Αδιέξοδο στις οφειλές του Φεστιβάλ

0
1948

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2001

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ η Τελική Έκθεση Εκκαθάρισης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και ο συνημμένος τελικός Ισολογισμός Εκκαθάρισης της 19ης Δεκεμβρίου 2018, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Δεκεμβρίου. Το θέμα συζητήθηκε ως έκτακτο και την έγκριση της τελικής Εκκαθάρισης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δράμας, κ. Άγγελος Σολάκης.

Το θέμα δεν υπερψηφίστηκε από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς το σύνολο των παρισταμένων συμβούλων της Αντιπολίτευσης αλλά και της Συμπολίτευσης δήλωσε “παρών” πλην του ιδίου του κ. Σολάκη, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που ψήφισε θετικά, ενώ ο κ. Γιάννης Στεφανίδης επικεφαλής της παράταξης “Λαική Ενότητα” ψήφισε όχι.
Ο κ. Σολάκης ζήτησε από το σώμα να ψηφιστεί η εκκαθάριση που κατέληγε ότι θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό των 515.611,82 σε παλιούς προμηθευτές της Δημοτικής Επιχείρησης, πολλοί από τους οποίους έχουν δικαιωθεί και με δικαστικές αποφάσεις για τις απαιτήσεις τους. Επιπλέον υπάρχουν πολλές ακόμη υποθέσεις των οποίων οι δικαστικές αποφάσεις εκκρεμούν. Οι οφειλές προς τους προμηθευτές ξεκινούν από το 1999.
Επίσης στην Τελική Εκκαθάριση διαπιστώνεται ότι ο Δήμος Δράμας μπορεί νομίμως να προβεί στην εξόφλησή του επιπλέον ποσού των 108.799,81 ευρώ που οφείλεται αλλά δεν έχει αποδοθεί στους δικαιούχους για διάφορα χρηματικά βραβεία που έχουν απονεμηθεί κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ και ξεκινούν από το 2001. Μάλιστα η έκθεση των εκκαθαριστών αναφέρει ότι για τα οφειλόμενα χρηματικά βραβεία θα πρέπει να επιδειχθεί η δέουσα επιμέλεια καθώς για ορισμένα από αυτά τίθεται και θέμα παραγραφής των οφειλών λόγω πενταετίας!
Για πολλές από τις οφειλές του Φεστιβάλ, που εμφανίζονται προς τους προμηθευτές δεν υπάρχουν καν παραστατικά και οι φερόμενοι ως προμηθευτές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τους καταβληθούν ποσά για υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στην διάρκεια των περασμένων ετών.

Τι είπε στα “Χ” ο Αλέξανδρος Τσιαμπούσης
Μιλώντας για το θέμα στα “Χ” ο υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε μεταξύ άλλων “Η εισήγηση του Αντιδημάρχου ήταν να πληρωθούν κάποιες οφειλές. Πρότεινε τα χρηματικά βραβεία του Φεστιβάλ για τα οποία παρήλθε η πενταετία να μην πληρωθούν διότι αυτό είναι πλέον παράνομο. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι με μια τέτοια πρακτική η φήμη του Δήμου Δράμας και του Φεστιβάλ δέχονται σοβαρό πλήγμα διεθνώς, διότι δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι μέσα στα οφειλόμενα υπάρχουν και διεθνή χρηματικά βραβεία.
Η εισήγηση μάλιστα του κ. Σολάκη, ήταν για τις οφειλές που οι δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τους προμηθευτές να πληρώσει μεν ο Δήμος τα οφειλόμενα αλλά χωρίς τόκους υπερημερίας και δικαστικά έξοδα. Ακόμη η εισήγηση του κ. Σολάκη ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς εισήγηση από την Οικονομική Επιτροπή ή την Νομική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας. Έτσι το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πείστηκε ότι η ενδεχόμενη υπερψήφιση της εκκαθάρισης δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην συνέχεια. Ακόμη και ο αναπληρωτής Δημάρχου ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος στην τελική τοποθέτησή του είπε ότι δεν πείστηκε ότι θα πρέπει υπερψηφιστεί η εισήγηση του κ. Σολάκη”.
Όπως είπε ακόμη ο κ. Τσιαμπούσης στα ΧΡΟΝΙΚΑ, υπάρχει σαφώς πολιτικό ζήτημα, δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε και να πάρουμε απόφαση από την στιγμή που δεν γνωρίζαμε την θέση του Δημάρχου που έλειπε από την συνεδρίαση και επίσης η θέση του αναπληρωτή Δημάρχου ήταν αντίθετη με τον εισηγητή της Δημοτικής Αρχής. Εμείς θα ζητήσουμε ακόμη και σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, εάν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουμε σε παράταση για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη, γιατί αυτή την στιγμή έχει λήξει ακόμη και η παράταση χρόνου για την εκκαθάριση του Φεστιβάλ”.

Η θέση του κ. Μιχάλη Μλεκάνη
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή, κ. Μιχάλης Μλεκάνης, για το θέμα της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εκκαθάριση του Φεστιβάλ “Η πλειοψηφία της παράταξης του κ. Μαμσάκου ήταν απούσα από την συνεδρίαση. Όπως και ο ίδιος που δήλωσε ότι ασθενεί ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παρουσίαζε δημόσια τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους. Η επιλογή της συμπολίτευσης να απουσιάζει από την συνεδρίαση είχε σκοπό να μην ληφθεί απόφαση για το θέμα. Αυτό φάνηκε και κατά την ψηφοφορία. Κανένας Δημοτικός Σύμβουλος της Συμπολίτευσης δεν ψήφισε την εισήγηση του κ. Σολάκη. Ακόμη και ο ίδιος ο εισηγητής ψήφισε μέρη της εισήγησής του. Εμείς ψηφίσαμε “παρών” για δυο λόγους. Ο ένας είναι ότι το θέμα ήρθε ως κατεπείγον την τελευταία στιγμή. Δεν το είχαμε στα χέρια μας ως εισήγηση για να ενημερωθούμε. Επίσης η προθεσμία (και η παράταση της) για να εγκριθεί η εκκαθάριση έληγε σε μία ημέρα. Είναι ένα θέμα που ξεκίνησε το 2013 από εμάς και έπρεπε μέσα σε δυο χρόνια το πολύ να έχει τελειώσει. Ήρθε πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποσύρθηκε ή αναβλήθηκε. Το πρόβλημα της καθυστέρησης οφείλεται αποκλειστικά στην Δημοτική Αρχή Μαμσάκου. Δεν μπορούσαμε να ψηφίσουμε την εκκαθάριση από την στιγμή που ούτε Νομική Σύμβουλος υπήρχε παρούσα για να μας συμβουλεύσει για τις ευθύνες που αναλαμβάνει ο καθένας, ούτε και εισήγηση από την Οικονομική Υπηρεσία υπήρχε.
Από την άλλη πλευρά όμως δεν θέλαμε να καταψηφίσουμε την εκκαθάριση αναγνωρίζοντας ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν να παίρνουν χρήματα από το Φεστιβάλ εδώ και δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Έχουνε γίνει δικαστικές προσφυγές εναντίον του Δήμου. Οι συνδημότες μας έχουν δικαιωθεί και δεν μπορούν να πληρωθούν διότι δεν έχει τελειώσει η εκκαθάριση.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι αυτή η Δημοτική Αρχή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κωλυσιεργεί και να μην παίρνει αποφάσεις σε βάρος της Δράμας και των Δραμινών. Υπάρχει θέμα, διότι οι οφειλές μετά την πενταετία παραγράφονται και ο Δήμος δεν έχει καν δικαίωμα να πληρώσει ακόμη και εάν θέλει να το κάνει. Η καθυστέρηση οδηγεί σε αδυναμία να πληρωθούν οι οφειλές που θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί. Άνθρωποι που βραβεύτηκαν από το Φεστιβάλ δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ τα βραβεία τους διότι θα έχει περάσει η πενταετία και θα έχουν παραγραφεί οι οφειλές. Το 2013 είχαμε ξεκινήσει την εκκαθάριση ως Δημοτική Αρχή τότε για να μην παραγραφούν αυτές οι οφειλές. Μάλιστα επειδή τότε ο Καλλικράτης απαγόρευε την πληρωμή οφειλών προηγούμενων ετών, εμείς ήμασταν αυτοί που καθοδηγούσαμε τους συνδημότες μας να κάνουν προσφυγή στα δικαστήρια για να δικαιωθούν, διότι βούλησή μας ήταν και είναι να πληρωθούν οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει. Τώρα δημιουργείται αδιέξοδο και αυτό είναι τραγικό. Υπάρχουν προμηθευτές που έχουν να λαμβάνουν ακόμη και ποσά 40.000- 50.000 ευρώ και δεν θα τα πάρουν. Αυτό είναι κατάντια που οφείλεται στην αδυναμία και την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής του κ. Μαμσάκου”.

Η άποψη του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Άγγελου Σολάκη
Για την συζήτηση του θέματος της εκκαθάρισης του Φεστιβάλ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο εισηγητής του θέματος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Άγγελος Σολάκης τόνισε στα ΧΡΟΝΙΚΑ μεταξύ άλλων “Λυπάμαι πολύ γιατί όσοι δεν ψήφισαν την εκκαθάριση, δεν σκέφτηκαν τους ανθρώπους που έχουν να λαμβάνουν από το Φεστιβάλ και οι οποίοι πρέπει να πληρωθούν. Αυτή η εκκαθάριση είχε τον σκοπό να πληρώσει ανθρώπους που παρείχαν υπηρεσίες και προϊόντα και δεν έχουν πληρωθεί. Είχα την διάθεση να βοηθήσω να πληρωθούν οι προμηθευτές. Τώρα είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Το θέμα δεν ήρθε αιφνίδια. Ενημέρωσα με email όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους για το θέμα. Τους έστειλα όλα τα στοιχεία. Είχαν δυο ημέρες καιρό για να το διαβάσουν. Το θέμα ήρθε έκτακτα διότι οι εκκαθαριστές μου το έστειλαν τελευταία στιγμή. Ας μας δώσουν την απάντηση πως θα πληρωθούν όσοι έχουν να λαμβάνουν από το Φεστιβάλ όσοι δεν ψήφισαν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ