3ος ο Αβραάμ Αθανασιάδης του 2ου ΓΕΛ Δράμας με το ποίημα «Απολογισμός»

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 7ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “Γρηγόρης Πεντζίκης”

0
14669

Ανακοινώθηκαν χθες τα αποτελέσματα του 7ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης “Γρηγόρης Πεντζίκης”.

Συμμετείχαν περίπου 400 σχολεία και 650 διαγωνιζόμενοι

“Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά ταξιδέψαμε απ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα και με “ένα περπάτημα ελαφρύ σαν σκίρτημα του κάμπου” όπως θα έλεγε κι’ ο Νίκος Γκάτσος, φτάσαμε ως εδώ και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας κοινοποιήσουμε τα αποτελέσματα του 7ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης» σημείωσε για τον διαγωνισμό ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπυρίδων Κιουλάνης, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που τον εμπνεύστηκε. Ο ίδιος μιλώντας χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε ότι ο διαγωνισμός έχει πολύ μεγάλη διασπορά, σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και σε ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού από τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουμε αρκετές συμμετοχές. Η πρώτη ανακοίνωση για τον διαγωνισμό είχε δοθεί στην δημοσιότητα περίπου τον Σεπτέμβριο, ακολούθησε μια δεύτερη το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και η προθεσμία λήξης για την κατάθεση των λογοτεχνικών έργων έληξε στο τέλος Ιανουαρίου του 2019. Για εμάς ήταν ευχάριστη έκπληξη που διακρίθηκαν παιδιά και από την Δράμα, όπως και προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν”.
Στο φετινό διαγωνισμό κατατέθηκαν εξακόσια πενήντα (650) συνολικά κείμενα, από όλη σχεδόν τη χώρα, καθώς και από ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού έως και το μακρινό Κονγκό και είχαμε έτσι τη χαρά, αλλά και τη μοναδική εμπειρία, να ανταμώσουμε με τις σκέψεις και τα όνειρα των μαθητών και μαθητριών, με όσα τους πληγώνουν κι’ όσα τους γεμίζουν ελπίδα, τις προσδοκίες τους για το μέλλον και τη φλόγα τους για τη ζωή.
Τα κείμενα που κατατέθηκαν προς κρίση διαβάστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό από την κριτική επιτροπή και έτσι προχωρήσαμε ομόφωνα στην επιλογή των δώδεκα κειμένων για διάκριση που αφορούν στα επίπεδα Λυκείου και Γυμνασίου (Ποίηση και Πεζογραφία). Παράλληλα από τη φετινή χρονιά και λόγω του υψηλού επιπέδου των κειμένων που κατατέθηκαν προς κρίση, αποφασίσαμε και την απονομή ειδικών επαίνων σε μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση για κάθε κατηγορία. Επιπρόσθετα αποφασίσαμε την απονομή ειδικών επαίνων σε μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν από ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, καθώς και στα Ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού που παρακίνησαν τις μαθήτριες και τους μαθητές τους να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό. Κυρίως όμως τις νέες και τους νέους που τίμησαν τον διαγωνισμό με την αποστολή των κειμένων τους και έδωσαν την ευκαιρία να να ονειρευτούν μαζί τους και οι διοργανωτές και να καταλάβουν σύμφωνα και με το σοφό λόγο του Άμλετ προς τον Οράτιο πως τελικά «υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα, στη γη και στον ουρανό απ’ όσα με τη λογική μας μπορούμε να ονειρευτούμε».
Η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στο διαγωνισμό την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00 στο Μουσικό Σχολείο της Δράμας. Στην τελετή απονομής που θα έχει τον τίτλο: «Η θάλασσα που έγινε κήπος», θα ακουστούν σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Νίκου Γιαμαλή, μελοποιημένα ποιήματα του Τάσου Κόρφη (1929-1994), ενώ επίσημοι καλεσμένοι θα είναι ο λογοτέχνης και μουσικοπαιδαγωγός Βασίλης Τζάνος Αναγνώστου και ο συνθέτης Χρήστος Δημάκης.
Η εκδήλωση απονομής βραβείων θα μεταδοθεί διαδικτυακά (Live streaming) από σχετικό σύνδεσμο ο οποίος θα γίνει γνωστός μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του διαγωνισμού (http://educircle.gr/pentzikis).
Ακολουθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού:
Α. Επίπεδο Λυκείου –
Ποίηση:

1ο βραβείο:
Λύτρα Χάιδω-Χαραλαμπία (ψευδώνυμο: Ηρωίδα Ιάμβου– σχολείο: 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα Αττικής) για το ποίημα «Δαχτυλιές στον αέρα»

2ο βραβείο:
Αναστασίου Μαρία (ψευδώνυμο: Αλάσκα – σχολείο: Εκπαιδευτήρια Δούκα) για το ποίημα «Το μέτρο του λόγου».

3ο βραβείο:
Αθανασιάδης Αβραάμ (ψευδώνυμο: Μέτοικος – σχολείο: 2ο Γενικό Λύκειο Δράμας) για το ποίημα «Απολογισμός»

Ειδικοί έπαινοι διάκρισης,
Επίπεδο Λυκείου – Ποίηση:
1ος ειδικός έπαινος
διάκρισης:
Σούκου Εβελίνα (ψευδώνυμο: Ονειρευτής – σχολείο: Ιδιωτικό ΓΕΛ Ώθηση) για το ποίημα «Έχω ένα όνειρο»

2ος ειδικός έπαινος διάκρισης:
Ντορλή Μαρία-Άννα (ψευδώνυμο: Σελήνη – σχολείο: Γενικό Λύκειο Διακοπτού) για το ποίημα «Περίεργες μέρες».

Β. Επίπεδο Λυκείου –
Πεζογράφημα:
1ο βραβείο:
Καστερούδης Παναγιώτης (ψευδώνυμο: ΣΤΑΝΤΑΛ – σχολείο: Σχολή Μωραΐτη) για το πεζογράφημα «Ένα μεσημέρι».

2ο βραβείο:
Κοντογιώργης Δημήτρης (ψευδώνυμο: Αναγνώστης – σχολείο: 1ο Γενικό Λύκειο Αρτέμιδος Οδυσσέας Ελύτης) για το πεζογράφημα «Ποια Ελπίδα;».

3ο βραβείο:
Γιαννακίδου Ρεβέκκα (ψευδώνυμο: Αλίκη – σχολείο: Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας) για το πεζογράφημα «Η Αλίκη των μυστηρίων».

Ειδικοί έπαινοι διάκρισης,
Επίπεδο Λυκείου –
Πεζογράφημα:
1ος ειδικός έπαινος
διάκρισης:
Τσαμούλου Ευαγγελία (ψευδώνυμο: VIVO – σχολείο:1 ο Γενικό Λύκειο Τρίπολης) για το πεζογράφημα «Ο δρόμος με τα σκαμπίλια».

2ος ειδικός έπαινος
διάκρισης:
Χατζηβασιλειάδου Ίριδα (ψευδώνυμο: RACOON – σχολείο: Γενικό Λύκειο Σκύδρας) για το πεζογράφημα «5ο Όλα καλά».

Γ. Επίπεδο Γυμνασίου
– Ποίηση
1ο βραβείο:
Γιαννακοπούλου Δέσποινα (ψευδώνυμο : Μύρτιλο – σχολείο: 1 ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Γυμνάσιο Σίνδου)} για το ποίημα «Άνθρωποι».

2ο βραβείο:
Σιακκή Αντωνία Ελένη (ψευδώνυμο: Φυλλίς – σχολείο: 2 ο Γυμνάσιο Αιγάλεω) για το ποίημα «Κάποιος σε ονόμασε αγάπη».

3ο βραβείο:
Ιωσηφίδου Μαρία-Ρεβέκα (ψευδώνυμο: Μικρή Κιθαρωδός– σχολείο: 3ο Γυμνάσιο Ευόσμου) για το ποίημα «Σεληνίτης».

Ειδικοί έπαινοι
διάκρισης,
Γυμνασίου – Ποίηση:
1ος ειδικός έπαινος διάκρισης:
Κόνδυλα Αμαλία (ψευδώνυμο: Γαρδενούλα – σχολείο: Πειραματικό Γυμνάσιο Παν/μιου Κρήτης) για το πεζογράφημα «Συμβουλές».

2ος ειδικός έπαινος διάκρισης:
Αναγνωστοπούλου Θεοδώρα (ψευδώνυμο:– – σχολείο: 1 ο Γυμνάσιο Αιγίου) για το πεζογράφημα «Ιδανικός ο κόσμος μας».

Δ. Επίπεδο
Γυμνασίου –
Πεζογράφημα
1ο βραβείο:
Νικολοπούλου Κατερίνα (ψευδώνυμο: Λευκή γάτα– σχολείο: 1ο Γυμνάσιο Αιγίου) για το πεζογράφημα «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια»

2ο βραβείο:
Σιακκή Αντωνία Ελένη (ψευδώνυμο: Άλκηστις – σχολείο: 2 ο Γυμνάσιο Αιγάλεω) για το πεζογράφημα «Σωπαίνω»

3o βραβείο
Σαμαρά Μαριάμ (ψευδώνυμο: Νυχτολούλουδο – σχολείο: Γυμνάσιο Γαλάτιστας) για το πεζογράφημα «Το τελευταίο γράμμα».

Ειδικοί έπαινοι
διάκρισης, Γυμνασίου
– Πεζογράφημα:
1ος ειδικός έπαινος διάκρισης:
Αηδονίδου Νεφέλη-Μαρία (ψευδώνυμο: Μελιάν – σχολείο: Μουσικό Σχολείο Σερρών) για το πεζογράφημα «Τα ασημόχρυσα πετράδια του ουρανού».

2ος ειδικός έπαινος διάκρισης:
Παπούλιας Άγγελος (ψευδώνυμο: Βιβλιοφάγοι – σχολείο: Γυμνάσιο Γαλάτιστας για το πεζογράφημα «Το Χαλ».

Ειδικοί έπαινοι διάκρισης, σε μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν από τα ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού:
Ραφαέλλα Χαραλάμπους: ΑΜΙΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ- ΚΟΝΓΚΟ
Πέτρος Χασάνκο: ΚΟΛΛΕΓΙΟ «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» – ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΣ-ΦΟΙΝΙΚΗ-ΑΛΒΑΝΙΑ
Βικένσα Γκραμπότσκα, Ελιβιάνα Σούκουλλι, Άμπρα Ντάικο: ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΝΝΕΑΤΑΞΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΟΜΗΡΟΣ» ΚΟΡΥΤΣΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!