Υψηλότερα φέτος η πατάτα Νευροκοπίου

0
3671

Ξεκίνησε μετά τον Δεκαπενταύγουστο μαζικά η συγκομιδή της πατάτας Νευροκοπίου. Περίπου 30% των παραγωγών της περιοχής έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή του προϊόντος, σε μικρότερες όμως ποσότητες από πέρσι λόγω των καιρικών φαινομένων και ειδικότερα των βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν.

Τα καιρικά φαινόμενα ήταν καταλύτης για την ποσότητα της παραγωγής αλλά όχι για την ποιότητα σημειώνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου.

Όπως εξήγησε επίσης, φέτος οι τιμές πώλησης του προϊόντος που διαφαίνεται ότι θα είναι λίγο καλύτερες από πέρσι, κυμαίνονται γύρω στα 40 λεπτά το κιλό ενώ πέρσι η τιμή πώλησης ήταν περίπου 12 λεπτά

Εάν τελικώς αυτή η τιμή διατηρηθεί θα μπορέσει ίσως, αλλά οριακά, να ισοσκελιστεί και η ζημία της περσινής χρονιάς κατά την οποία υπήρξε μεγάλη παραγωγή αλλά επικράτησαν τελικά πολύ χαμηλές τιμές που δεν κάλυπταν ούτε το μισό κεφάλαιο του κόστους παραγωγής.

Από την πορεία πώλησης του προϊόντος πάντως αναμένεται να καθοριστεί και η επαγγελματική πορεία των 300 περίπου πατατοπαραγωγών του λεκανοπεδίου που ίσως στάθηκαν τυχεροί καθώς οι επαναλαμβανόμενες βροχές που έπεσαν στα τέλη της Άνοιξης μέχρι τις αρχές Καλοκαιριού δεν είχαν ευτυχώς συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί η ποιότητα τους.

Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή πατάτας στο λεκανοπέδιο αγγίζει σε ετήσια βάση περίπου τους 100.000 τόνους και καλύπτει τις ανάγκες του 1/5 περίπου  της εγχώριας  αγοράς.

Η μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής κατά τη προηγούμενη  χρονιά  καθώς και οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στην αγορά έφεραν σε δεινή θέση περισσότερες από 300 οικογένειες αγροτών που ασχολούνται με την καλλιέργεια του προϊόντος στην περιοχή του Νευροκοπίου.

Οι πατάτες πέρσι  διατέθηκαν από τους παραγωγούς σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι συνέπειες από την κατάσταση που διαμορφώθηκε μάλιστα κατά τις δυο προηγούμενες χρονιές δεν άγγιξαν μόνο τους πατατοπαραγωγούς και τις οικογένειές τους αλλά συνολικά την τοπική οικονομία της περιοχής του λεκανοπεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στα Χρονικά ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση της προηγούμενης χρονιάς  είχε σημειώσει τον Μάρτιο ότι επρόκειτο για  μια καταστροφική σεζόν για τους αγρότες της περιοχής, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου στην περιοχή του λεκανοπεδίου ασχολείται παραδοσιακά με την παραγωγή της πατάτας και κατά συνέπεια μία χρονιά όπως η προηγούμενη  με το προϊόν να μένει αδιάθετο στις αποθήκες και τις τιμές εξευτελιστικά χαμηλές, δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα συνολικά στην τοπική οικονομία ενώ έφερε  και σε απελπιστική κατάσταση τους αγρότες. Ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου κ. Β. Γιαννόπουλος είχε αποστείλει  μάλιστα και επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου περιγράφοντας την τραγική κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι καλλιεργητές πατάτας  του Κάτω Νευροκοπίου και επισημαίνοντας την ανάγκη να  τύχουν αποζημίωσης …

Η … “αποζημίωση” όπως φαίνεται,  τελικά θα δοθεί  από τους ίδιους τους αγρότες καθώς φέτος οι τιμές διαμορφώνονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα κάτι που όλοι ευελπιστούν να συνεχιστεί προς όφελος της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ