Εκδήλωση στο Πελίτι για την τοπική παραγωγή της τροφής

0
21072

Π. Σαϊνατούδης στα «Χ»: «Μέσα από την τοπική παραγωγή έχουμε και προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος»

Την Κυριακή 27 Ιουνίου, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την τοπική παραγωγή της τροφής καθώς και τα οφέλη στην υγεία, το περιβάλλον και τον πλανήτη. Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο ιδρυτής του Πελίτι, κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης, είπε ότι η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της παγκόσμια ημέρας τοπικής παραγωγής.
«Αυτή τη στιγμή το βιομηχανικό μοντέλο της γεωργίας οδηγεί τον κόσμο στην πείνα και την καταστροφή του περιβάλλοντος» εξηγεί ο κ. Σαϊνατούδης και προσθέτει: «Αντίθετα, μέσα από την τοπική παραγωγή έχουμε και προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος. Σήμερα το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού τρέφεται από μικρούς παραγωγούς, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας».
Με βάση τα παραπάνω, αποφασίστηκε να γίνει στην κοινότητα Πελίτι του Δήμου Παρανεστίου, μια γιορτή, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τοπικής παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι η κοινότητα Πελίτι θα ανοίξει για μία ημέρα, με σκοπό να γίνει συζήτηση με τον κόσμο και να δει τοπικές ποικιλίες, όπως εξηγεί ο κ. Σαϊνατούδης. Η εκδήλωση θα γίνει από τις 11:00 το πρωί ως τις 15:00 το μεσημέρι.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Πελίτι, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια για τη δημιουργία Τράπεζας Σπόρων. Παράλληλα, φέτος η 21η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Πρόκειται για την ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία. Φέτος η γιορτή του Πελίτι θα γιορτάσει για τα 26 χρόνια Πελίτι (1995-2021). Η διανομή παραδοσιακών σπόρων θα γίνει τη συγκεκριμένη ημέρα από τις 11:00 έως τις 14:00. Παράλληλα θα γίνει και η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Στην Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές των σπόρων και της τροφής, επιστήμονες κλπ. από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο, Η.Π.Α, Καναδά, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ