Σε πρόγραμμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προμήθειας ηλεκτρικών οχημάτων η Δ.Ε.Υ.Α.Δ.

0
1163

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνου Σκρέκα

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «GR-Energy 2014-2021» εντάχθηκε, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνου Σκρέκα, το έργο της «Επιδεικτικής Χρήσης Ανανεώσιμων και Εναλλακτικών Τεχνολογιών Ενέργειας σε Κοινωνικές Υποδομές της Δ.Ε.Υ.Α. Δράμας».
O διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. κ. Χρήστος Βογιατζής είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι μέσω του προγράμματος η δημοτική επιχείρηση θα προχωρήσει σε πιλοτικά έργα που αφορούν την εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού δικτύου, θα εξοικονομηθεί η ενέργεια από τον βιολογικό καθαρισμό, ενώ θα γίνει και προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων είναι 948.499 ευρώ, τα οποία καλυφθούν από δημόσια δαπάνη.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις στοχεύουν σε ενεργειακούς τομείς με μεγάλη συνεισφορά στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο του δήμου. Στον Βιολογικό Καθαρισμό (ΒΙΟ.ΚΑ.) του δήμου θα δημιουργηθεί μικροδίκτυο ΑΠΕ και Εναλλακτικές Τεχνολογίες που περιλαμβάνουν:
-Σύστημα Εξοικονόμησης Ενέργειας ΕΕΛ,
-Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σταθμό,
-Περιμετρικό Φωτισμό LED Βιολογικού Καθαρισμού και φωτισμό LED Αντλιοστασίων,
-Σύστημα αδιάλειπτης παροχής υδρογόνου,
-Προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων για τις ανάγκες της Δ.Ε.Υ.Α. Δράμας.
Ως οριζόντια παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση μετρητικού εξοπλισμού.

Το Πρόγραμμα «GR-Energy» του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021 και η θεματική περιοχή «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ενεργειακή Αποδοτικότητα, Ενεργειακή Ασφάλεια» συγχρηματοδοτείται από τις χώρες ΕΟΧ-ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) κατά 75% και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά 25%.
Το πρόγραμμα GR – Energy στοχεύει σε «ενέργεια χαμηλότερης έντασης άνθρακα και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού» και επιδιώκει τη «βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας» μέσω της βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης επίδρασης των παραπάνω αποτελεσμάτων στους φορείς και τις ομάδες-στόχους. Ειδικότερα, οι πράξεις του προγράμματος θα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2, τη συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της δυναμικής των τοπικών κοινωνιών.
Οι ομάδες στόχοι του προγράμματος είναι οι χρήστες και οι επισκέπτες των κτηρίων/υποδομών του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Οι πράξεις του «GR – Energy» θα λειτουργήσουν επιδεικτικά στοχεύοντας στην αύξηση των Ενεργειακά Αποδοτικών κτηρίων και υποδομών στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει καινοτόμες λύσεις για την αύξηση της παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΑ) σε δημόσιες κοινωνικές υποδομές της χώρας, λειτουργώντας ως πυλώνας πράσινης ανάπτυξης, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και εθνικών υποχρεώσεών μας. Παράλληλα, επιδιώκει την άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και την ενίσχυση των διμερών συνεργασιών των κρατών-μελών στον χώρο των ΑΠΕ και της ΕΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ