84,7% επιτυχία στα ΓΕΛ της Δράμας

0
5664

†Επιτυχόντες οι 605 υποψήφιοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τους 714 .†
Μιλάει στα “Χ” η κα Α. Πασχαλίδου, προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της ΔΔΕ Δράμας.

Εξαιρετικά καλά τα πήγαν οι μαθητές των Γενικών Λυκείων της Δράμας στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.
Ωστόσο, δεν ήταν αντίστοιχα και τα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ της Δράμας, στα οποία οι επιτυχόντες φέτος ήταν αρκετά λιγότεροι από τις προηγούμενες χρονιές. Τα ποσοστά επιτυχίας στα Γενικά Λύκεια της Δράμας ήταν πολύ ικανοποιητικά παρά τις σημαντικές δυσκολίες και κυρίως την αβεβαιότητα που δημιούργησε η φετινή περίοδος της προετοιμασίας σε μεγάλο αριθμό μαθητών λόγω covid.
Όπως είπε στα «Χ» η κα Α. Πασχαλίδου, προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της ΔΔΕ Δράμας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα σχολεία της Δράμας, το 84,7% των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις από τα Γενική Λύκεια της Δράμας, πέτυχαν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δηλαδή από τους 714 υποψηφίους, πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι 605. Σε ότι αφορά τα ΕΠΑΛ τη Δράμας, φέτος σημειώθηκε σημαντική πτώση στα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων, της τάξης του 28,3%. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία αφορούν το σύνολο των υποψηφίων της Δράμας, που συμμετείχαν είτε με το παλιό είτε με το νέο σύστημα. Επίσης, στα αποτελέσματα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το 10% των θέσεων που αφορά στους αποφοίτους παλαιοτέρων ετών.
Οι δείκτες που αφορούν τους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δείχνουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας στα ΕΠΑΛ της Δράμας είναι καταφανώς χαμηλότερα από την προηγούμενη χρονιά και συγκριτικά πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πέρσι στο 2ο ΕΠΑΛ Δράμας υπήρχαν περίπου 30 υποψήφιοι που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ φέτος ήταν μόνο 10. Ωστόσο, υπήρξαν και ΕΠΑΛ όπως αυτό της Προσοτσάνης που τα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων ανήλθαν περίπου στο 60%.
Σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία των υποψηφίων των ΕΠΑΛ, ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Δράμας κ. Γιώργος Σένδρος είπε στα «Χ» ότι σημαντικό ρόλο στα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων των ΕΠΑΛ, έπαιξε το γεγονός ότι πολλοί μαθητές των ΓΕΛ, μετακινήθηκαν τελικά στα ΕΠΑΛ, ανεβάζοντας το επίπεδο των συγκεκριμένων σχολείων αλλά και τις βάσεις εισαγωγής από τα ΕΠΑΛ. Η άνοδος των βάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, είχε ως αποτέλεσμα να μην πετύχουν την είσοδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πολλοί μαθητές των ΕΠΑΛ.
Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας Χρυσάνθη Βαμβούρη σε μήνυμά της προς τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ της Δράμας εξέφρασε τα θερμά της συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες μαθητές καθώς η πολύχρονη και επίπονη προσπάθειά τους για σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση στέφθηκε με επιτυχία.
Συγχαρητήρια, όμως αξίζουν και σε αυτούς, όπως είπε, «που φέτος προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν. Η ζωή δεν τελειώνει στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά συνεχίζεται με καθημερινή μάχη και πάντα υπάρχει μία δεύτερη ευκαιρία ή μία εναλλακτική επιλογή. Απευθύνουμε τα εγκάρδια συγχαρητήρια μας στους εκπαιδευτικούς μας που στάθηκαν αρωγοί στον αγώνα των μαθητών/τριών μας αλλά και στους γονείς και κηδεμόνες τους που παρείχαν κάθε είδους στήριξη.
Τέλος, ευχόμαστε στους/στις επιτυχόντες/ούσες δύναμη για άριστες σπουδές έχοντας υπόψη ότι η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας για το καλύτερο».
Επίσης σε μήνυμά του προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Δράμας κ. Γιώργος Σένδρος ανέφερε ότι: «Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και σε όλους τους συναδέρφους που κατάφεραν παρ’ όλες τις δυσκολίες να βοηθήσουν όσο περισσότερο γινόταν τα παιδιά. Επίσης συγχαρητήρια στους μαθητές που πέτυχαν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλά ακόμη και σε αυτούς που δεν πέτυχαν, οι οποίοι δεν πρέπει να το βάλλουν κάτω δεδομένου ότι όλη η ζωή είναι μπροστά τους».
Πανελλαδικά, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, από τους υποψηφίους που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στις φετινές Πανελλαδικές, επιτυχόντες ήταν το 77% των υποψηφίων με το 53,39% να είναι κορίτσια και το 46,61% αγόρια. O συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ανήλθε στους 105.420, εκ των οποίων 89.640 με τις διαδικασίες των Γενικών Λυκείων και 15.780 με τις διαδικασίες των Επαγγελματικών Λυκείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!