1,4 εκατ. ευρώ επενδύονται στην κτηνοτροφία του Νομού Δράμας

0
22321

– Γ. Ζιμπίδης στα «Χ»: «Τα έργα θα δώσουν σημαντική ανάσα στους κτηνοτρόφους»
– Προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας ΑΜΘ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έργα υποδομών στην κτηνοτροφία

Σε προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη και την εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων που αφορά στις υποδομές υποστήριξης της κτηνοτροφίας σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Π.Ε. Δράμας του Νομού Δράμας (ομβρoδεξαμενές, ομβρoπλατείες, ποτίστρες) προχώρησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ειδικά η Π.Ε. Δράμας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για σύμβαση ενός έργου συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1.4 εκατ ευρώ, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ κ. Γιώργος Ζιμπίδης.
Ο κ. Ζιμπίδης σημείωσε ότι τα έργα αυτά διευκολύνουν κατά πολύ τις εργασίες των κτηνοτρόφων του Νομού Δράμας, και αποτελούσαν αίτημα τους καθώς γίνονται σε συγκεκριμένες περιοχές των δήμων της Δράμας και δρομολογήθηκαν μετά από προτάσεις που υπήρξαν από τους ίδιους τους εκπροσώπους τους. Στην ουσία, όπως είπε ο κ. Ζιμπίδης, πρόκειται για έργα σημαντικού προϋπολογισμού, εξηγώντας ότι μέχρι σήμερα τα έργα που τους εξυπηρετούσαν γινόταν αποσπασματικά και δεν είχαν αυτό το εύρος. «Τα έργα αυτά δεν λύνουν όλα τα προβλήματα της τοπικής κτηνοτροφίας, αλλά δίνουν σημαντική ανάσα στους ανθρώπους που ασχολούνται με το ζωικό κεφάλαιο».
Η δαπάνη του έργου θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου με μέριμνα της Περιφέρειας ΑΜΘ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση των τευχών δημοπράτησης ενώ μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό, όπως εκτιμά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ. Η υλοποίηση των έργων αναμένεται να αρχίσει από το 2022.
Το έργο έχει διπλή σκοπιμότητα. Καταρχάς θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, η οποία θα συμβάλει θετικά στη συγκράτηση του ενεργού τοπικού πληθυσμού (με νέους αγρότες – κτηνοτρόφους) και θα δώσει κίνητρο σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν σοβαρά με τη γεωργία και κτηνοτροφία οργανώνοντας ολοκληρωμένες επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, μεταποίησης, διακίνησης, εμπορίας και ανοίγματος στις νέες αγορές των γειτονικών χωρών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, δηλαδή θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας της περιοχής.
Επίσης θα ενισχύσει την Πολιτική Προστασία του ορεινού Όγκου του Νομού Δράμας, εξασφαλίζοντας σε πέντε (σημεία, ένα σε κάθε Δήμο, ταμιευτήρες ύδατος για την Πυροπροστασία.

Σημειώνεται ότι αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκτέλεση έργων που αφορούν την κατασκευή υποδομών υποστήριξης της κτηνοτροφίας στους πέντε Δήμους του Νομού Δράμας και ειδικότερα:
1. Στον Δήμο Προσοτσάνης στην περιοχή της Τ.Κ. Μικρόπολης και στις δύο θέσεις με τοπωνύμια: “Κάτω Δασυλλίου” και “Κρανιά”.
2. Στον Δήμο Νευροκοπίου στην περιοχή της Τ.Κ. Βώλακα και στη θέση με τοπωνύμιο: “Άγιος Γεώργιος”.
3. Στον Δήμο Παρανεστίου στην περιοχή της Τ.Κ. Νικηφόρου και στη θέση με τοπωνύμιο: “Ανεμογεννήτρια Νο 11”.
4. Στον Δήμο Δοξάτου στην περιοχή της Τ.Κ. Κυργίων και στις δύο θέσεις με τοπωνύμια: “Μ. Αλέξανδρος” και “Κοντά στον οικισμό Περιστεριάς”,
5. Στον Δήμο Δράμας στην περιοχή της Τ.Κ. Ξηροποτάμου και στη θέση με τοπωνύμιο: “Τρύπες”.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν τα παρακάτω τεχνικά:
-Τρεις ομβροδεξαμενές τραπεζοειδούς σχήματος στις περιοχές της Τ.Κ. Μικρόπολης Δήμου Προσοτσάνης (Κάτω Δασυλλίου), της Τ.Κ. Βώλακα Δήμου Νευροκοπίου (Άγιος Γεώργιος) και της Τ.Κ. Νικηφόρου Δήμου Παρανεστίου.
-Μια ομβρoπλατεία στην περιοχή της Τ.Κ. Ξηροποτάμου Δήμου Δράμας (Τρύπες). -Τέσσερις ομβρoπλατείες στις περιοχές της Τ.Κ. Μικρόπολης Δήμου Προσοτσάνης (Κάτω Δασύλλιο), της Τ.Κ. Νικηφόρου Δήμου Παρανεστίου (Ανεμογεννήτρια Νο 11) και της Τ.Κ. Κυργίων Δήμου Δοξάτου (Μ. Αλέξανδρος).
-Επτά ποτίστρες έξι θαλάμων, στις περιοχές: της Τ.Κ. Βώλακα (Άγιος Γεώργιος) της Τ.Κ. Μικρόπολης (Κάτω Δασύλλιο και Κρανιά), της Τ.Κ. Κυργίων (Μ. Αλέξανδρος και κοντά στον οικισμό Περιστεριάς), της Τ.Κ. Νικηφόρου και της Τ.Κ. Ξηροπόταμος (Τρύπες).
Επίσης θα γίνει βελτίωση – συντήρηση των υφιστάμενων οδών που οδηγούν στις θέσεις που πρόκειται να κατασκευασθούν τα έργα, ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά των υλικών και των μηχανημάτων και ειδικότερα στις θέσεις των έργων της Τ.Κ. Ξηροποτάμου και Κυργίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!