10 εκατ. € στη Δράμα από το νέο «εξοικονομώ»

0
882

– Κατανομή ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια, όπως γινόταν μέχρι τώρα
– Στη Δράμα τα περισσότερα χρήματα του προγράμματος, μεταξύ των νομών της Α.Μ.Θ.

Δημοσιεύθηκε, όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Παρασκευή, στην ιστοσελίδα https://exoikonomo2021.gov.gr, ο οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για το επόμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.
Η Δράμα, σύμφωνα με την κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος θα λάβει το μεγαλύτερο ποσό, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για την κατανομή ανά Π.Ε. έχουν ληφθεί υπόψη πληθυσμιακά και ενεργειακά δεδομένα καθώς και δεδομένα παρελθοντικής ζήτησης προγραμμάτων «εξοικονομώ» και εφαρμογή συντελεστών ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές με προϋπολογισμούς περασμένων προγραμμάτων «εξοικονομώ».
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εστιάζει στα πιο ενεργοβόρα κτίρια και στις περιφέρειες με πιο ψυχρό χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό η κατανομή τους θα γίνεται ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.
Ειδικότερα, η κατανομή των πόρων, στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου προγράμματος, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προβλέπει για την ΠΕ Δράμας ποσό 10.509.000 ευρώ. Συγκριτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΠΕ Έβρου θα διατεθούν 10.338.000 ευρώ, στην ΠΕ Καβάλας 10.258.000 ευρώ, στην ΠΕ Ξάνθης 10.169.000 ευρώ, στην ΠΕ Ροδόπης 9.005.000 ευρώ. και στην ΠΕ Θάσου 5.823.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, στην ΠΕ Δράμας, οι πόροι μέσω του προγράμματος θα είναι, για την αντιμετώπιση της ενεργειακή φτώχειας (1η κατηγορία), 1.663.000 ευρώ ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες (2η έως 5η), θα είναι 7.183.000 ευρώ και οι πόροι για τις αιτήσεις πολυκατοικιών είναι 1.663.000 ευρώ.
Συνολικά, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 κατοικιών, 38% περισσότερων συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Το «Εξοικονομώ 2021» θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το τέλος της δεκαετίας.
Το νέο πρόγραμμα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό. Μεταξύ των σημαντικότερων διαφορών είναι η κατάργηση της χρονικής ιεράρχησης των αιτήσεων και η δημιουργία λίστας επιλαχόντων. Για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα 50 ημερών από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος, που ορίζεται η Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου και θα είναι η ίδια για όλη την Επικράτεια.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ