Ζωντανή παραμένει η ιστορική μνήμη των Ελλήνων του Πόντου

Σειρά εκδηλώσεων στη Δράμα για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία

0
2170

Άσβεστη, όπως φαίνεται σε κάθε εκδήλωση από την συμμετοχή του κόσμου τόσο στην Δράμα όσο και σε άλλες πόλεις, παραμένει η μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η 19η Μαΐου είναι ημέρα ιστορικής μνήμης που υπενθυμίζει το χρέος της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίσει την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γ. Κεσαπίδης σημείωσε ότι συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και το θετικό είναι ότι ο κόσμος δίνει παρών σε κάθε εκδήλωση. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι μετά από 100 χρόνια ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι ακόμη εδώ. “Δεν γενοκτονηθήκαμε” σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “Τα ποντιακά σωματεία εργάζονται σε συνεχή βάση για την διοργάνωση εκδηλώσεων που αφορούν την Γενοκτονία.
Το ελληνικό κράτος έχει μεν αναγνωρίσει την Γενοκτονία του Πόντου, αλλά αυτό που οφείλει να κάνει στην συνέχεια είναι να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ασυρίων όπως αναγνώρισε και την Γενοκτονία των Αρμενίων. Να μπορέσουμε έτσι να διεκδικήσουμε και σε διεθνές επίπεδο την αναγνώριση. Γιατί αυτό μας καίει περισσότερο. Θα πρέπει η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να αναγνωρισθεί διεθνώς…”.
Στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού τα ποντιακά σωματεία της Δράμας σε συνεργασία με άλλους φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις οι οποίες όπως έγινε γνωστό χθες θα είναι οι εξής:

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019
Ώρα 09:45 – Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.Ολιγόλεπτη ομιλία από τον κ.Νικόλαο Θ.Γεωργιάδη, Διδάκτωρ Ιστορίας με θέμα : «100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»
Ώρα 11:00 – Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και απόδοση θρήνου στο μνημείο των απανταχού πεσόντων Ποντίων στο Πάρκο των Κομνηνών.

Παράλληλες εκδηλώσεις :
Σάββατο 11 Μαΐου 2019 – Αμφιθέατρο Μουσικού Σχολείου Δράμας
Ώρα 19:00 Ομιλία από την κα Χρύσα Μαυρίδου-Αποστολίδου, Εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αντιπρόεδρο Π.Ο.Ε. με θέμα : «1919-2019, 100 χρόνια πορείας. Από τη Γενοκτονία στον αγώνα της δικαίωσης». Συμμετέχει η χορωδία και η ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Δράμας.
Παρασκευή 17 Μαΐου – Κεντρική Πλατεία Δράμας
Ώρα 20:00 – Ομιλία του κου Δημήτριου Νατσιού, Δάσκαλου-Θεολόγου, με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»Απόδοση ύμνων από χορωδία με συνοδεία από 100 λυράρηδες της ευρύτερης περιοχής.Απαγγελία από τον ποιητή και στιχουργό κο Συμεών Αθανασιάδη.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας στην Πλατεία Ελευθερίας Δράμας.
Σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Δράμας.
Σάββατο 18 Μαΐου – Κεντρική Πλατεία Δράμας, ώρα 20:00– Θεατρικό δρώμενο με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τεμένους «Προφήτης Ηλίας» και τον Λαογραφικό Σύλλογο Μαυροβάτου Δράμας «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» και απόδοση θρήνων από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Πανοράματος Δράμας.– Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ανάβοντας όλοι ένα κερί!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ