24ωρη πλέον η λειτουργία του Τελωνείου Εξοχής

0
1611

– Ποιες είναι οι προϋποθέσεις διέλευσης των πολιτών
– Επιτρέπεται από την Παρασκευή 2 Ιουλίου η διέλευση πολιτών και ΙΧ αυτοκινήτων

Άρχισε ήδη από την Παρασκευή η επαναλειτουργία του Τελωνείου Εξοχής και για την διέλευση πολιτών. Μέχρι πρόσφατα η διέλευση από το Τελωνείο Εξοχής επιτρεπόταν μόνο για τις εμπορευματικές μεταφορές.
Όπως προκύπτει από πληροφόρηση των «Χ» από τις αρμόδιες τοπικές αρχές, το Τελωνείο Εξοχής λειτουργεί σε 24ωρη βάση, επιτρέποντας την διέλευση πολιτών και Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκινήτων, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Χ», στον χώρο του τελωνείου βρίσκονται στελέχη του ΕΟΔΥ προκειμένου να παρέχουν σε 24ωρη βάση και ανά βάρδιες, τις υπηρεσίες που προβλέπονται εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Όλοι οι ταξιδιώτες, προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη χώρα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Η έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR, θεωρείται αναγκαία για την είσοδο ενώ περαιτέρω έλεγχοι γίνονται και από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Οι υποχρεώσεις των ταξιδιωτών από και προς τη χώρα
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις υποχρεώσεις των ταξιδιωτών, όλοι, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη χώρα, οφείλουν:
-Να έχουν ολοκληρώσει, προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών, τον εμβολιασμό για κορωνοϊό covid-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους ή
-Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό covid-19, είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης (rapid test) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον εργαστηριακό έλεγχο με PCR, και εντός σαράντα οκτώ ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test. Επίσης πρέπει να φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα.
-Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, πρέπει φέρουν πιστοποιητικό νόσησης κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης (rapid test). Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται τριάντα ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα ημέρες μετά από αυτόν.
Οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, Ψηφιακό Πιστοποιητικό covid-19 στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό covid-19, με βάση τα προβλεπόμενα χρονικά όρια.
Αντίστοιχες είναι και οι υποχρεώσεις εξόδου από τη χώρα μέσω του Τελωνείου Εξοχής, το οποίο μαζί με αυτά του Προμαχώνα, του Ορμενίου, της Νυμφαίας, των Ευζώνων, της Νίκης, της Δοϊράνης, των Καστανιών, των Κήπων, της Κρυσταλλοπηγής και της Κακαβιάς, λειτουργεί πλέον σε εικοσιτετράωρη βάση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!