Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για το Διαδραστικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Δήμου Παρανεστίου

0
987

Αν. Καγιάογλου: «Θα αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος του δήμου μας»

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντάχθηκε το Διαδραστικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Δήμου Παρανεστίου με προϋπολογισμό 1.035.000 ευρώ.
Το έργο αφορά το εκθετήριο αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομίας του Προσφυγικού Ελληνισμού στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Πτελέας και το ψηφιακό εκθετήριο σύγχρονης τέχνης στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Πλατανιάς. Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Μέσω του συγκεκριμένου έργου θα επιτευχθεί η προβολή και ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας με τη χρήση συγχρόνων ψηφιακών και άλλων μέσων, αναδεικνύοντας την προσφυγική ταυτότητα της περιοχής.
Σχετικά με την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Αν. Καγιάογλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς ακόμη μια πρόταση του τοπικού δήμου εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωσή του η Πτελέα και η Πλατανιά θα έχουν σύγχρονα Διαδραστικά Κέντρα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο του δήμου.

Οι επιμέρους στόχοι της μεγάλης αυτής παρέμβασης είναι:
– Η δημιουργία ενός Κέντρου για τη μελέτη και ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
– Η ανάδειξη της προσφυγικής ταυτότητας της περιοχής.
– Η κατάδειξη της κοινής ιστορικής μοίρας της περιοχής με την ευρύτερη πορεία της χώρας και η τοποθέτησή της στον πανελλήνιο χάρτη μέσα από την ανάδειξη του πολιτισμικού της πλούτου.
– Ο σχεδιασμός ενός ζωντανού χώρου παρουσίασης με πλούσια εκπαιδευτική δράση και ενεργητική συμμετοχή στη ζωή της κοινότητας.
– Η διεξαγωγή προγραμμάτων δια βίου μάθησης, σεμιναρίων και ημερίδων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
– Η δημιουργία ενός Κέντρου με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολικές μονάδες.
– Η σύνδεση των μαθητών και γενικά των νέων ανθρώπων με το παρελθόν τους με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο.
– H εξασφάλιση συνεχούς συνεργασίας και κοινής πολιτιστικής πολιτικής με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Παρανεστίου, έτσι ώστε να σχεδιαστεί μία πολιτιστική διαδρομή, ένας ισχυρός πολιτιστικός και εκπαιδευτικός πόλος έλξης περισσότερων σχολείων, ενήλικων επισκεπτών και τουριστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου ο Δήμος Παρανεστίου θα έχει στην κατοχή του δύο πλήρως ανακαινισμένα και επισκευασμένα κτίρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ