– Ανοίγει δρόμους για την αξιοποίησή του μονοπατιού Ε6 το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών που ξεκίνησε η πολιτεία
– Σ. Μελισσινός στα «Χ»: «Είναι μια καλή ευκαιρία και για τους υπόλοιπους δήμους να ασχοληθούν με την ανάδειξη των μονοπατιών»
Στην διαδικασία της κατάρτισης μελέτης για την χρηματοδότηση του ευρωπαικού μονοπατιού Ε6 που διέρχεται από τον ορεινό όγκο της Δράμας, είναι οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο Υποστράτηγος ε.α κ. Στέλιος Μελισσινός, που με τη συνεργασία και άλλων Δραμινών ξεκίνησε το 2021 πρωτοβουλία για την ανάδειξη μιας διαδρομής περίπου 140 – 150 χιλιομέτρων, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι «Ε6 GR» και η οποία διέρχεται από τον ορεινό όγκο της Δράμας.
Η διαδρομή ονομάστηκε «Άγρια Δράμα» γιατί διασχίζει το τελείως ορεινό και άγριο κομμάτι του Νομού Δράμας, δηλαδή όλη την πίσω πλευρά του Φαλακρού.
Η πρωτοβουλία αυτή από τον υποστράτηγο ε.α. Στέλιο Μελισσινό και βρήκε συμπαραστάτη τον καθηγητή φυσικής αγωγής Μιχάλη Παπαδόπουλο, στοχεύει στην ανάπτυξη του ορεινού εναλλακτικού τουρισμού της Δράμας και στην προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών φίλων του ορεινού τουρισμού στον νομό. Συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή είναι ο πρώην και ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος και Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ αντίστοιχα, οι δήμαρχοι των περιοχών από όπου διέρχεται η διαδρομή, αλλά και η διοίκηση της Π.Α.Μ.Θ. που ήδη διέθεσε το ποσό των 100.000 ευρώ για την έναρξη των προβλεπόμενων εργασιών ανάδειξης του μονοπατιού Ε6.
Η μελέτη για την χρηματοδότηση της ανάδειξης του μονοπατιού είναι μια καλή ευκαιρία ένταξής του στο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, προσπάθεια που ξεκινά από την πλευρά της πολιτείας με στόχο η χώρα μας να αποκτήσει ένα εμπλουτισμένο εθνικό δίκτυο μονοπατιών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε πρόσκληση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς τους Δήμους, τις Περιφέρειες, το Άγιον Όρος και εκκλησιαστικούς φορείς -με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)- για τις εξής δράσεις: Αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας. Δημιουργία νέων μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας. Δημιουργία και βελτίωση των χώρων αναψυχής σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου μονοπατιών, με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από τη χαρτογράφηση διαδρομών, που θα ενταχθούν στο εθνικό δίκτυο.
«Είναι μια καλή ευκαιρία και για τους υπόλοιπους δήμους να ασχοληθούν με την ανάδειξη και μονοπατιών τοπικού ενδιαφέροντος» τόνισε στα «Χ» ο κ. Μελισσινός. Σε ότι αφορά το μονοπάτι Ε6 είπε ότι έχει γίνει ήδη η αναγνώριση του και πλέον είναι γνωστές οι ανάγκες σε σήμανση, πινακίδες κλπ. Ωστόσο πρέπει να ολοκληρωθεί και η μελέτη για να μπορεί εγκριθεί και η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ανάδειξη του.
Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 ξεκινά από τη Φινλανδία και μέσω Δανίας – Γερμανίας – Τσεχίας – Αυστρίας – Σλοβενίας – Κροατίας (λιμάνι Ριέκας) φθάνει στην Ελλάδα (λιμάνι Ηγουμενίτσας) και, αφού τη διασχίσει από δυσμάς προς ανατολάς μέχρι την Αλεξανδρούπολη, συνεχίζει και καταλήγει στη Σαμοθράκη. Το συνολικό μήκος του υπολογίζεται στα 6.000 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 1.400 χιλιόμετρα περίπου είναι χαραγμένα στην Ελλάδα.
Κομμάτι του ευρωπαϊκού μονοπατιού μεγάλων αποστάσεων Ε6 GR διέρχεται από την Π.Ε Δράμας και αφού διασχίσει τη βόρεια πλευρά της, με κατεύθυνση από δυτικά προς τα ανατολικά και με σημείο εισόδου την περιοχή της Κοινότητας Κάτω Βροντούς του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, εξέρχεται του Νομού από την περιοχή της Κοινότητας Αμισινού του Δήμου Παρανεστίου. Από τα συνολικά 139,21 χιλιόμετρα του μήκους του στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τα 67,21 διέρχονται από τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου, το 1,57 από τον Δήμο Προσοτσάνης, τα 35,98 από τον Δήμο Δράμας και τα 34,45 από τον Δήμο Παρανεστίου.