Αγανακτισμένοι οι περίπου 2.700 κυνηγοί στον Νομό Δράμας

0
2726

Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας στα «Χ»: «Υπάρχει ένα καθαρά αντικυνηγετικό κλίμα. Δεν εξηγούνται αλλιώς αυτές οι αποφάσεις»

Προβληματισμένοι και ταυτόχρονα αγανακτισμένοι είναι οι περίπου 2.700 κυνηγοί των τεσσάρων κυνηγετικών συλλόγων που λειτουργούν στη Δράμα, το Δοξάτο, την Προσοτσάνη και το Νευροκόπι, καθώς θεωρούν ότι η απαγόρευση του κυνηγίου αποτελεί μία απόφαση χωρίς λογική βάση, την ίδια ώρα που άλλες ορεινές δραστηριότητες με μεγαλύτερο κίνδυνο συγχρωτισμού επιτρέπονται.
Παράλληλα, όπως εξήγησε στα «Χρονικά της Δράμας» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας «Η Άρτεμις», κ. Γιώργος Ελευθεριάδης τα μέλη των κυνηγετικών συλλόγων βλέπουν την κυνηγετική περίοδο να εξανεμίζεται έχοντας επιτρέψει ελάχιστη κυνηγετική δραστηριότητα. Οι κυνηγοί θεωρούν ανώφελη και την εξαγγελθείσα επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου για ένα μόνο είδος, δηλαδή τον αγριόχοιρο, στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου της Δράμας τονίζει ότι οι κυνηγοί είναι αγανακτισμένοι και θεωρούν ότι η αντιμετώπισή τους από την πολιτεία μόνο με κοροϊδία μπορεί να ισοδυναμεί. Ο ίδιος προσθέτει: «Mε την ανάληψη των καθηκόντων τους οι κύριοι Κώστας Σκρέκας ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Γιώργος Αμυράς ως Υφυπουργός στο ίδιο Υπουργείο, έκαναν πρόταση για άμεση άρση του κυνηγίου και του ψαρέματος, παρότι οι ειδικοί δεν ανέφεραν ότι θα υπήρχε πρόβλημα για τη συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων».
«Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπονται δραστηριότητες όπως το motocross, η ποδηλασία, αναρρίχηση, το κανόε καγιάκ κλπ. και να μην αφήνουν ανοικτή την κυνηγετική δραστηριότητα» τονίζει ο κ. Ελευθεριάδης και προσθέτει ότι υπάρχει ένα καθαρά αντικυνηγετικό κλίμα, διότι διαφορετικά δεν εξηγούνται αυτές οι αποφάσεις. Ο ίδιος εξηγεί ότι στις 28 Φεβρουαρίου η κυνηγετική περίοδος σταματά και η παράταση που δόθηκε για τη θήρευση του αγριογούρουνου αφορά νομούς όπου δεν υπάρχει ούτε το 1/10 της συγκεκριμένης κυνηγετικής δραστηριότητας. Όλα αυτά, την ίδια ώρα που το πρόβλημα της νόσου της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων είναι υπαρκτό και κυρίως κοντά στα σύνορα τόσο του Νομού Δράμας όσο και του Νομού Σερρών.
«Όλοι οι κυνηγετικοί σύλλογοι των Νομών Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου προέτρεψαν τους κυνηγούς αγριογούρουνων να μην ασκήσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς αυτή είναι περίοδος γέννας για τα αγριογούρουνα. Δεν άφησαν το κυνήγι του αγριόχοιρου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και θα επιτρέψουν το κυνήγι του σε τρεις νομούς, τώρα που τα θηράματα γεννούν; Μιλούμε για αποφάσεις εκτός λογικής» τόνισε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας.
Ο κ. Ελευθεριάδης επεσήμανε ότι η απαγόρευση του κυνηγίου δεν δημιούργησε πρόβλημα μόνο στους κυνηγούς αλλά είχε και οικονομικές επιπτώσεις, αφού έγινε σοβαρή οικονομική ζημιά σε επιχειρήσεις και καταστήματα που σχετίζονται με αυτό. Παράλληλα, ήταν αρνητικές οι επιπτώσεις και στον κυνηγετικό τουρισμό στον Νομό Δράμας, εξήγησε.
«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν για την απαγόρευση και τον περιορισμό της κυνηγετικής δραστηριότητας όχι μόνο έχουν δημιουργήσει αγανάκτηση στους κυνηγούς αλλά θα έχουν και πολιτικό αντίκτυπο στα κέντρα αποφάσεων» ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, θυμίζοντας ότι στη χώρα μας σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 180.000 κυνηγοί.

Η Ανακοίνωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης
Σε σχετική ανακοίνωσή της εξάλλου η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης τονίζει τα εξής:
«Τεράστια ερωτηματικά κατόπιν ανακοίνωσης κ. Χαρδαλιά για τη θήρα του αγριόχοιρου στη Θράκη. Με μεγάλη δυσαρέσκεια ακούσαμε την αδικαιολόγητη συνέχιση της απαγόρευσης θήρας για τα θηράματα για τα οποία ισχύει ακόμα η υπάρχουσα Ρυθμιστική Θήρας. Δήλωση που επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την αντικυνηγετική στάση της Κυβέρνησης.
Επιπλέον, όμως, ανακοινώθηκε ότι θα επιτρέπεται η θήρα αγριόχοιρου εντός του κάθε νομού της Θράκης, μία διατύπωση που έχει πολλά νομικά και διοικητικά κενά. Φαίνεται ως μια βιαστική διατύπωση (δεν λέμε απόφαση μέχρι να γίνει αρμοδίως η απαραίτητη δημοσίευση κάποιας νομικής πράξης στο ΦΕΚ), που έδωσε την ευκαιρία στον κ. Χαρδαλιά να ανακοινώσει και κυρώσεις κατά των κυνηγών, από τους οποίους ζητά να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης.
Για τον λόγο αυτό, η ΚΟΜΑΘ θα αναμένει να διαβάσει την ακριβή διατύπωση στο σχετικό ΦΕΚ (αν γίνει αυτό) και μετά θα τοποθετηθεί αναλυτικά, καθώς έχει πλήρη και τεκμηριωμένη άποψη για το ζήτημα».

Σε άλλη ανακοίνωσή της για τις θέσεις του κ. Χαρδαλιά αναφέρει:
«Για …γέλια και για κλάματα οι εξαγγελίες για το κυνήγι!
Αν η αγανάκτηση και η οργή των κυνηγών δεν είχε φτάσει στο κατακόρυφο, οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το κυνήγι θα ήταν… μόνο για γέλια! Με τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση δεν εμμένει μόνο στα σφάλματα και στα λάθη της, αλλά καλεί στην ουσία τους κυνηγούς των νομών Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης… να παρανομήσουν.Κανείς δεν είπε στον λαλίστατο κ. Χαρδαλιά ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα ρυθμιστική Απόφαση θήρας, το κυνήγι του αγριόχοιρου έχει λήξει από χθες 20 Ιανουαρίου;
– Πώς λοιπόν επιτρέπει προφορικά και διά της τηλεοράσεως ο κ. Χαρδαλιάς το κυνήγι του αγριόχοιρου σε τρεις νομούς, όταν το θεσμικό πλαίσιο και οι κείμενες διατάξεις το απαγορεύουν;
– Ποιος εξουσιοδότησε τον κ. Χαρδαλιά να επιμηκύνει κατά πώς θέλει και όπου θέλει την περίοδο κυνηγίου ενός συγκεκριμένου θηραματικού είδους, χωρίς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει τροποποιήσει ή εκδώσει σχετική ρυθμιστική διάταξη;
– Από πού αντλεί η κυβέρνηση τη νομιμοποίηση να εξαγγέλλει διοικητικές ποινές αφαίρεσης των αδειών θήρας, για αδικήματα που ούτε καν περιέρχονται στο ρυθμιστικό πλαίσιο του κυνηγίου;
Όσον αφορά το κυνήγι, για εμάς είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης και πανικού! Η Κ.Σ.Ε. και οι 180.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί, δεν έχουν πλέον την υπομονή να περιμένουν τους Υπουργούς… να συνεννοηθούν μεταξύ τους!
Τη Δευτέρα κιόλας, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Συνομοσπονδίας θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να προσβάλουν και να ακυρώσουν όλο αυτό το απίστευτο κυβερνητικό αλαλούμ, που για διάστημα τριών μηνών μας περιφρονεί και μας μειώνει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!