«Με μια σχεδία» Ανθολογία μικροδιηγήματος «100 λέξεις σε 100 ώρες για τη “Σχεδία”»

0
2145

– Ο Δραμινός Βασίλης Τερζόπουλος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, συμμετέχει στην έκδοση με τις δικές του 100 λέξεις.

Η ιστορία της συγκεκριμένης σχεδίας-έκδοσης συνυφαίνεται με την εμφάνιση στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020 του κορωνοϊού και στη χώρα μας και, ιδίως, με τη λόγω καραντίνας και κλεισίματος στο σπίτι αδυναμία πώλησης της «Σχεδίας». Του περιοδικού δηλαδή της πολυπληθούς στα αστικά κέντρα κοινωνικής ομάδας των αστέγων, που καθιστούσε την ήδη δύσκολη βιωτή τους ακόμη δυσκολότερη, αποστερώντας τους από τους δρόμους προς την αξιοπρέπεια και το μαχητό της λιτής τους επιβίωσης.
Από αυτήν τη δεινή πραγματικότητα των αστέγων συμπολιτών αφορμώμενοι, μια ομάδα Κομοτηναίων, τέσσερις συγγραφείς, έγκλειστοι μεν στο σπίτι, με στραμμένο όμως το βλέμμα στην κοινωνία, οι: Σπύρος Κιοσσές, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ και συγγραφέας, Φωτεινή Ναούμ, συγγραφέας-αρθρογράφος, Χάρης Μιχαλόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ και ποιητής, Ξανθή-Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, φιλόλογος-επιμελήτρια εκδόσεων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης», ανέλαβαν την πρωτοβουλία για έναν Διαγωνισμό μικροδιηγήματος με τίτλο «100 λέξεις σε 100 ώρες για τη “Σχεδία”», με στόχο να στηρίξουν, και έμπρακτα, τους συνανθρώπους που «ταξιδεύουν» στη θάλασσα της ταραγμένης σύγχρονης εποχής με μόνη τους σχεδία, τη «Σχεδία».
Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς τα κείμενα που απεστάλησαν ξεπέρασαν τα 1200. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η συμμετοχή στο εγχείρημα (εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας) καταξιωμένων Ελλήνων συγγραφέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ασμένως και αμέσως στην πρόσκληση των μελών της επιτροπής.
Ακολούθησε η αξιολόγηση των κειμένων από την επιτροπή και από τα 1200 κείμενα προκρίθηκαν προς δημοσίευση τα 424, με τον τελικό αριθμό, μαζί και τα κείμενα των συγγραφέων, να ανέρχεται στα 502.
Η συνέχεια της ιστορίας είναι πλέον απτή. Η Ανθολογία μικροδιηγήματος «Με μια Σχεδία», μέσω των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης» της εταιρείας 2Κ PROJECT EΠΕ, έλαβε σάρκα και οστά και από σήμερα ξεκινά το δικό της ελεύθερο ταξίδι στη θάλασσα της κοινωνίας των πολιτών. Αυτών των πολιτών που την πρωτοσχεδίασαν σε χαρτί, διάλεξαν και πλάνισαν τα ξύλα της, τα έδεσαν, τα κάρφωσαν και εφτιάξαν όλοι μαζί αυτήν την ανέλπιστα όμορφη σχεδίαμαφύπνισης, διαλόγου κι αλληλεγγύης, καταφέρνοντας σε καιρούς εγκλεισμού και προτάγματος της ατομικής σωτηρίας, με σωσίβια τις λέξεις, να σμιλεύσουν μια ισχυρή νέα συλλογικότητα.
Ξανά, όμως, μαζί και τώρα… Γιατί όσοι μας ενέπνευσαν τους «κύκλιους χορούς» της νέας συλλογικότητας, παραμένουν εκεί… Άστεγοι, σε καιρούς κορωνοϊού, ακμαιότατου ακόμη…
Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διογένης ΜΚΟ», που εκδίδει το περιοδικό δρόμου «σχεδία». Μπορείτε να προμηθευτείτε την «Ανθολογία» είτε τηλεφωνικά στο 25310 72486, είτε από το site των Εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης» στη διεύθυνση, είτε μέσω email στο info@paratiritisbook.gr

Ο Δραμινός Βασίλης Τερζόπουλος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, συμμετέχει στην έκδοση με τις δικές του 100 λέξεις.

Με μια σχεδία.
Σε είδα πάλι στον ύπνο μου. Ήμασταν στη στέγη του ορφανοτροφείου. Μου έδωσες το μισό κομμάτι γλυκό που έκλεψες απ’ την κουζίνα. Όλα τα μοιραζόσουν μαζί μου. Το φαγητό σου, το ένα παιχνίδι σου, τα όνειρά σου… “Όταν μεγαλώσουμε θα ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο”. “Πως;” “Δεν ξέρω, κάνοντας κουπί αν χρειαστεί. Με μια σχεδία”. “Πόσο μακριά θα πάμε με μια σχεδία;” “Βλέπεις εκείνο το αστέρι; Το πιο φωτεινό… τόσο μακριά”. “Φτάνει μια σχεδία ως εκεί;” “Φτάνει ως εκεί που θες”. Εγώ κατάφερα και ταξίδεψα πολύ. Εσύ έγινες το αστέρι που με κοιτά από ‘κει ψηλά. Το πιο φωτεινό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ