Ζητούν αλλαγές στη λαϊκή αγορά

0
2038

– Γιάννης Εφραιμίδης: «Η κατεύθυνση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι να συγκεντρωθούν όλοι οι πωλητές στον ίδιο χώρο»
– Βασίλης Μακρίδης στα «Χ»: «Ταφόπλακα για τους παραγωγούς που έμειναν στην παλιά λαϊκή»

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στη Δράμα ζητούν οι εκπρόσωποι των παραγωγών, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει άμεση επιστροφή της κύριας λαϊκής στην ομαλή λειτουργία της στη 19ης Μαΐου, να λειτουργήσει δηλαδή μία μόνο λαϊκή αγορά, με τη συμμετοχή των παραγωγών και των μικροπωλητών στον ίδιο χώρο.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης συναντήθηκε για τα θέματα αυτά με τη διοίκηση του Δήμου Δράμας, θέτοντας τα προβλήματα που υπάρχουν, μετά από έγγραφο που απέστειλε στον Δήμο Δράμας με θέμα: «Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της καινούργιας παράλληλης λαϊκής αγοράς και η επιστροφή της κύριας λαϊκής στην ομαλή κανονικότητά της».
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ανέστης Καρυπίδης, ο Πρόεδρος Παραγωγών Δράμας κ. Βασίλης Χρυσοστομίδης με τον Συμβούλιο Παραγωγών, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Εφραιμίδης, ο προϊστάμενος λαϊκών αγορών κ. Αρβανιτίδης και η υπεύθυνη αδειών κ. Γκαγκασίδου.
Ο κ. Καρυπίδης ζήτησε την άμεση επιστροφή της κύριας λαϊκής στην ομαλή λειτουργία της, ενώ είπε ότι, όταν δημιουργηθεί η καινούρια λαϊκή, οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο στη σύστασή της. Οι παραγωγοί αναμένουν τις άμεσες κινήσεις του Δήμου Δράμας, έτσι ώστε να επιτευχθεί, όπως λένε, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους.
Σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς στη Δράμα, ο κ. Βασίλης Μακρίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, επεσήμανε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η κίνηση να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά στη Χελμού και να μείνουν κάποιοι παραγωγοί στην παλιά λαϊκή είναι «ταφόπλακα» για όσους έμειναν στη 19ης Μαΐου. «Η κατανομή των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Δεν μπορεί σε μία λαϊκή να υπάρχουν μόνο 10 παραγωγοί και όλοι οι υπόλοιποι να έχουν μεταφερθεί σε άλλο σημείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός και οι πολίτες να κατευθύνονται στη μεγαλύτερη λαϊκή. Αφού δεν υφίστανται περιοριστικά μέτρα, θα πρέπει να επιστρέψουν όλοι στην κυρίως λαϊκή αγορά. Θα πρέπει να υπάρχει εκεί όλο το φάσμα των προϊόντων. Εμείς θέλουμε ισονομία. Είτε οι παραγωγοί να εκθέτουν όλοι σε έναν χώρο ή να κατανεμηθούν σωστά τα προϊόντα, ώστε ο καταναλωτής να βρίσκει στον ίδιο χώρο και τα τρόφιμα αλλά και τα εμπορεύματα που χρειάζεται. Διαφορετικά, δεν εξυπηρετούνται ούτε οι καταναλωτές ούτε οι πωλητές» σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης.
Ο κ. Μακρίδης επεσήμανε στα «Χ» ότι, αν δεν δρομολογηθούν αυτές οι εξελίξεις, τότε οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να προβούν σε νομικές ενέργειες, γεγονός που δεν είναι προς όφελος ούτε και της Δημοτικής Αρχής. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι παραγωγοί είναι σε αναμονή και ότι δόθηκε περιθώριο μίας εβδομάδας για να υπάρξουν απαντήσεις στα αιτήματά τους από την πλευρά του Δήμου Δράμας και κατέληξε λέγοντας: «Αν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση και παραμείνει ως έχει η κατάσταση στη λαϊκή, τότε θα αναγκαστούμε να αντιδράσουμε».

Γ. Εφραιμίδης στα «Χ»: «H παράλληλη λαϊκή αγορά στη 19ης Μαΐου θα σταματήσει να λειτουργεί κάποια στιγμή»
Την ίδια ώρα, για τη συνάντηση που έγινε, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας και αρμόδιος για θέματα λαϊκής αγοράς κ. Γιάννης Εφραιμίδης εξηγεί στα «Χ» ότι οι παραγωγοί ρώτησαν σχετικά με την πορεία λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. «Εμείς τους ενημερώσαμε ότι προχωρούμε τον σχεδιασμό σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις και ανάλογα με τα υγειονομικά δεδομένα που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά. Νομίζω ότι η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική, σε ό,τι αφορά τον μελλοντικό σχεδιασμό της λαϊκής αγοράς στη Δράμα. Απομένει να ξεκινήσουμε υπηρεσιακά να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία πρέπει. Κάποια από τα αιτήματα που υπήρξαν από τους παραγωγούς στη συνάντηση δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, γιατί δεν το επιτρέπουν οι κανονιστικές ρυθμίσεις. Η κατεύθυνση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι να συγκεντρωθούν όλοι οι πωλητές στον ίδιο χώρο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στη 19ης Μαΐου, διότι δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί ο χώρος. Τους το εξηγήσαμε, το κατάλαβαν και συναποφασίσαμε να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλοι οι πωλητές σε έναν χώρο. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πρότυπη λαϊκή αγορά. Ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε με την αδειοδότηση και τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Αυτό ξεκινάμε να κάνουμε τώρα και επιδιώκουμε να λειτουργήσουν όλα σε ευρωπαϊκά πρότυπα, με στόχο, με την πάροδο του χρόνου ή την επιστροφή των υγειονομικών προβλημάτων, να μην συναντήσουμε και πάλι τα ίδια προβλήματα».
Ο κ. Εφραιμίδης κατέστησε σαφές ότι η παράλληλη λαϊκή αγορά στη 19ης Μαΐου θα σταματήσει να λειτουργεί κάποια στιγμή, καθώς η αδειοδότησή της είναι με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα που έχει σχέση με το επιδημιολογικό καθεστώς. «Προς το παρόν, έχουμε άδεια για την παράλληλη λαϊκή αγορά, αλλά κάποια στιγμή αυτό θα λήξει. Εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα. Αυτό ακριβώς κάνουμε» πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!