκτίμησε ότι «Ο εμπορικός κόσμος μετρά ήδη το 2022 απώλειες και “πισωγυρίσματα”, σε ένα ρευστό και δύσκολα προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον. Τις εξελισσόμενες και για πολλούς εμπόρους διογκούμενες επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται πλέον με βεβαιότητα ότι θα “σιγοντάρουν” καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς η οξεία ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρακολουθούμε με αγωνία το σερί χαμένων ευκαιριών για την αγορά το οποίο ξεκίνησε από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου, συνεχίστηκε την εορταστική περίοδο και πλέον υπονομεύει τις προοπτικές βιώσιμης ανάκαμψης του κλάδου για το τρέχον έτος».
Ειδικότερα για την αύξηση του ενεργειακού κόστους στα εμπορικά καταστήματα η ομοσπονδία επεσήμανε: «Σήμερα η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους προσθέτει άλλον ένα παράγοντα μεγάλης αβεβαιότητας, με συνέπεια η αγορά να έρχεται ακόμη πιο κοντά σε μία επικίνδυνη “μετα-κανονικότητα” που θα παρουσιάζει την εξής εικόνα: οι περισσότεροι έμποροι θα αγωνιούν αν θα έχουν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα στο τέλος του μήνα και την ίδια ώρα, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς θα πατούν γκάζι, στο δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης, με τα κεφάλαια μάλιστα του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!