Ανάγκη να ιδρυθεί φαρμακείο για τα φάρμακα υψηλού κόστους

0
2356

Θετική η λειτουργία του σημείου διανομής και αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους στο διοικητήριο Δράμας, αλλά δεν φτάνει

Λίγα ακόμα βήματα βελτίωσης έχει να διανύσει ο χώρος που παραχωρήθηκε στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, προκειμένου να εξυπηρετεί όπως θα έπρεπε τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ.
Ο χώρος διατέθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου με σκοπό να εξυπηρετηθεί ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που πάσχουν από ογκολογικά προβλήματα, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες ασθένειες. Ταυτόχρονα, μετά από προσπάθεια που καταβλήθηκε, προσλήφθηκε πρόσφατα με σύμβαση ορισμένου χρόνου ένας φαρμακοποιός, ώστε να παρέχει τις υπηρεσίες του για την πληρέστερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
Ωστόσο, τα προβλήματα αναμονής και μετακινήσεων των εξυπηρετούμενων πολιτών δεν εξαλείφθηκαν πλήρως και αυτό γιατί απομένει να γίνει ένα ακόμα βήμα: Να ιδρυθεί φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον ίδιο χώρο, διότι αυτή τη στιγμή η δομή που έχει στηθεί δεν είναι φαρμακείο, αλλά σημείο αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους. Τα σημεία αυτά λειτουργούν στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Σε αυτά οι ασφαλισμένοι παραγγέλνουν και παραλαμβάνουν φάρμακα, όμως συνήθως δεν τα παραλαμβάνουν αυθημερόν αλλά μετά από αναμονή 10 -15 ημερών ή σε διαφορετική περίπτωση, μετακινούμενοι σε γειτονικούς νομούς όπου λειτουργούν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άμεσα.
Η ίδρυση φαρμακείου εκεί όπου σήμερα λειτουργεί το σημείο αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους στον ισόγειο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας θα επιτρέψει στον φαρμακοποιό που προσλήφθηκε να εκτελεί συνταγές, κάτι που σήμερα είναι αδύνατο να γίνει. Η ίδρυση φαρμακείου θα δώσει επίσης τέλος στην ταλαιπωρία της αναμονής για τη λήψη των φαρμάκων αλλά και στις μετακινήσεις προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που λειτουργούν στους γύρω νομούς.
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι σημεία αποστολών φαρμάκων υψηλού κόστους λειτουργούν στη Δράμα και την Ξάνθη ενώ στις Σέρρες, την Καβάλα, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη λειτουργούν κανονικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου να διαθέσει χώρο στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας το 2019 έδωσε ανάσα σε έναν μεγάλο αριθμό Δραμινών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Πλέον οι εξυπηρετούμενοι που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ δεν χρειάζεται να συνωστίζονται τις λιγοστές ώρες εξυπηρέτησης, όπως γινόταν από το 2012 και μετά στο σημερινό Κέντρο Υγείας Δράμας. Επιπλέον, θετικό βήμα ήταν και η πρόσληψη φαρμακοποιού που ακολούθησε πριν από λίγο καιρό.
Το τελευταίο βήμα που φαίνεται να έχει απομένει προκειμένου να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών σε σχέση με τους γειτονικούς νομούς είναι η ίδρυση φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στον ίδιο χώρο, κάτι που δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόστος, αλλά μόνο τη σχετική βούληση από τους πολιτειακούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!