Υπό βροχή φέτος οι εκδηλώσεις στο μνημείο της Γενοκτονίας

0
197

«Είναι σημαντικό η φλόγα της μνήμης αυτού του γεγονότος να μένει άσβεστη» δήλωσε στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρ. Παπαεμμανουήλ


 

Υπό βροχή αποδόθηκαν φέτος τιμές στο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Κυριακή, αμέσως μετά το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως Δράμας και την ομιλία από τον κ. Νικόλαο Γεωργιάδη, πρώην Διευθυντή Α΄Βαθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.
Γύρω στις 11.15 το πρωί της Κυριακής, ολοκληρώθηκε η προσέλευση εκπροσώπων των αρχών και των ποντιακών σωματείων. Τιμές κατά την εκδήλωση απέδωσε και παρατεταμένο στρατιωτικό άγημα. Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε η απόδοση θρήνου και απαγγελία ποιήματος και κατάθεση στεφάνων, ενώ στο τέλος έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ δήλωσε με αφορμή την επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας: «Κάθε χρόνο με αφορμή την θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στη μνήμη της οποίας έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου, κάνουμε δέηση για τις 353.000 ψυχές που ζητούν δικαίωση. Παρά το γεγονός ότι από κάποια κράτη έχουν γίνει ορισμένες κινήσεις, σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχει αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι σημαντικό η φλόγα της μνήμης αυτού του γεγονότος να μένει άσβεστη. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως σύγχρονοι Έλληνες και Δραμινοί. Έτσι και φέτος ως Αντιπεριφέρεια Δράμας αναλάβαμε να διοργανώσουμε από κοινού με τα ποντιακά σωματεία μια σειρά εκδηλώσεων. Στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ήμασταν παρόντες όλοι με πρωταγωνιστές τα ποντιακά σωματεία. Αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις. Την Τρίτη 16 Μαΐου, θα γίνει η παρουσίαση βιβλίου «Η ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ από την πένα του Νίκου Καπετανίδη» από τον εγγονό του Κώστα Νικ. Καπετανίδη στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας ενώ την Πέμπτη 18 Μαΐου θα γίνει η μεγάλη εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας με την ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη (Αξιωματικού ε.α., συγγραφέα και γεωστρατηγικού αναλυτή) με θέμα: «Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας: Υπάρχει εθνικό σχέδιο;».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κάλεσε όλους τους Δραμινούς να δώσουν δυναμικό παρών σε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης των 353.000 αθώων ψυχών της Γενοκτονίας, σημειώνοντας ότι: «Έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές αυτά τα γεγονότα γιατί πρέπει να θυμόμαστε. Γιατί λαός που ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον».
Σχετικά με το μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποκαλυπτήριά του έγιναν το 2019. Το μνημείο που βρίσκεται στην οδό Πατριάρχου Διονυσίου, στον Δημοτικό Κήπο Δράμας φιλοτέχνησες ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης. Ήταν μια πρωτοβουλία των ποντιακών σωματείων της Δράμας που υλοποιήθηκε μετά την παραχώρηση του χώρου όπου τοποθετήθηκε το μνημείο, από τον Δήμο Δράμας. Το μνημείο αποτελείται από τρία τμήματα που αναπαριστούν με ανάγλυφο τρόπο την ιστορία της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Στόχος ήταν το μνημείο να έχει ολοκληρωθεί και να έχει τοποθετηθεί κατά για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κάτι που τελικά έγινε πράξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ