Υπό εξαφάνιση οι διαβάσεις πεζών στη Δράμα

0
1179

– Επικίνδυνες οι συνθήκες που διαμορφώνονται για την ασφάλεια της διέλευσης των πεζών
– Όλοι μιλούμε για αυτές, αλλά κανείς δεν τις βλέπει πια μέσα στην πόλη

Στη χειρότερη δυνατή κατάσταση είναι δεκάδες σημεία διάβασης πεζών μέσα στην πόλη της Δράμας, κάτι που θέτει βάσιμους προβληματισμούς για την ασφάλεια των μετακινήσεων τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές της πόλης. Η φθορά των διαβάσεων ακόμα και γύρω από την πλατεία Ελευθερίας αλλά και πέριξ του Δημοτικού Κήπου είναι εμφανής, ενώ οι διαγραμμίσεις των διαβάσεων έχουν πλέον εξαφανιστεί. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την έλλειψη ή τις βλάβες των σηματοδοτών στα σημεία των διαβάσεων σε διάφορα σημεία της πόλης, διαμορφώνει μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την ασφάλεια των πεζών.
Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση στην πόλη της Δράμας έχει αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά με την επάνοδο των αδειούχων, ενώ σε λίγες ημέρες αρχίζει η νέα σχολική περίοδος. Ειδικότερα, οι μαθητές που χρησιμοποιούν συγκεκριμένες διαδρομές για τη μετάβαση και την αποχώρησή τους από το σχολείο, είναι βέβαιο ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα εκτεθούν σε αρκετούς κινδύνους. Πολλές διαβάσεις στα σημεία από όπου διέρχονται κατά τη σχολική περίοδο οι μαθητές είναι πλέον ανύπαρκτες. Η φθορά των διαγραμμίσεων έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που τις έχει κάνει μη ορατές στο ανθρώπινο μάτι.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, αλλά πλέον με την πάροδο του χρόνου έχει φθάσει σε απελπιστικό σημείο. Ήδη εδώ και αρκετό καιρό, οι πεζοί περνούν από την άσφαλτο από κάθε πρόσφορο σημείο και όχι από τα σημεία των διαβάσεων, που πλέον δεν είναι εντοπίσιμα. Οι δε οδηγοί δεν γνωρίζουν σε πολλές περιπτώσεις πού θα πρέπει να σταματήσουν και να δώσουν προτεραιότητα στη διέλευση των πεζών.
Το θέμα αυτό έχει τεθεί πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου Δράμας επισημάνθηκε ότι τα προβλήματα αυτά θα αποκατασταθούν μόλις αρχίσει το νέο πρόγραμμα της οδοποιίας, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διαβάσεις. Ωστόσο, μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει και η εικόνα που παρουσιάζεται στα σημεία διέλευσης των πεζών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε καμία περίπτωση ικανοποιητική.
Το 2020, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις από τον Δήμο Δράμας στα σημεία διέλευσης των μαθητών, κυρίως μπροστά από τις σχολικές μονάδες, ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές περιορίστηκαν στα συγκεκριμένα σημεία ενώ σήμερα, σε πολλά από τα σημεία, έχουν απομείνει μόνο τα ίχνη τους. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να ενεργοποιήσει περισσότερο τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών, οι οποίες θα οφείλουν να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση αυτών προβλημάτων, πριν να συμβούν δυσάρεστα περιστατικά και θρηνήσουμε θύματα.
Στις οδούς Περδίκα, Βενιζέλου, Αγίου Χρυσοστόμου, στην πλατεία Ελευθερίας, γύρω από τον Δημοτικό Κήπο και σε πολλά ακόμα πολυσύχναστα σημεία της πόλης, οι διαβάσεις πεζών είναι πλέον ανύπαρκτες και οι κίνδυνοι για τους πεζούς, με την αύξηση της κίνησης από τον Σεπτέμβριο, είναι πλέον προφανείς.
Σε μία οργανωμένη κοινωνία, αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση η φροντίδα για την ασφαλή διέλευση των πεζών, πολύ περισσότερο των μαθητών και των παιδιών. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν δεν είναι δαπανηρές σε σχέση με άλλα έργα που υλοποιούνται. Ο δε χρόνος που απομένει μέχρι την επανέναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι πλέον ελάχιστος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ