9,5 εκατ. ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Δ.

0
1694

– Σε νέο διακανονισμό για τους οφειλέτες προχώρησε η επιχείρηση
– Ενημέρωση ζήτησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Μλεκάνης και Ελ. Χρυσοχοΐδης

Το θέμα των οφειλών προς τον Δήμο Δράμας και τη Δ.Ε.Υ.Α.Δ. δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Δράμας και ειδικότερα η δημοτική επιχείρηση, ωστόσο φαίνεται ότι, στη διάρκεια της πανδημίας και της ιδιαίτερης οικονομικής κατάστασης που δημιουργήθηκε, τα προβλήματα αυτά διογκώθηκαν, αφού πολλές επιχειρήσεις έμειναν κλειστές και αρκετοί εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή ή απομακρύνθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας στις ήδη συσσωρευμένες οφειλές προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Δ.
Ενημέρωση για την εικόνα των οφειλών προς τον Δήμο Δράμας και τη Δ.Ε.Υ.Α.Δ. ζήτησε στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Μλεκάνης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είπε ότι έληξε η προθεσμία για υποβολή αίτησης ρύθμισης που αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη και ζήτησε ενημέρωση από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής για το κατά πόσο έχει δοθεί παράταση σε αυτή τη ρύθμιση αλλά και ποιο είναι το ύψος των χρεών τόσο στον δήμο όσο και στη Δ.Ε.Υ.Α.Δ., καθώς και πόσες από αυτές τις οφειλές έχουν ρυθμιστεί.
Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Δ., κ. Τάσος Χατζηγιάννης, απάντησε ότι οι ανείσπρακτες οφειλές προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Δ. ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ περίπου. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι, κάτω από την ασφυκτική πίεση της έλλειψης ρευστότητας που δέχθηκε η Δ.Ε.Υ.Α.Δ., λήφθηκε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης να προταθεί νέος διακανονισμός οφειλών προς τους οφειλέτες της.

Σύμφωνα με τον νέο διακανονισμό, οι οφειλέτες, ωφελούνται ως εξής:
-από 1 έως 24 δόσεις γλυτώνουν το 80% των τόκων και των προσαυξήσεων, -από 24 έως 42 δόσεις γλυτώνουν το 70% των τόκων,
-από 43 έως 72 δόσεις γλυτώνουν το 60% και
-για διακανονισμό των 100 δόσεων οι οφειλέτες γλυτώνουν το 50% των τόκων και των προσαυξήσεων.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι, με βάση τον νέο διακανονισμό, η μικρότερη δόση έχει οριστεί στα 20 ευρώ, ενώ, αν οι οφειλές ξεπερνούν το ύψος των 2.000 ευρώ, οι οφειλέτες πληρώνουν προκαταβολή το 5% της οφειλής συν 2 δόσεις. Προκειμένου, μάλιστα, η Δ.Ε.Υ.Α.Δ. να εισπράξει τις οφειλές, λήφθηκε απόφαση από το διοικητικό της συμβούλιο να συγκροτηθεί συνεργείο ενημέρωσης των οφειλετών σε πρώτη φάση. Παράλληλα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Δ., έχουν συγκροτηθεί συνεργεία για την πόλη και τις κοινότητες, τα οποία περνούν από τους υδρομετρητές των οφειλετών και κλείνοντας απλά τη βάνα της υδροδότησης, αφήνουν μία κάρτα γαλάζιου χρώματος που ειδοποιεί τους οφειλέτες να επισκεφθούν τη Δ.Ε.Υ.Α.Δ. για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός 10 ημερών.
Με αυτές τις κινήσεις, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Δ., υπήρξε ανταπόκριση από τους οφειλέτες, παρότι η υπηρεσία αναμένει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στη συνέχεια. «Σε πρώτη φάση, αφήνουμε την ενημερωτική κάρτα, αλλά σε δεύτερη φάση πηγαίνουμε να κόψουμε την υδροδότηση σε αυτούς που δεν ενδιαφέρονται για τις οφειλές τους εδώ και χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. και πρόσθεσε: «Ναι μεν το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν έγινε καμία διακοπή υδροδότησης μέσα στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η έλλειψη ρευστότητας οδήγησε στις αποφάσεις αυτές που λήφθηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Δ.».

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τον Δήμο Δράμας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννης Εφραιμίδης, έκανε γνωστό ότι υπάρχει απόκλιση από τα έσοδα, το μέγεθος της οποίας θα φανεί με την αποτύπωση του προϋπολογισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ