Ζωή δεν είναι μόνο ο υπολογιστής

0
3554

Εξαιρετική η ημερίδα για την ασφάλεια του διαδικτύου με την συμμετοχή του Στρατηγού ε. α. της ΕΛ. ΑΣ. Μανώλη Σφακιανάκη

Με την συμμετοχή του Στρατηγού εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ κ. Μανώλη Σφακιακάνη πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του δημαρχείου. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των ενημερωτικών ημερίδων που πραγματοποιεί το CSI Institute σε 10 Δήμους της χώρας, με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, με την υποστήριξη της COSMOTE.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης ο πρόεδρος του CSI Institute κ. Μανώλης Σφακιανάκης, ενημέρωσε για την ορθή χρήση της τεχνολογίας, την ασφαλή πλοήγηση στο Internet, καθώς και για τη διαχείριση πιθανών διαδικτυακών απειλών ενώ φαινόμενα όπως το cyberbullying, ο διαδικτυακός εθισμός και η εκδικητική πορνογραφία αναλύθηκαν από την Κλινική Εγκληματολόγο και Διευθύντρια του CSI Institute, Kαλλιόπη Ιωάννου. Παράλληλα για την καταπολέμηση του Διαδικτυακού Εθισμού και την προώθηση του αθλητικού ιδεώδους μίλησε ο κ. Μάριος Γιαννάκου, αθλητής υπεραποστάσεων.
Το παιδί θέλει επιμέλεια. Όχι παρακολούθηση…
Οι πολίτες που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την ημερίδα ενημερώθηκαν από τον κ. Σφακιανάκη για τις βασικές αρχές του διαδικτύου αλλά και για τις κακοτοπιές του διαδικτύου ώστε να μπορέσουν έξυπνα και έντεχνα να τις αποφύγουν. “Το διαδίκτυο είναι ότι καλύτερο αλλά μπορεί να γίνει και ότι χειρότερο. Για να αποφύγουμε αυτές τις κακοτοπιές γίνονται και αυτές οι ημερίδες από την Cosmote. Για να μπορέσουμε να κοινοποιήσουμε στον κόσμο που βρίσκεται η λακκούβα και που το ίσιωμα στο διαδίκτυο…”.
Απαντώντας δε στα ΧΡΟΝΙΚΑ για το πως μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο σημείωσε σχετικά “Οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Όταν ο γονιός είναι αλλού και αλλού τα παιδιά τότε τα παιδιά παίρνουν τον άσχημο δρόμο. Το παιδί θέλει επιμέλεια, όχι παρακολούθηση. Οι γονείς που ζητούν προγράμματα για να παρακολουθούν τα παιδιά τους έχουν χάσει το παιχνίδι. Πρέπει να είσαι σαν γονιός δίπλα στο παιδί. Το γαλουχίζεις να μάθει τους κανόνες. Αν δεν ξέρεις σαν γονιός τους κανόνες μπες στο διαδίκτυο να τους μάθεις. Το CSI Institute είναι ανοικτό για όλους και τα πάντα είναι δωρεάν. Υπάρχει ψηφιακή ακαδημία γονέων, ψηφιακή ακαδημία μαθητή…”.
Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο είναι σαν την “Λερναία Ύδρα”
H κ. Καλλιόπη Ιωάννου Κλινική Εγκληματολόγος και Διευθύντρια του CSI Institute στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε για την ασφάλεια του διαδικτύου, επισημαίνοντας ότι το διαδίκτυο είναι πλέον μέσα στην καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο όπως εξήγησε “δυστυχώς βρεθήκαμε όλοι να έχουμε μια ηλεκτρονική συσκευή, ένα ταμπλετ ή έναν υπολογιστή και ειδικά τα παιδιά χωρίς να ξέρουμε πως να πλοηγούμαστε με ασφάλεια”. Η κ. Ιωάννου εξήγησε ότι το CSI μαζί με την Cosmote προσπαθούν να προωθήσουν τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο. Είπε επίσης ότι οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο είναι σαν την “Λερναία Ύδρα”. Στο πλαίσιο μάλιστα των ενημερωτικών επισκέψεων σε άλλους Νομούς έχουν αναδειχθεί πολλά προβλήματα που σχετίζονται ειδικά με τις νέες γενιές. Η. κα Ιωάννου είπε ότι πολλά παιδιά δεν μιλούν στους γονείς τους και αυτά είναι τα πιο ευάλωτα θύματα των αρπακτικών του διαδικτύου. Αυτά, όπως είπε είναι και τα παιδιά που θα βρεθούν στο στόχαστρο των κακοποιών. “Θα τους μιλήσουν, θα τα αποπλανήσουν και θα τα πείσουν να βγουν μαζί τους, για να τα κακοποιήσουν, όπως διαβάζουμε και βλέπουμε στα μέσα. Είναι περιστατικά που συμβαίνουν και εδώ στην Ελλάδα αλλά δεν καταγράφονται διότι τα παιδιά αυτά δεν μιλάνε.
Η ίδια αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας. Όταν δηλαδή τα παιδιά ανταλλάσσουν μεταξύ τους μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου ή εικόνες και όταν χωρίζουν ή η σχέση φθάνει στο τέλμα της όλα αυτά βρίσκονται στην δημοσιότητα και στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά να στιγματίζονται και να μην μπορούν να μπουν στο πανεπιστήμιο, να μην μπορούν να βρουν δουλειά ή να συνεχίσουν την ζωή τους σαν κανονικοί άνθρωποι. Η κα Ιωάννου μίλησε για όλα τα παραπάνω όπως και για το φαινόμενο του διαδικτυακού εθισμού.
Ο αθλητισμός βάζει φρένο στον διαδικτυακό εκφοβισμό και το σχολικό μπούλινγκ
Στην εκδήλωση μίλησε και ο γνωστός Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου, του οποίου στόχος είναι να παρακινήσει τα παιδιά, ναι μεν να πλοηγούνται στο διαδίκτυο αλλά να δουν και ότι η ζωή δεν είναι μόνο ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Ο κ. Γιαννάκου τα τελευταία χρόνια έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο για να λάβει μέρος σε διάφορους υπερμαραθωνίους. Ο ίδιος συνεργάζεται με το ινστιτούτο κυβερνοασφάλειας εξαιτίας του γεγονότος ότι γίνεται μια προσπάθεια να παρακινηθούν τα παιδιά να οδηγηθούν στην καθημερινή άσκηση και να αφήσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο ίδιος είπε σχετικά με την προσπάθεια αυτή “Προσπαθούμε μέσα από μια βιωματική παρουσίαση να δείξουμε ότι η διαφορετικότητα όχι μόνο δεν είναι λάθος αλλά είναι και αναγκαία. Μέσα από τον αθλητισμό μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας να συνδημιουργούν και να συναναστρέφονται με άλλα παιδιά διαφορετικής θρησκείας ή διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου με στόχο να εκλείψει το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού ή του σχολικού μπούλινγκ.
Η Cosmote στήριξε την ημερίδα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου
Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησε και η προϊσταμένη του τεχνικού τμήματος της Cosmote στη Δράμα κ. Δήμητρα Γιάρογλου καθώς η Cosmote στηρίζει αυτές τις ενημερωτικές εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας. Η εταιρεία όπως είπε η κα Γιάρογλου, θέτει σε προτεραιότητα την σωστή χρήση του διαδικτύου από την ελληνική οικογένεια και κυρίως από τα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει και μια σειρά από δράσεις μεταξύ αυτών και το συμβουλευτικό portal e-parenting.gr όπου οι γονείς μπορούν να βρουν θέματα ασφαλούς πλοήγησης του διαδικτύου από ειδικούς και να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις στο ψηφιακό περιβάλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ