Υπογραφές για τον καθαρισμό του ρέματος συγκέντρωσαν οι κάτοικοι στη Νέα Αμισό

0
1026

– Ζητούν να καθαριστεί άμεσα λόγω των κινδύνων που υπάρχουν
– Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη + Ζωή κ. Φ. Νικολαΐδης απηύθυνε για πολλοστή φορά έκκληση προς τη Δημοτική Αρχή να παρέμβει


 

Πολλά προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Νέας Αμισού λόγω της βλάστησης και των φερτών υλικών που υπάρχουν στο ρέμα που διέρχεται από την κατοικημένη περιοχή και φθάνει μέχρι τη Νέα Κρώμνη. Σε ορισμένα σημεία το ρέμα έχει γίνει εστία τρωκτικών, ερπετών αλλά και κουνουπιών, πέρα από την επικινδυνότητα που κρύβει για υπερχείλιση σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.
Για την ανάγκη να καθαριστεί το ρέμα, περίπου 70 κάτοικοι της περιοχής συγκέντρωσαν και απέστειλαν αίτημα προς τον Δήμο Δράμας, την ΔΕΥΑΔ και την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το αίτημα μετέφερε το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Πόλη + Ζωή κ. Φώτης Νικολαΐδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει φέρει το θέμα της αναγκαιότητας καθαρισμού του ρέματος αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δεν αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που πρέπει. Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι οι κάτοικοι ζητούν να καθαριστεί το ρέμα από κλαδιά, φυτά και φερτά υλικά προκειμένου να αναδειχθεί και να λειτουργεί ως ανασχετικό φράγμα και λιμνοδεξαμενή σε ημέρες έντονης βροχόπτωσης. Είπε επίσης, ότι σήμερα το ρέμα μοιάζει με πυκνό δάσος. Αποτελεί εστία συγκέντρωσης κουνουπιών, ερπετών και διαφόρων ζωυφίων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη, τόνισε. Οι κάτοικοι ζητούν να κοπούν με ήπιο χειρωνακτικό τρόπο οι πεσμένοι κορμοί και τα κλαδιά στην κοίτη όλου του ρέματος, ώστε να αποφευχθούν αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον της ρεματιάς και να μειωθεί το ενδεχόμενο να φραγούν οι οχετοί.
Ο κ. Νικολαΐδης απηύθυνε έκκληση προς τη Δημοτική Αρχή να παρέμβει θυμίζοντας ότι όσες φορές έχει φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η απάντηση ήταν ότι η αρμοδιότητα δεν είναι του δήμου αλλά της Περιφέρειας, ωστόσο το αντίστροφο αναφέρει η ΠΕ Δράμας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση των αρχών να συνεννοούνται και εκτίμησε ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν ο Δήμος Δράμας αποφάσιζε να προχωρήσει στον καθαρισμό του ρέματος πριν δημιουργηθούν προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Στο ζήτημα αυτό παρενέβη ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ ο οποίος είπε ότι το ζήτημα αυτό θα το αντιμετωπίσει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας που ενέταξε ένα ποσό 500.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η τελευταία ενέργεια που έγινε για την αντιμετώπιση του προβλήματος μετά την κατ’ επανάληψη ανάδειξή του στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον κ. Νικολαΐδη, ήταν η παρέμβαση που έκανε πριν 3 χρόνια, ο τότε Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, καθαρίζοντας ένα τμήμα του ρέματος στην περιοχή της Νέας Αμισού. Έκτοτε, το ζήτημα της αρμοδιότητας για τον καθαρισμό του ρέματος έγινε μπαλάκι ανάμεσα στον Δήμο Δράμας και την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, με την κάθε πλευρά να υποστηρίζει ότι ο καθαρισμός του ρέματος δεν είναι στην δική της αρμοδιότητα.
Η κατάσταση ωστόσο στο ρέμα δείχνει ότι οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι άμεσοι και ειδικά αυτή την περίοδο το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς μέσα σε αυτό θα ήταν καταστροφικό, αφού ειδικά στο τμήμα της Νέας Αμισού, το ρέμα που πλέον έχει πυκνή βλάστηση, διέρχεται μέσα από την κατοικημένη περιοχή και περνά δίπλα από σπίτια.
Οι αρμόδιοι είναι προφανές ότι θα πρέπει να επισπεύσουν τις όποιες εργασίες έχουν δρομολογηθεί για την αποφυγή πολύ δυσάρεστων καταστάσεων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ